Мостару треба широка коалиција која ће окупити све

Носилац Српске листе "Остајте овдје – заједно за наш Мостар" Велибор Миливојевић казао је за Н1 како српска заједница у овом граду има разлога за славље јер је први пут након скоро 30 година у Градску вијећницу изабаран један од њихових вијећника.

Босна и Херцеговина 23.12.2020 | 20:48
Мостару треба широка коалиција која ће окупити све

Поручио је како ће њихов вијећник истински заступати све оно што је у интересу и потреба Срба у Мостару, али и сваког другог добронајмјерног Мостарца.

"И овакав резултат с једним вијећником је историјски и ове изборе можемо назвати историјским не само за Мостар већ и српску заједницу. Јесте да та заједница броји знатно мање становника него 1991. године, али упркос свему томе задовољни смо зато што све оно што смо радили, не само током предизборне кампање већ и више година уназад, је дало прави резултат. Успјели смо окупити заједницу, да сачувамо национални идентитет и на прави начин проговоримо о свему што су проблеми и интереси ове заједнице и да кроз равноправан однос кренемо заједно сви у обнову Мостара", рекао је Миливојевић у Дану уживо.

Говорећи о потенцијалним коалицијама, казао је како прије избора њима "нико није давао шансу да ће проћи".

"Вољни смо да са свима сједнемо за преговарачки сто и разговарамо са свим странкама које ће ући у власт. Ми бисмо истински вољели да то буде широка коалиција која ће окупити све. Ако стварно желимо добро Мостару и да Мостар крене брзом обновом и свеобухватним развојем, било би најбоље да у овим изборима буде побједник, али не и побијеђених. Једина права већина за Градску вијећницу Мостара била би она гдје би припадници свих народа и грађана били заступљени и партиципирали у власти. Мислим да би једино тако Мостар могао кренути напријед", казао је Миливојевић.

Сматра како је, "у случају да се постигне широка коалиција у коју су сви укључени, небитно да ли ће градоначелник бити Бошњак, Хрват или Србин".

Када је у питању положај Срба у Мостару, казао је да они дијеле "исте проблеме и лоше ствари као и остали грађани - прљав, разрушен и необновљен град у којем се не задржавају ни туристи". Нагласио је како су потребне велике промјене јер сви грађани, без обзира на националност, године и пол, одлазе из града или желе отићи.

"Морамо почети размишљати о Мостару на сасвим другачији начин. Српска заједница има и додатне проблеме а то је да ми у Мостару и кантону још увијек немамо право на равноправност и конститутивност. Борићемо се за то и за сваког другог грађанина Мостара", казао је.

Коментаришући резултате избора, рекао је како "људи још осјећају несигурност која се из дана у дан подгријава да неко некога угрожава".

"Реторика која се стално употребљава временом губи на значају јер се људи окрећу свакодневним проблемима. Чињеница је да неко некога не може убиједити да једни угрожавају друге. Ми смо Мостарци као и сви други и желимо добро Мостару. Ако се издигнемо на тај начин, мислим да неће бити проблема и ако Мостар опет постане туристички и економски центар, врло брзо ће се изгубити сва та потреба да истичемо ко је ко", закључио је Миливојевић.

(Н1)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

?????

23.12.2020 20:23

У ниједном кантону са хрватском већином Срби нису конститутивни.Ко вам понуди конститутивност и равноправност идите са њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шпаго

23.12.2020 21:23

ХДЗ и само ХДЗ блокира то нико други у муслиманским кантонима је ово ријешено, чак су муслимани стављали на дневно ред ово питање неколико пута али ХДЗ одбија да то уради, статут Мостара је бy тхе wаy неуставан јер позиције број посланика из савког наода дефинише 15Х+15Б +4С +1О а устав налаже по попису из 1991.

Name

Јб007

23.12.2020 20:42

Сад кад си сконтао да немозес са Човићем владати онда ти треба широка коалиција. Који лицемјери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коко локо

23.12.2020 20:43

Мислим да је др.Миливојевиц прави погодак. Овај човјек наступа са сасвим реалних позиција прави дипломат. То је избалансирана политика на којој Срби могу опстати у Мостару а да не изгубе идентитет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

23.12.2020 21:27

На избори.ба ћеш видјети да није уопште битан, он неће ни бити у власти , у приципу га је СНСД ставио да помогне Човићу, у скупштини би требало бити 5 заступника српске националности осим њега остали су на листи БХ блок и Коалиција за Мостар, инаће какос сада страви стоје БХ Блок и Коалиција за Мостар ( побосанске партије ) имају 19 ХДЗ 13, ХРС 3 и ова листа 1

Name

Ре

23.12.2020 22:09

О чему ти? Српска листа је направљена како би ХДЗ-у помогла у Мостару. Истом оном ХДЗ који је увјек спречавао да Срби буду конституиван народ у сваком кантону, гдје су то могли! Е сада, када је јасно да ХДЗ нема већину у Мостару доктор је "избалансирао" политику. Лицемјерно, али разумљиво, као и сви СНСД-еовци

Name

Небитно ко је гр-нqчелник???

23.12.2020 20:49

Значи, подржава се нека будућа грађанска БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рскраина

23.12.2020 22:01

Ево да се кладим да це србски снсд ици у коалицију са ХДЗ ом као сто су и у Јасеновац Срби исли са објасњењем позорисне складбе Браво СРБИ и зивели Хрвати столетни нам пријатељи Б Р А В О до следеце позорисне представе

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

24.12.2020 06:28

Помети у свом двористу и окани се Мостара. Сретан ти Бозиц.

Name

Др

24.12.2020 15:51

ПАТРОН У ТУДЈОЈ ОЛОВЦИ. Докторе боље да си остао у Невесињу

ОДГОВОРИТЕ