Дара из Јасеновца: Да се истина чује што даље

Режисер Предраг - Гага Антонијевић изјавио је поводом уласка у дистрибуцију широм Америке његовог филма "Дара из Јасеновца", који је и српски кандидат за Оскара, да је једина сврха и једино важно да се гласови јасеновачких жртава, који су 75 година гушени, чују што даље.

Србија 25.12.2020 | 07:27
Дара из Јасеновца: Да се истина чује што даље

Од 5. фебруара, када филм “Дара из Јасеновца” уђе у америчку дистрибуцију, ова тешка и потресна прича о дуго прећуткиваном јасеновачком ужасу обићи ће цијели свијет.

Из дистрибутерске куће “Студио 101”, која је закључила уговор о америчким правима за филм, напомињу да су привилеговани што је на њима одговорност да америчку публику упознају о овој невјероватној причи.

Антонијевић је за Спутњик истакао да све то несумњиво представља додатни “вјетар у леђа”, утолико прије што је филм “Дара из Јасеновца” ушао у трку за Оскара, али и за награду Златни глобус, и то у свим категоријама.

– Наши филмови веома тешко долазе до дистрибуције у Америци, не због квалитета, већ због тога што свако ко ради дистрибуцију у САД мора да уложи огроман новац у маркетинг филма. Кад радиш шпански филм знаш да имаш 60 милиона Латиноса, па можеш и да очекујеш да се те паре врате. То, међутим, није случај с филмовима који долазе са Балкана и из Источне Европе. За нас је изузетно повољно то што су људи из “Студија 101” завољели овај филм – рекао је Антонијевић.

Он је навео да је вијест о дистрибуцији сада само објављена, а да је прије пет мјесеци све почело, све је прошло цијелу њихову процедуру, направљене су маркетиншке процјене и донесена одлука како цијелој тој ствари треба да се приђе.

– Вијест је важна, поготово што “Дара” иде у пакету са “Универзаловим” филмовима по свијету – рекао је Антонијевић.

На питање да ли ли то значи да филм има шансу за успјех неупоредиво већу од свега што се до сад могло очекивати, Антонијевић је рекао да је све то донекле тачно, али да има и сто других земаља које учествују у избору најбољег страног филма.

– Најважније од свега јесте да људи овдје на овај филм заиста сјајно реагују. Јако велики број људи у Америци га је већ видио за ових пет мјесеци, а у све то укључено је и око 20 организација које се баве Холокаустом. Овај филм једноставно има неку снагу, нарацију која је разумљива Американцима. Већ 30 година правим филмове и живим у Америци, па је и то мало помогло. Нека наш филм послужи као камен темељац за будуће филмове на ту тему, а даће бог да их буде више, да се тај јасеновачки завјет успостави, одржи и да једноставно сви ми то никад не заборавимо – рекао је он.
Филм о животу

Антонијевић је истакао да је основна дилема свима који су учествовали у прављењу тог филма била како да се успостави естетика зла.

– Како да филм остане гледљив, а да опише сво то зло које се дешавало? Било је веома тешко процијенити до које мјере показати све те ствари. Мислим да смо нашли мјеру која је оставила филм на нивоу узнемирења, често и плача, озбиљних емоција, али није прешла у нешто што је немогуће гледати. Шта је било битно? То је филм о томе како су нас убијали, али то је и филм о животу. Мора живот да превлада и да иде даље. Увијек сам мислио да ми морамо цијелу ту причу да испричамо тако што ћемо да сиђемо у срце таме, а у исто вријеме да можемо да се вратимо назад. Мислим да нам је то пошло за руком. Но, публика ће процијенити – рекао је режисер.

Он је нагласио да су знали да ће филм имати велику пажњу и да ће је тек имати, те да је био мало изненађен “том неком београдском злонамјерном причом”, али није желио на то да се обазире.

– Не може човјек да се обазире на лажи и неистине. Не може се неистинама ићи на причу о Јасеновцу. Овај филм говори за себе и прича све што треба да се исприча. И ја немам потребе да објашњавам ником ништа – рекао је он.

