Нико не зна када у БиХ стижу прве вакцине за ЦОВИД

Док су поједине земље Балкана већ почеле са вакцинацијом против вируса корона, у БиХ још увијек није познато када ће прве вакцине бити доступне.

Република Српска 26.12.2020 | 20:00
Нико не зна када у БиХ стижу прве вакцине за ЦОВИД

Прве дозе вакцине против вируса корона у Републику Србију стигле су у уторак. Вакцинација је почела у четвртак 24. децембра. Вакцине су достављене и за све земље Европске уније, међу којима су Хрватска и Словенија. Почетак вакцинације очекује се од 27. децембра.
 
А БиХ још увијек није добила вакцину. Не зна се када ће она бити доступна, осим наговјештаја да би то могло бити у првом тромјесечју 2021. године. А новац за њену набавку већ је уплаћен. Ни из Министарства цивилних послова БиХ нису одговорили на наша питања о томе када ће стићи вакцина у БиХ. Недавно су саопштили да су наручили милион и 232 хиљаде доза вакцине, што је довољно за 20% становништва БиХ.

„Ово је количина која се односи само на прве наруџбине које су надлежне здравствене институције затражиле у складу са јасним инструкцијама Механизма за глобални приступ вакцинама за спрјечавање ЦОВИД-19 (ЦОВАX)“, наводи се из Министарства цивилних послова БиХ.

Од наведеног броја, Република Српска наручила је 400.000 доза, што је довољно за 200 хиљада грађана. За набавку, Влада Српске издвојила је 8,2 милиона КМ. ФБиХ уплатила је 11,7 милиона марака за 800.000 доза. Оно што се још не зна, јесте, ни ко ће бити произвођач вакцине ни које вакциње ће доћи у Републику Српску и БиХ, што је недавно потврдио и директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић. 

„Четири произвођача која су тренутно у оптицају преко ГАВИ-а, међу којима су и векторске и РНК вакцине, можда ће бити доступне у првом кварталу 2021. године у складу са њиховим могућностима. Такође, ИЈЗ РС заједно са Владом РС врши паралелну набавку других потенцијалних вакцина, као што су и руска Спутњик В, али и других које могу бити доступне у самој Републици Српској.“, казао је Зељковић.

Надлежни се правдају да проблем набавке вакцине, лежи у законским процедурама, односно у законима о медицинским средствима и лијековима, као и у Закону о јавним набавкама. Бивши министар здравља РС Слободан Станић истиче да вакцину треба хитно набавити и да су изговори како закон отежава поступак набавке потпуно бесмислени. 

"Како ти закони, ево рецимо спомиње се Закон о јавним набавкама и спомиње се Агенција за лијекове. Како та Агенција за лијекове није омела набавку болнице шатора, како није омела набавку спорних респиратора у БиХ? Значи кад се жели нешто ријешити то се може ријешити“, каже Станић.

Слободан Станић сматра да су ресорна ентитетска министарства и представници Брчко дистрикта морали имати јасан приједлог који ће ићи према Савјету министара БиХ, када је у питању набавка вакцине за ЦОВИД-19.

„Један од изговора би био да је различита власт на нивоу БиХ и ентитета. Овдје сада, једна је власт и на нивоу БиХ и на нивоу ентитета и никакве запреке нема. Постоји скупштинска већина, као што изгласава бројне друге ствари, да изгласа и потребне измјене закона или неки Леx специалис за ову ситуацију, да се може ићи директно ка добављачима као што је то учинила Република Србија“, додаје Станић.

Оно што је до сада познато јесте да представници компаније Пфизер разговарају са представницима на свим нивоима власти у БиХ о планирању потенцијалне вакцинације против ЦОВИД-19. Али, званичних детаља још увијек нема.

И Хрватска је међу земљама које се своје вакцине набавиле од компаније Пфизер. Србија је друга земља у Европи, после Велике Британије, која је добила Пфизер вакцину и трећа која је почела вакцинацију у Европи, после Велике Британије и Швајцарске.

Осим овог произвођача, Србија је вакцине набавила и од неколико других компанија, међу којима су руске вакцине Спутњик, кинески Синофарм, а у току наредне године очекују се и додатне количине Оксфордске вакцине (АстраЗенека), али и вакцине Модерна, другог америчког произвођача. 

БН ТВ

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Милан

26.12.2020 19:08

Никад не треба ни трцати пред руду па ни у слуцају вакцина??‍♂️

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИКОНА ВАЗНА

26.12.2020 20:41

ВАЗАН ЈЕ ЦИРКУС ДОДИК И ИКОНА И БУДАЛЕ ИЗ НЕКИХ БОРАЦКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА. НИЈЕ ВАЗНО ЗДРАВЉЕ. БУДЗЕТ. ПРОЈЕКТИ. РАЗВОЈ. МА КАКВИ. СТВАРНО ПОТПУНО ИДИОТСКА ЗЕМЉА.

Name

Кики

26.12.2020 21:56

Стижу у 3 кварталу 7. Полугодишта

Name

Добој

26.12.2020 23:17

Ако Бог да неце никада ни стици. Нисмо ваљда толико лоси људи па да смо заслузили то неиспитано средство да нас потамани, ионако нас је мало остало. Амин!

Name

Ре:

27.12.2020 01:02

Не стигле никад, ако Бог да!

