Савјет министара испунио само једно обећање!

Резултати мониторинга испуњености предизборних обећања партија на власти на нивоу БиХ, које је провела иницијатива Истиномјер, за прву годину мандата показују да је Савјет министара БиХ испунло тек једно од 198 обећања.

Босна и Херцеговина 23.12.2020 | 14:31
Савјет министара испунио само једно обећање!

У прогресу је испуњавање пет обећања, започет је рад на испуњавању њих 66, док је једно обећање оцијењено као заустављено.

"Највећи број датих обећања забиљежен је у области економије (83), а током прве године мандата Савјета министара БиХ вршене су активности на испуњавању њих 21, док није било напретка на испуњавању чак 61 обећања те су она добила оцјену 'није започето'. У овој области заустављено је обећање ДФ-а о отварању нових радних мјеста, с обзиром на то да је усљед пандемије ЦОВИД-19 након вишемјесечног раста дошло до пада запослености у цијелој земљи", поручили су.

Међу започетим обећањима у овој области нашла су се она о градњи Коридора 5Ц, повећању просјечних плата, усвајању стратешких докумената, али и о инвестицијама у инфраструктуру.

"У области државног уређења дата су укупно 43 обећања, од којих је у првој години мандата рад започет на 20, док је једно обећање оцијењено као испуњено. Активности на преостала 22 обећања нису започете. Испуњено обећање односи се на имплементацију Политичког споразума за Град Мостар, Закон о измјенама и допунама Изборног закона БиХ-Град Мостар-МОДЕЛ Б и Статута Града Мостара, којим су странке потписнице усагласиле модел Изборног закона БиХ, односно начин избора вијећника и број вијећника који се бира по градским подручјима, као и измјене Статута Града Мостара", саопштили су.

Друга обећања на којима су провођене активности током прве године мандата у овој области односе се на реформу јавне управе и оцијењена су као започета због напретка који је остварен усаглашавањем Акционог плана за реформу јавне управе.

У области спољне политике Истиномјер прати укупно 36 обећања која су дале политичке партије које су дио тренутне владајуће већине. За њих 16 нису забиљежене битне активности на њиховом испуњавању, а за 15 обећања Савјет министара БиХ проводило је одређене активности на њиховом испуњењу.

"Узимајући у обзир поменуте резултате, може се закључити да је Савјет министара БиХ за годину урадило веома мало на испуњавању датих обећања партија које су га и формирале, па тако тек 3% датих обећања има велику вјероватноћу да ће бити испуњено до краја мандата 2022. године. Највећи број обећања, њих 64%, има малу вјероватноћу да ће бити испуњено до краја мандата", истакли су.

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Борис

23.12.2020 14:57

Има ли податак колико је обећења дато и испуњено од 1995 на овамо. Џабе кад је народ глуп и гладан па се продаје за 20 км или оброк

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.12.2020 15:21

Добро је да је и то једно испуњено какав бандит је на целу СМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

23.12.2020 17:00

Његова уза специјалност су банкееее!!!а и Бирац је простудирао предратни трговац напредоваоооо партијско подобном линијом!!!!

Name

Рајка

23.12.2020 18:44

Е тегелтија ти си испунио бонус задузивао си нас до насих праунука и они да врацају твохе мафијаске радње пјсто си дизао кредите отварао фирме зетовима и себи ал други власник стои испред твог имена.Боус ли се бога.

ОДГОВОРИТЕ