Живот изван матице није идеалан, али о томе се ћути!

- Живот изван матице није идеалан, али о томе се ћути, најчешће због стида. Наше људи одлазе из земље, не прихватајући чињеницу да ће наићи на бројне проблеме у прилагођавању, тврди писац Дијана Ертл.

Република Српска 23.12.2020 | 22:30
Живот изван матице није идеалан, али о томе се ћути!

Српска дијаспора броји око 2,5 милиона људи, а свијест о поријеклу је толико јака, да вријеме не утиче на везу са матицом. Међутим, да би зауставили одлазак са ових простора, неопходне су озбиљне реформе школства и привредног система које једине могу ублажити одлив радно способних И младих интелектуалаца, поручено је у емисиији “Глобално” БН ТВ.

- Мотиви за одлазак људи могу се описати са двије кључне ријечи – гурање и извлачење, каже новинар и писац Марко Лопушина, објашањавујући да су на одлазак Срба кроз историју утицале понајвише економске и политичке прилике.

 “Када су људи у великој невољи, они покушавају да тренутно напољу пронађу спас, јер их та невоља гура из земље. Са друге стране, ти фактори који су извлачили наше људе јесу добра цијена рада и убрзана асимилација”, објашњава новинар Лопушина.

Данас се, према мишљењу доктора Желимира Нешковића, одлазак планира на основу темељних припрема за живот изван граница.

“Генерације прије моје, па моја и нешто након моје генерације, одређен број људи је желио да се врати у своје општине, а сад нико не размишља о томе. Они уче током студија стране језике и размишљају о постдипломским студијама у иностранству”, тврди доктор Нешковић.

- Живот изван матице није идеалан, али о томе се ћути, најчешће због стида. Наше људи одлазе из земље, не прихватајући чињеницу да ће наићи на бројне проблеме у прилагођавању, тврди писац Дијана Ертл.

 “Људи немају времена за дружење. Стрес је доста заступљен у страним државама. Људи морају да раде два посла истовремено”, каже писац Ертл.

Један од главних приоритета требало би да буде окупљање Срба у расејању и повезивање са матицом.

- Научна статистика постоји, али не постоји политичка воља да се сви Срби свијета преброје, сматра Лопушина.

 Према његовим ријечима, може тачно да се преброји српско становништво на цијелој планети и доћиће се до податка да нас нема више од 11,5 милиона и да нас има једва преко девет милиона, јер и људи у дијаспори на жалост умиру.

Он каже да је главни проблем за матицу што се живи новац налази у расејању, а све више и српска памет. - Такође је забрињавајући интезивни одлазак људи у задњих десетак година - додаје Нешковић.

- Људи одлазе из егзистенцијалних разлога, због страха за будућност своје дјеце, док други вјерују у бољи живот, управо, захваљујући друштвеним мрежама - закључује Нешковић.

Прије неколико деценија одлазили су радници, данас одлазе потрошачи, а цијена живота у иностранству је све већа.

- Само уз системске промјене прекинуће се тренд одласка људи, а добри односи са дијаспором помоће матици да понуди квалитетан живот, сложили су се гости емисије "Глобално".

БН ТВ

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Ја

23.12.2020 22:00

Ко доведе ове дебиле да тупе? Сто од њих неко не рече да људи иду нај нај више ради не уређености система живљења којим се фале дицни председници до председници и остали ини политичари ко и они. Наравно запад не познаје политику ради поликанства него политику ради начина бољег живота.Прице о некој срамоти да се врате имају основу у народној изреци:ПАМЕТАН ЖИВИ ГДЈЕ МУ ЈЕ БОЉЕ БУДАЛА ГДЈЕ РОЂЕН!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маркус

24.12.2020 00:58

Управо тако!И сам сам ради тога отисао у Њемацку.Након мог одласка стиже примамљива понуда са поруком да се вратим на стари посао уз већу плату.На моје питање до кад ће то да буде,стизе одговор док сам ја на власти.Лик био још 3 мј.на власти,изгубио изборе и никоме ништа.Сви његови кадрови слетјело.Лијепа Њемачка,колико радиш толико зарадис,имас сва права законом загарантирани и осјећај сигурности који у Босни неце бити још за 100 год.Не варајте народ празним причама како је напољу теско.Јесте теско,крваво се заради сваки Еуро,ал макар имас своје достојанство и част

