Хоће ли Западни Балкан некада стићи до иоле равног пута ка ЕУ?

Година за нама почела замахом зарад модернизације и убрзања процеса приступања, а завршила се још једном блокадом. Између ”цвећа” и ”трња” има ли равног пута за Западни Балкан ка ЕУ?

Свијет 27.12.2020 | 09:35
Хоће ли Западни Балкан некада стићи до иоле равног пута ка ЕУ?

ЕУ званичници често знају да се позивају на речи Винстона Черчила да ”Балкан производи више историје него што може да поднесе” уз сопствену опаску да су са Западним Балканом ”увек пуне руке посла”. Западни Балкан се никада није претварао да то није истина, али и са својим ”тешким кофером” иде датим путем ка ЕУ. Западни Балкан није очекивао да ће тај пут бити посут ружама, али да ли је очекивао да ће бити баш оволико трновит?

Између ”цвећа” и ”трња” хоће ли Западни Балкан некада стићи до иоле равног пута ка ЕУ?

”Жеља Црне Горе је да постане 28. чланица ЕУ, а то би оптимално могло да се постигне 2025.”, поручио је црногорски премијер Здравко Кривокапић на измаку 2020. током своје прве посете Бриселу.

Кривокапић као премијер земље лидера у евроинтеграцијма има и рачуницу по којој би Подгорица до 2023. затворила сва преговарачка поглавља и кренула у процес ратификације приступног споразума са ЕУ.

Међутим, многе су се рачунице у процесу приступња ЕУ до сада закомпликовале, а политика проширења је постала не само компликованија него и непредвидљивија него икада. Ванредне околности које су нас пратиле на свим пољима у 2020. нису заобишле ни политку проширења. Када је крајем 2019. на дужност, ступила нова Европска комисија на челу са Урсулом фон дер Лајен, једна од порука је била да ће јој Западни Балкан и политика проширења бити приоритет.

”На крају петогодишњег мандата, требало би да имамо бар једну земљу спремну да уђе у ЕУ”, поручио је тада комесар за проширење Оливер Вархељи.

У том тренутку Вархељи није могао да претпостави да ће се прва година његовог мандата завршити као прва година у којој землље чланице нису успеле да усвоје закључке о проширењу на Западни Балкан и то, опет, због билатералних несугласица, овога пута између Бугарске и Северне Македоније.

Када су земље чланице ЕУ почетком маја 2020. на такозваном ”Загребачком самиту” потврдиле европску перспективу за земље Западног Балкна, али и одлуку Савета ЕУ о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, ко је могао да претпостави да ће се година завршити блокадом не само преговарачких оквира са Скопљем и Тираном него и изостанком консензуса земља чланица када је укупна политика проширења у питању и то све, опет, због ”старе бољке”, билатреланих односа?

Проширење није кревет посут ружама…

Није тајна да је током 2020. цела Европа ”гледала” у Берлин и немачко председавање Саветом ЕУ у очекивању да ће традиционална немачка практичност и ефиксаност успети да реши све проблеме, почев од никад већег и значајнијег ЕУ буџета, на коме се заснива опоравак пандемијом покошене Европе, па до балканских заврзалма и несугласица.

Пакет за оправак ЕУ, од скоро две хиљаде миљарди евра је договорен, али не и балкански односи. Тим поводом, немачки државни секретар за Европу, Михаел Рот, изнео је  фрустрацију и ”дубоко разочарање”, упозоривши да се чини ”озбиљна политичка грешка” која би могла да угрози безбеднсот и стабилност не само Западног Балкна него и целе Европе.

”То је горак ударац за нашу политику према Западном Балкану чији је циљ развој стабилности и демократије на Западном Балкану”, оценио је Рот.

И док Немачка свој не баш тако чест ”недовршен посао” предаје на решавање Португалу, који преузима председавање Саветом ЕУ од 1. јануара, у Бриселу наглашавају да се проширење на Западни Балкан наставља, упркос препрека којих ће, како кажу, увек бити.

”На путу проширења увек ће бити препрека. Улазак у ЕУ није ”кревет посут ружама”, али то не ремети чињеницу да је за председницу Урсулу фон дер Лајен и целу Европску комисију проширење на Западни Балкна приоритет”, каже главни портпарол Европске комисије, Ерик Мамер.

У Комисји напомињу да се да се са Западним Балкнаом ове године радило ”на више фронтова”, почев од помоћи у борби притив пандемије, преко Економско инвестиционог плана за дугорочни опоравак региона до усвајња нове методологије коју су, како наглашавају, прихватиле и све чланице ЕУ, а која је требало да одблокира и убрза преговоре о приступњу земаља региона.

… али јесте трновит пут

Како стоје ствари на крају 2020. до планиране деблокаде и убрзања није дошло.

Црна Гора са свим отвореним поглављима и даље не постиже ”жељен ниво помака” када су у питању реформе у најважњим областима владавине права.

Србија, по први пут од почетка приступних преговора, није отворила нити једно поглавље у години за нама. Владавина права је и Београду као и Подгорици ”камен око врата” на путу евроинтеграција, али и демократизације друштва.

БиХ и даље има 14 приоритених задатака које јој је поставила Европска комисија да би уопште дошла у позицију да размишља о приступним преговорима. Поред оптимизма босанскохерцеговачких лидера, мало тога је присутно и урађено у земљи у последњих годину дана што препоручује БиХ за кандидата за чланство у ЕУ.