Name

ТДИ

26.12.2020 19:15

Не знају ни они који требају да је наруце и да преговарају о њој. Хајд ваљда це стици у марту-априлу, кад вецина у ЕУ прими вакцину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

26.12.2020 19:15

Која дјубрад воде ову назови дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф. Др. Шупкет Чмаревић

26.12.2020 19:18

Ја знам, колико сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Енко

26.12.2020 19:49

А ја не знам ни једну земљу у свијету гдје владајуца елита јос није обезбједила вакцину Осим оне убоге сиротиње А ови наси су нам показали колико им је стало до нас ПА ГЛАСАЈ ЗА ЊИХ 2022г.

Name

Драганмодус

26.12.2020 19:23

Да смо нормална дрзава и да нам је стало до дрзаве и народа неби правили скандале ради лицних интереса и ситног политиканства. Требају нам добри односи са Русијом и са земљама Европске Уније управо због вакцина у условима пандемије која нас потреса. Ста смо посејали то и зањемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оп

26.12.2020 19:25

Као мозе то да се догоди па ста раде ти луди ово зло хара народ болестан а нико не ради свој посао како споран закон Бозе сацувал помогни ти овом јадом народу за све друго зацас промене закон узмес паре уплатис ко исви сто су до сада урадили И вец добили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлично докторе

26.12.2020 19:28

Доктор Станић као иначе увијек јасан.Па чекају да неко од чланова владајуће фамилије региструју фирму за набавку вакцина попут Вице Зељковића или Ранка Шкрбића како би они купили кајмак на несрећи народа.Али одлажу из неког разлога не иде им у прилог афера са иконом.Чекају да вријеме и заборав своје учине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

26.12.2020 19:43

Јбг.требала се је СРЕБРЕНА МАЛИНА за то побринит, заједно с Новалићем... Багра и олош, с респираторима се све заташка..

Name

д

26.12.2020 19:31

Никако им не треба дати да мјењају процедуре увозне. Ко зна коме би дали да увози и шта би увезли. И овако нису сигурни, ништа им се не може вјеровати. Људи без ауторитета, струка у функцији политике, осим оних што директно љече.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.12.2020 20:19

Ма какве процедуре то је само трлабабаланисање на папиру, гомила ухљеба у тој агенцији нема знања да преведе обицну декларацију на Нивеи са енглеског, а они це као одобравати вакцине које су одобриле агенције најразвијенијих земаља и сад це наси струцњаци са купљеним дипломама ту несто провјеравати. Треба погледати коју је вакцину одобрио Израел и ту одобрити код нас по хитном поступку нема ту пуно паметовања, да су били паметни па све те колицине наруцили код свих фирми када је била у фази истразивања и осигурали се за 10 до 15 милиона марака код сва три производјаца за вакцинацију старијих од 65 година. Размјере њиховог нитковства, нехуманости, једног свеопстег бола у органу за народ огледа се када се те цифре упореде са цијеном од 4 милиона еура за сатор скаламерију, за троскове горива и гума које потроси рецимо само Влада РС на годисњем нивоу, троскова репрезентације које улудо поздеру и попију, у рецимо два или три тендера Проинтеру све је то њима вриједније од зивота насих родитеља, бака и дједова и осталих насих старијих и угрозених суградјана. Та банда није за затвора него за свакодневног кандзијања на тргу, а народ који то све анестезирано и без реакције посматра поготово његов младји дио не заслузује ниста друго осим презира за толику небригу о генерацији која их је одгојила и изградила веци дио онога сто виде око себе и ције плодове јос увијек узивају.

Name

Хххмммм

26.12.2020 19:33

Цудна нека математика... Зар не би требало да дупло висе доза, коста дупло висе? Како РС за преко 8 милиона добије 400.000 доза, а Федерација за несто висе од 11 милиона добије 800.000 доза? Мало цудно, ха?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

26.12.2020 20:56

Јадни сте ви сто вјерујете у бризгање отровима.

Name

Мргуд

26.12.2020 19:35

Дајте нам Сребрену Малину и покретну болницу нека.набаве вакцине!! ? Људе сте изнападали за респираторе, маске, покретне шаторе, еееееее, молицете ви Малинаре да вам набаве вакцине ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропарол Владе

26.12.2020 20:23

"Ми би те вакцине набавили брзо, без икаквих проблема, само нас је сад пореметила ова пандемија корона вируса, иначе ишло би то брзо".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.12.2020 08:53

Хахаххахахаха!

Name

Милан

26.12.2020 20:30

Изненадио их снијег

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еее

26.12.2020 20:55

Да Бог да никад не стигле....не треба нам тај фармацеутски отпад који праве ови сто развијају вирус и пландемију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

26.12.2020 21:23

НИКАД А ЧАК НИ ТАД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона

26.12.2020 23:44

У мом селу има зељорадницка задруга са продавницом мјесовите робе и она је спремна да иде у њемацку на преговоре али власник је турцин и сад тразе коце им преводити јер они имају само курс енглеског језика. Увјек треба оно сто незнас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

27.12.2020 08:23

АКО НИСУ НАБАВЉЕНЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА НА ВРИЈЕМЕ И У ДОВОЉНИМ КОЛИЦИНАМА,НЕМА МЈЕСТА ЦУДЈЕЊУ ЗА ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОРОНЕ.НАСЕ ВЛАСТИ СУ ЕКСПЕДИТИВНЕ САМО У СИТУАЦИЈАМА ГДЈЕ МОГУ СЛИТИ ОГРОМНЕ ИЗНОСЕ НОВЦА У ВЛАСТИТЕ ЏЕПОВЕ.СТА РЕЋИ,А НЕ ЗАПЛАКАТИ!!!

ОДГОВОРИТЕ