Антонијевић је додао да се водило рачуна, с обзиром на сензитивност приче, да филм буде заснован на неким фактима која су већ провјерена.

– На примјер, Лубурићев говор је аутентичан, није имало потребе да било шта измишљамо. Та количина зла и ужаса које су усташе успеле да посију је толика да је просто било мука гледати то и сагледати, а камоли употријебити нешто од тога – рекао је он.

Антонијевић је навео да, када су Оскар или Глобус у питању, не треба имати превелика очекивања и да увијек долазе нови, генијални људи.

– Али овај филм је веома снажан и оставља људе потпуно у шоку. Како ће се даље све то одвијати – нити могу да предвидим, нити желим. Прошле године је Академија страном филму дала четири “Оскара”; ове године то сигурно неће бити случај, мораће да се врате америчком филму, тако да треба бити скроман у очекивању. Најбитније је да је филм отишао у свијет и да цће се прича о Јасеновцу чути. То је једино важно – закључио је Антонијевић.
Радња филма

Радња филма “Дара из Јасеновца” прати судбину српске дјевојчице Даре, која је заједно с мајком, браћом и сестрама транспортована у комплекс концентрационих логора Јасеновац. Док се око ње одвијају неизрецива звјерства, млада Дара мора да призове огромну храброст да заштити свог малољетног брата од страшне судбине, да заштити сопствени опстанак и зацрта несигурни пут ка слободи.

Америчка премијера филма “Дара из Јасеновца”, који је изабран за српског кандидата за 93. награду Оскар, планирана је за 5. фебруар 2021. године.

Дистрибутерска кућа “101 студио” закључила је и званично уговор о америчким правима за филм редитеља Предрага Антонијевића, саопштио је дистрибутер филма “Мегакомфилм”. Члан Извршног одбора “Студија 101” Рон Буркле истакао је да га је дирнула непозната прича испричана о Дари из Јасеновца.

(Срна)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Бања лука

25.12.2020 06:58

Свака цаст нека се зна вец једном!! Сретно за ОСКАРА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

25.12.2020 07:01

Невјероватно, требало је осамдесет година да се направи филм о Јасеновцу. То више говори о нама Србима него о Хрватима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чегртуша

25.12.2020 07:23

Лордан Зафрановић је направио "Крв и пепео Јасеновца". Кад сам ишла у основну школу, ишли смо сви организовано да гледамо тај филм. И данас се сјећам тог страшног утиска. Филм је био један од кандидата за Оскара, па га је један високи хрватски функционер повукао из конкуренције.

Name

ајд,бре

25.12.2020 10:58

Нису ово хрвати радили они су солидни и носиоци европских вредности,то је немогуце људи.

Name

Ван Гог

25.12.2020 07:25

Сада овај режим то гаси истину. Сјећам се као дете ишли смо на екскурзију у Јасеновац били у музеју и дан данас су ми углави оне слике логораша жица пећи. Најстрашније је било кад су нас водили да гледамо филм филм је био црно бијели то је била траума за нас дјецу 6 или 7 разред ОШ. Смо били. И никад нетреба да се заборави. Ал исто тако не можемо негирати и Сребреницу. Злочини над човјечанство су злочини и нетреба и оправдавати. Онај који то негира ништа бољи није од они који су то чинили. Не улазећи у систем назив назване како се шта и како зове иако ми је то одвратно. Исто како ми је одвратно то што је један те исти народ сам себи сва недјела и злочине убиства клања силовања правио све опет у име неког бога нације вере народа. А зна се да биг вера нација народ су изричито против тога. Жалосно је што ништа нисмо научили из историје и да нам се историја понавља. Исто је жалосно а и народ шути толерише пази сад председник Србије на састанку са Колиндом Грабар Китаревић каже нећу спомињати Јасеновац а ти мене не нападај за Сребреницу. Шта рећи о патриота а или том Баји који је Јасеновачку град у поклонио Хрватима и ето то су ти патриоти наши представници. Тако да ко народ смо изгубили све вјеру достојанство част. Материјално је преовлада ло над дзховним. Тако нек нам је бог на помоћи. АМИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

25.12.2020 07:38

Мој Ван Гог нико не негира Сребреницу и да се тамо десио ТЕСКИ РАТНИ ЗЛОЦИН КОЈИ СУ НАЈВЕЦЕ КУКАВИЦЕ СРПСКОГ НАРОДА ПОДМУКЛО УЦИНИЛЕ И НЕМА НИКАКВОГ ОПРАВДАЊА ЗА ТО а да се десио геноцид то је оно сто се није десило јер су мзене и дјеца били збринути а нико није ни слутио да се несто тако мозе десити. Зато васпитавајмо младе да се цијене људи а не људи по вјери!