Дубоке политичке поделе унутар Косова онемогућавају Приштини да крене у реформе, а камоли да их спроведе до краја, што је случај и са дијалогом са Београдом који је један од услова за напредак обе стране на путу евроинтеграција.

Албанија је и даље ”блокирана” захтевима Холандије, Француске и Данске које траже додатни напредак у области владавине права и борби против корупције у земљи, док се Северна Македонија, након свега што је од ње тражено и испоручено, још једном нашла испред ”затворених врата” ЕУ, овога пута због бугарских замерки на рачун културног и историјског идентитета земље.

(ДW)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

ГУСТАВ

27.12.2020 09:03

Пројекција новог великог свјетског сукоба је измедју 2030 године и 2039 сто знаци да до тог периода сигурно нецемо у ЕУ ,.а послије се не зна гдје це ове банана дрзавице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.12.2020 10:27

Најбоље је направити референдум на нивоу дрзаве Републике Српске и да градјани РС демократиски одлуце ЕУ или интеграције са Русијом или Кином.

Name

Опоп

27.12.2020 11:44

Ето ти знас кад је проекција сукоба, не знас ста цес сутра јести ти кобејаги знас кад це бити сукоб.

Name

Прпос

27.12.2020 14:56

Пројекција ЕУ-цланства је лајт-мотив за лаковјерне. Разлог је тај сто се "из празне не пуца".

Name

Славко

28.12.2020 19:35

ОПОП сацекај мало док продје корона.

Name

ЕУ

27.12.2020 09:09

Прва Босна и Херцеговина ће ући у ЕУ зато нам шаљу њемца који ће по убрзаном поступку преокренути све на главу. У великој су бризи ова три водећа лидера јер то све већ знају зато покушавају да се хватају за слатку јер су до пола потонули. Живио народ и правда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

27.12.2020 10:08

Много ме интересују колико плцамо медије у Србији, да подрзавају, дпдига, а са процитах зељка растурила Инцка. Драга брацо, додиг и екипа су растурили народ и РС закоју изгинусе хиљаде дјеце, и моја маленкост даде крв заРС??

Name

Хоце

27.12.2020 09:11

Кад буде хтио реформе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

27.12.2020 09:13

А који цемо клинац у ЕУ.Опет цемо бити спољасњи омотац,па кад се крену распадати,прво страдају спољни,док језгро остаје задње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми смо стит

27.12.2020 13:41

Сто стити њихове интересе и да несто скуцкамо од колонијалистицких мрвица сто остане то це се и распрсити у парампарцад политиком коју инаце воде на свијетској сцени.....

Name

@Андриц

27.12.2020 16:43

Окрузен сам људима који једва цекају да БиХ удје у ЕУ само да би добили пасос којим могу лаксе заувијек отици одавде...

Name

Посавски гонич

27.12.2020 09:50

Више пута сам рекао али ови новинари и аналитичари нон стоп исто блеје. БиХ ће ући у ЕУ кад то буде затребало ЕУ. До тада нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имам једно питање

27.12.2020 09:57

Ко, како и засто је пустио Истоцни Балкан у ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.12.2020 11:01

Американци, да поставе ракете према Русији.

Name

Мора да це

27.12.2020 13:37

Американци лити сузе када распале по нама. Ма Турци, Бјелорусија итд. су мудри...

Name

Сарајлија

27.12.2020 09:57

Чудан наратив!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

27.12.2020 09:58

Какви ми и ЕУ....????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха

27.12.2020 10:05

Док једна сиромасна и нецивилизована бугарска мозе блокирати свога суседа северну македонију,онда требају се запитати две -три Водеце земље европе кога имају у своме цланству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.12.2020 10:24

Хаха то је импријалистицко колонијална политика само завијена у обланде.

Name

ЕУ се распада

27.12.2020 10:25

ЕУ се бори да презиви .Нелазите висе народ о ЕУ кад је Британија вец напустила ту друзину. Македонија је све уцинила и видите како је просла. Хрватска је у ЕУ. Ниста се на боље није промијенило. Ово је само замлацивање народа празним прицама. Кинези су прва економска сила у свијету.Зато је Запад толико нервозан. Ниста висе није као сто је било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

27.12.2020 11:48

А ста би то имали у еу сто немамо сада. Румуни и бугари радили код нас и нико их не упита нити постави неки услов да би били у европској унији него онако узесе их за секунд. Ими да смо на црном мору давно би били у еу без испуњеног иједног услова. Ми и турска никада нецемо уци у европску унију. Овај европски пут је једно обицно минско поље. Од нас захтјевају да окрено ледја русима и кинезима а они праве сјеверни ток и сурадјују на свим пољима. Ово сто оцекују од нас је као када дмацина уклонис мозес да му млатис дјецу и врсљас по куци кско хоцес. Тако да овај трновити пут треба избјеци и кренути ка русима и кинезима те им дозволити да у нису направе по базу. Тада це све бити у реду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.27.12.2020

27.12.2020 16:48

г Вучићу,остатак балкана никада неће ући у ЕУ.Србија док је Британије и Немачке никад неће у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

27.12.2020 19:39

Хоце када криминалци И националисти буду иза ресетака дозивотна , без тога нема слободе Ни пута нигдје осим у Круг

ОДГОВОРИТЕ