Name

Канада

24.12.2020 01:42

Одлицан коментар. Изрека " паметан зиви гдје му је боље ......." подсјети ме на исте ријеци мог оца. Ма ста ко мислио од оних који зиве на тим просторима , ма какво ко искуство имао од оних који су отисли са тих простора , могу само реци сретан сам сто сам отисао и могу савјетовати сваком ко је вриједан и имало амбициозан да иде , а поготово младим. тацно је да се ради , тацно је да многи раде два посла , ниста страсно , вјерујте, али је тацно и да се свер то наплати и да се мозе зивјети од свог рада и не зависити ни од кога а посебно не од сљама из којекаквих политицких партија. Истина, нигдје поцетак није лак и за све треба вријеме , али си вец након две -три године стабилизован , пун планова за даље , а након 6-7 година си вец створио услове да размизљас ста је најбоље уцинити да се на вријеме обезбједис за сигурну и мирну старост. Млади који зеле да уце заиста имају сансе да успију ма гдје били . Тацно је да треба одрицања , амбиције, упорности , али се све то на крају итекако исплати . Поредјења ради , знам младица поријеклом из РС који је имао стални боравак у Канади али не и дрзављанство и који је студирао, магистрирао у овој земљи . Наставио је и докторске студије и на самом поцетку доктората добио је $ 64000 стипендије. Укупно за основне студије , магистериј и докторат добио је преко & 100 000 безповратног новца. Знаци труд се итекако исплати јер се сколовао у дрзави у којој се цијени труд и знање. А тамо , паметна и амбициозна омладина сени пред неким полуписменим билмезом " на полозају" и стрепи колику це цифру сљам да трази да би га запослио и то на одредјено вријеме док не продју избори. И питам се докле тамо тако? Зато свако ко мозе нека иде, ако не због себе , оно макар због своје дјеце јер бар они имају право на бољу будуцност .

Name

Онај

24.12.2020 02:04

Који је спреман газити преко људи да му буде боље зиви тамо гдје му је боље. А то знаци онај ко нема дусе ни мало ни срца па иде продат се неком негдје ко зна гдје јер му је боље имат це нови ипхоне ауто и пс5.

Name

Ре Онај

24.12.2020 07:52

Ја сам побјегао са Балкана због људи који су газили и мене и све око себе да би њима било боље. Ником се нисам продао, дусу имам и ниста јој не фали. Да зивите у нормалној и уредјеној дрзави као ја знали бисте да аутомобил и телефон нису никакво мјерило зивота, да не знаце ниста и никоме није битно ста возите или какав телефон користите. И ви и ови гости у емисји сте у великој заблуди. Огромна вецина људи из насих крајева које познајем овдје гдје зивим нема никакву везу ни носталгију према "матици" јер се људима смуцио зивот тамо. Ја сам интелектуалац па мозда нисам репрезентативан дијаспорац по питању плате и радног времена, али познајем много насих људи који раде просјецне послове и могу од њих солидно да зиве. Не знам никога ко ради два посла, нити некога коме је теско а срамота га да казе. Ноторна глупост је и да се у инострантсву висе ради и да је зивот стреснији. Ја зивим у дрзави гдје је пуно радно вријеме 36 сати седмицно, мање него код нас. Стреса има неупоредиво мање јер је све стабилно и уредјено. Имам богат друствени зивот, као и раније. Једина тескоца коју људи мозда продју при одласку је просто навици се на несто другације. Људи који се одселе а не познају језик имају сигурно тескоца и стреса испоцетка, али то је пролазно и краткотрајно стање. Мислим да је много здравије за цовјека да дозивљава стрес уцеци језик и обицаје друге културе, него прозивљавајуци понизења незапослености, корупције и криминала. Ја сам побјегао да бих спасио своји дусу и ментално здравље, а не обрнуто како ви тврдите.

Name

Да

24.12.2020 08:33

Ти "Маркус" мора да си од недавно у иностранству.

Name

Ало Канадјанин

24.12.2020 08:39

Мозда не примецујес, говорис само о парама. Казес, да се ради два посла, да није теско, то је презивљавање, робовање. Е ја се питам кад цовек мисли да зиви? Кад схватис да паре нису све, зивот вец просао.

Name

Озлојеђени

24.12.2020 09:41

Баш!!!Мораш бити академски образован да објашњаваш људима да иду због економске ситуације.Није идеално а гдје јесте!?Фалила им је само "елегантна" прва синдикалка РС да мисао буде потпуна.

Name

Драган

23.12.2020 22:06

Цјена свега у иностранству је велика само јос није достигла цјене у Србији и Босни. На срећу! О платама да не говорим . Ем цјене низе ем плате веце иностранство је грозно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

24.12.2020 06:47

Потписујем.И видјецемо цим олабаве улазак у стране земље ко це остати овдје...сретно свима који се боре да оду..и не врацајте се никад..

Name

Нострадамус

23.12.2020 22:09

Мозе да се казе да зивот у дијаспори није идеалан,али зивот код нас је узасан.Е зато сам отисао из узаса и сада сам у Аустрији гдје није идеално,али није ни узасно.Зато када се израцуна минус(неидеално+узас) рјесење је идеално.Пред заградом мање у загради се мијења стање тако додјемо до рјесења идеално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста реално

24.12.2020 09:40

Ето ја сам зивео у Аустрији 16г,имао понуду у БГ,и ту сам две године,стекао право на пензију пуну и Аустрији,овде изадјем висе месеци,ако си дуго знас дани фирма СЦХИНЕ ради у БГ,рајнингум,мислим да има и до људи,доста их је пропало у Аустрији,овде у БГ помоћник има 30евра,али боље у кладионицу,сто се тице зибота сто ови гости прицају бар педесет посто је насих кафицу у Бецу,и викендом су пуни,има друзења и носталгије

Name

Сретно

23.12.2020 22:41

Кад одете преко црте схватите да постоје многи нови проблеми уз многе старе али се после тешко вратити у матицу, дјеца постају странци и нисте ни тамо ни ‘вамо, странци сте свугдје. Ако вам прија потпуни нестанак свог језика, културе па и вјере све буде супер али ако хоћете да задржите своје вјерско и национално благо а останете на западу то вам је као да хоћете да одлетите на Марс али под условом да се не одлијепите од Земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Сретно

24.12.2020 08:34

Браво за коментар!

Name

ре

24.12.2020 08:37

Пуна је Њемацка и Аустрија људи са насих простора .свако ко једном додје и види како је не мисли се висе врацати.мање се ради а плате су 6 пута веце а вецина ствари је јфтиније него у бих.Моја препорука свима бјезите са Балкана јер ту траците вас зивот

Name

Ненад

24.12.2020 09:58

@Сретно.А ста ја имам од тога да ми дијете задрзи коријене када смо стално под земљом.Овде це из тог коријене да израсте стабло и зато сам отисао у Аустрију,а ти само цувај своје коријене.

Name

РЕ

23.12.2020 23:04

ЖИВОТ У МАТИЦИ ЈЕ ИДЕАЛАН АЛИ САМО ДОК СЕ СПАВА!О ТОМЕ СЕ НЕ ТРЕБА НИ ПРИЧАТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јацкие

23.12.2020 23:07

Јао, од ових домаћих странаца ми се диже коса на глави. У предности су због саме чињенице да нису овдје, поготово ови који су рат провели у "изгнанству" од Шведске до Аустралије, па нам данас тупе како од њих већих патриота нема и како им "срце пуче за родном Мајевицом, Романијом, Озреном Крајином и осталим вукој.....". Не знам одакле им више енергија да кукају како им је тешко. Боље да нађу себи посла. Ево ја упућујем апел свим људима добре воље да се у маркетима поставе кутије за хуманитарну помоћ да им пошаљемо тамо шпека и сира да јадни не поскапају од глади. Мајко рођена, не зна се који сој нерадника је гори, јал овај овдје или онај тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

24.12.2020 07:21

Да, али тамо нема наших идиота на шефовским позицијама, који се гурају лактовима умјесто да покажу интелигенцију и доброту. Друго, тамо наше неписмене људе систем третира како и треба - као мање вриједне и без утицаја, док код нас људи од књиге и струке имају исти статус као вјештице и црне мачке у 13. вијеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.12.2020 07:33

Нико никада није рекао да је негдје идеално већ да је боље!А боље је што трпиш далеко мању количину неправде него у домовини..Ако ни због чега другога,далеко су ти веће шансе да ти плати оно што си зарадио док овдје можеш радити колико хоћеш,плаћање је налик лутрији.Познајем доста људи који су са породицама отишли,нико се није вратио!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суви

24.12.2020 09:00

Отисао и могу вам реци да ми фалите као лањски снијег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

24.12.2020 11:54

Само напријед! Ко може нека иде и нека се невраћа никад. Овде је пропаст живјети!

ОДГОВОРИТЕ