Name

Ре Ван Гог

25.12.2020 07:47

Ти Јасеновац поредис, у коме су убијали дјецу на најмонструознији нацин и Сребреницу у којој су убијени наорузани мускарци???

Name

Тито

25.12.2020 08:02

Сликар морас се дрзати принципа. Градја из спомен комплекса Јасеновац је регистрована као културно добро Р. Хрватске исто као и ова икона сто се задњи дана помиње.Додик није ниста поклонио Хрватској вец ВРТИО. О поредјењу Сребренице и злоцина НДХ је страсно и помислити. Устасе (цитај хрвати и босњаци муслимани) су на подруцју ндх систематски униставали Српско становниство(мускарце,зене,децу,старце).Стотине села висе нису постојала.Све је побијено.Дракулиц, Сарговац,Мотике, Пребиловци...системи логора Јасеновац,Јадовно,Јастребарско...Хиљаде стрељаних Срба у Бихацу,Сарајеву,Тузли... Систем унистења је био опстеприхвацен од политицара,верских слузбеника,становниства ндх.Сребреница је била освета за злоцине које су те ,зртве' поциниле над Србима. Српска деца побијена су колатерална стета а војници армије бих који погину у војном пробоју према територији Тузле су зртве геноцида.Наорузани муслимани су зртве геноцида а српска нејац је подведена под категорију цетници.Тако недавно тумци Јасмила Збаниц на порталима у Србији.Туга! Због браства и јединства Срби су цутали деценијама а и сад многи прихватају устаски поглед и тумацење Јасмиле и слицних њој.

Name

Андриц

25.12.2020 07:45

Ма пусти Јасеновац,приказите свијету да су и муслимани и хрвати убијали у последњем рату,а не само срби.То је оно сто сви памте,то треба показати свијету,Јасеновац био,просао,кад нису 80 година схватили истину,неце ни сад,јер се 99 посто њих сто це гледати тај филм нису били ни родили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

25.12.2020 08:10

Јасеновац и геноцид над Србима НИКАДА СЕ НЕ СМИЈЕ ЗАБОРАВИТИ. Израелци и Јермени никада нису, и неће, заборавити ( ни опростити) геноцид над својим народима. Треба стално подсјећати на геноцид, због својих будућих покољења...

Name

Јермени су

25.12.2020 10:13

Сами над собом направили геноцид, јермени православни су побили јермене муслимане и то је то и сад то пришивају турцима...

Name

Прузи

25.12.2020 08:13

Руку помирења на Бозиц њихов. Постовање за све невино страдале од фасистицке руке. Не поновило се ал назалост понови се све 90тих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

25.12.2020 08:25

Јадни срби сто страдају увијек

Name

Чисто сумњам

25.12.2020 09:06

Ма нема од тога ниста, Хрвати су лобирала да Се чак филм и не појави у јавности а камо ли за Оскара .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

25.12.2020 09:52

Треба да се сниме филмови о свим геноцидима да се то зло висе никад не понови.Почивали у миру сви недужни што су убијени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја Кратко

25.12.2020 13:27

Да нисмо отјерали споственог Краља и кренули за Хрватом Браваром, Јасеновац се никада неби десио, чак што више, неби се десио ни овај последњи рат. Нарвно, нико неби смио зуцнути јер би нас било преко 15 милиона, и више. Ви сад распалите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

25.12.2020 19:01

Срамота, да се тек послије 75 година снима филм, највише смо ми криви за ћутање о Јасеновцу, страшно!

ОДГОВОРИТЕ