ЕУ се огласила: Мигранте пребацити у Биру

Из Европске уније су се огласили по питању миграција у БиХ, а у свјетлу недавних дешавања у Бихаћу, односно уништавања кампа Липа.

Босна и Херцеговина 23.12.2020 | 20:58
ЕУ се огласила: Мигранте пребацити у Биру

"Данас је затворена Липа, објекат који је био успостављен као привремена мјера, неусловна за зиму. Тиме је око 3.000 избјеглица и миграната остало без приступа основном склоништу и услугама у зимским условима.

Постоје сви предуслови за измјештање избјеглица и миграната из Липе у прихватни центар Бира у Бихаћу. Предуслови су утврђени одлукама Савјета министара БиХ о локацији Липа, прихватном центру Бира, националним Планом мјера и активности те у одредбама Закона о странцима и Закона о азилу", написали су они.

Кажу како нажалост власти Босне и Херцеговине нису успјеле реализовати пресељење у Биру која је претходно испражњена и остаје неискориштена упркос континуираном финансирању од Европске уније.

"Неуспјех власти Унско-санског кантона да дјелују покреће питања у контексту владавине права и директно доприноси хуманитарној и сигурносној кризи", рекли су из ЕУ.

Позвали су власти да превазиђу политичка питања и поново отворе центар Бира у Бихаћу као привремено рјешење те да осигурају довољно капацитета за смјештај избјеглица и миграната у зимском периоду.

"Европска унија је у више наврата изражавала забринутост поводом ситуације по питању миграција и појави хуманитарне кризе у земљи. Осигурана је подршка за све ресорне власти у изналажењу, дефинисању и преговорима о могућим рјешењима. Европска унија је надаље пружила значајну финансијску и техничку подршку Босни и Херцеговини за боље управљање миграцијама и азилом као и помоћ грађанима у суочавању са овом изазовном ситуацијом.

Недавно је Европска комисија усвојила пакет помоћи од додатних 25 милиона евра средстава за подршку Босни и Херцеговини у управљању миграцијама. Европска унија и њени партнери настављају помагати и ублажавати услове у којима бораве избјеглице и мигранти ван смјештаја“, стоји у њиховом саопштењу.

(Вијести.ба Фото: Фена) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Буљави

23.12.2020 20:28

Цуј то! Ви супци направите рат па онда наредјујете. Ко сте ви и са којим правом тразите то. Водите их себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.12.2020 21:52

Ваљда мигранте пребацити у ЕУ а ако их неце нека финансирају авио летове куци а не прављење кампова ради дугороцних злонамјерних циљева.

Name

@Буљави

24.12.2020 08:36

Ви сте у праву да су они узрок проблема, али дали су новац и тако купили право да наредјују. Кривци за ову конкретну ситуацију су наси криминални политицари који би потписали било ста ако могу извуци паре из тога. Узели су страховито много новца, а не вјерујем да је ни промил тих пара досао до миграната. Да су били икакви људи нису требали уопсте прихватити мигранте (а тим ни новац за њихово збрињавање) јер то заиста није нас проблем. Овима који ратују је лако, они растуре људима куце а онда плате будалама као сто сми ми да патимо због последицних проблема.

Name

ЕУ

23.12.2020 20:36

Коме даје ЕУ паре уопште. Ови људи сигурно нису добили ни маркице. Треба да се води рачуна кад се дају паре. Све то оде у нечији џеп а грађани Бихаћа морају да све ово трпе ради неспособних у министарству. Треба сваком министру по 5 избјеглица дати и нек воде својим кућама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипак

23.12.2020 20:42

Подршка УСК ко је узео новац нека смести мигранте,мада је најбоље депортација,или мектицу и цикотицу да они смјесте ,они су гарантовали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рома

23.12.2020 20:51

ЕУ треба да пошаље аутобусе да мигранте одвезу до њиховог циља тј. обећане земље. Они не желе остати у БиХ нити БиХ њих задржава код себе. Водите их себи, вама су и кренули, нека ваше жене и дјеца стрепе од њих. Коме ви наређујете да их смјесте у Биру, смјестите их код себе у Сиеменс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

23.12.2020 21:19

Тако је!!! Само нека их воде себи. Нама никада нису ни требали доћи. Може ли нас нешто заобићи?

Name

ЦОЛЕЕЕЕ

23.12.2020 21:31

ХАХАААААА ПА ОНИ ХОЋЕ У ЕУ , а не у Биру .

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

24.12.2020 04:45

Нема државе. Све их треба протјерати из БиХ. У којој би то другој држави неко могао палити државну имовину без казне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми6

24.12.2020 05:42

Ви из Бихаца треба да преиспитате ста се десава. Имацете озбиљне проблеме, промјенит це вам зивоте ако их населе. Нецете смјети на улицу изаци а да нисте безбједни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

24.12.2020 07:46

Власт БиХ, треба да поруци ЕУ, да не саљу новац за прихватне центре вец да удовоље избјеглицама и приме их у зељене дрзаве и тамо тај новац улозе у њихову интеграцију.Нас да пусте на миру висе и да надјемо нацин да зивимо заједно и покренемо економију али изгледа да сатанистима то не одговара па ове војнике зеле у БиХ да стационирају. Сад их је пар хиљада, врло брзо много висе... Напоље са њима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

24.12.2020 08:55

Не бих никога да вредјам или понизавам, само онако размисљам. Ово са паљењем кампова узима маха.Лако је палити тудје.Ко пали јос кров над главом на самом поцетку зиме? Само онај ко има неки план и кад то није његово.Ко зна, добице опет дзаба несто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

24.12.2020 12:34

Мигранте вратити у ЕУ. Нико од њих није авионом досао а цијела регија окрузена ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

24.12.2020 17:30

Ви из ЕУ, који сте и најкривљи што су избјеглице у БиХ, водите их својој кући, а не наређујте грађанима Бихаћа гдје да их смјештају. Гамад окупаторска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вратите

24.12.2020 17:43

МИГРАНТЕ у ТУРСКУ ту никад није било никакве побуне нити позара. Само Турци знају са њима да управљају.

ОДГОВОРИТЕ