Како се Европа организовала за Божић у пандемији

Владе широм Европе данас балансирају између избјегавања ширења вируса корона током божићних празника и омогућавања људима да славе са породицом и пријатељима.

Свијет 25.12.2020 | 09:17
Како се Европа организовала за Божић у пандемији

Према Ројтерсу, ово су неке мјере које су неке европске земље усвојиле за свечаности на крају године.

Велики дио Енглеске је под најстрожим ограничењима за ковид-19 од 26. децембра, саопштила је британска влада, док се веома заразна варијанта и даље шири.

Готово сви дијелови Шкотске и Сјеверне Ирске такође ће бити под највишим нивоом ограничења након Божића.

Људима који живе у Енглеској у подручјима нивоа четири неће бити дозвољено да се виђају са другима током Божића, а сви остали моћи ће да виде породицу и пријатеље само 25. децембра.

У Велсу ће два домаћинства моћи да се мијешају на Божић, а у Шкотској три.

Негативни тест за ковид-19 не старији од три дана потребан је за путнике који улазе у Холандију од 29. децембра, а влада је такође ограничила окупљање на двије особе уз привремено олакшање подижући ограничење на три одрасла посјетиоца током три дана око Божића.

Шведска је затворила границу са Данском у поноћ 21. децембра на мјесец дана како би избјегла да грађани хрле у Шведску на божићу куповину.

Закључавање широм Италије биће на снази током већег дијела зимских празника - продавнице које не продају неопходну робу су затворене између 24. и 27. децембра, 31. децембра и 3. и 5. јануара.

Људима ће бити дозвољено да путују само због посла, здравља или хитних разлога.

Пољска ће проширити затварање школа, ресторана и спортских центара на хотеле, скијашке стазе и тржне центре од 28. децембра до јануара.

Ресторани, спортски и рекреативни центри су затворени у Швејцарској на мјесец дана од 22. децембра, продавнице ће остати отворене с ограниченим капацитетом.

Хрвати не могу да напусте жупанију у којој живе између 23. децембра и 8. јануара.

Током приватних окупљања током сезоне празника неће бити дозвољено више од 10 људи из максимално два домаћинства.

Ноћни полицијски час започеће у 21 сат, умјесто у 23 сата, а јавни скупови биће ограничени на двије особе изван породица од 27. децембра.

Полицијски час у Шпанији биће олабављен за празнике и до 10 људи по домаћинству ће моћи да се окупи за Божић и Нову годину.

Кретање између региона ограничено је на посјете породице и блиских пријатеља између 23. децембра и 6. јануара, осим ако региони не наметну строжа правила.

Средње школе, тржни центри, теретане и ресторани затворени су у Бугарској, а групне туристичке посјете забрањене до 31. јануара.

У Њемачкој су отворене само основне продавнице од 16. децембра до 10. јануара.

Приватна окупљања остаће ограничена на највише пет особа из два домаћинства, а правила ће се ублажити током божићних празника када ће бити дозвољено окупљање до 10 људи.

Фризерски салони и књижаре поново су отворене током божићне сезоне у Грчкој, остала ограничења остаће на снази до 7. јануара.

Цркве ће се отворити за божићне и богојављенске литургије 25. децембра и 6. јануара, с ограниченим бројем вјерника.

Француска је укинула наредбу о боравку код куће 15. децембра и замијенила је ноћним полицијским часом, који није важио на Бадње вече.

Мађарска је задржала ограничења, укључујући полицијски час, да би сузбила ширење инфекција корона вирусом, најмање до 11. јануара.

Норвежани ће моћи да позову до 10 гостију у два наврата између Божића и Нове године.

Хрватска је Божић дочекала у незапамћеним условима - забрањени су јавни догађаји, као и свако окупљање више од 25 особа на отвореном.

Затворени су кафићи, ресторани и остали угоститељски објекти, теретане, спортски центри, а за празнике, све до 8. јануара, забрањено је окупљање више од 10 особа у кућама, као и окупљање људи из више од два различита домаћинства.

Упркос строгим мјерама, цркве за Божић не само да су отворене, већ су мјере за њих додатно ублажене, пренио је индеx.хр.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар