Лукач да поднесе оставку, полиција грубо кршила основна људска права

Грађани који траже расвјетљавање убиства Давида Драгичевића кажу да је ово велика побједа и да министар унутрашњих послова РС Драган Лукач мора поднијети оставку, јер је институција коју води грубо прекршила основна људска права.

Република Српска 22.12.2020 | 19:33
Лукач да поднесе оставку, полиција грубо кршила основна људска права

Основни суд у Бањалуци донио је пресуду којом се налаже Министарству унутрашњих послова РС да члановима неформалне групе "Правда за Давида" Софији Грмуши и Александри Врањеш исплати по 1.500 КМ, због повреде слобода и права личности, а у поступку тужбе за дискриминацију.

Грађани који траже расвјетљавање убиства Давида Драгичевића кажу да је ово велика побједа, и да министар унутрашњих послова РС Драган Лукач мора поднијети оставку, јер је институција коју води грубо прекршила основна људска права.

У поступку вођеном по тужби Софије Грмуше и Александре Врањеш против МУП РС,

Основни суд у Бањалуци утврдио је непосредну, вишеструку и продужену дискриминацију од стране МУП-а према Грмуши и Врањешовој, на начин да им је без законског основа ограничио слободу кретања и једнаког поступања у односу на остале грађане, тако што су им на јавним површинама константно прилазили полицијски службеници, легитимисали их и издавали наредбе да напусте тај јавни простор. 

На тај начин директно су повријеђена њихова људска права. 

Суд је уз забрану наставка дискриминације, наложио да им МУП Републике Српске исплати по 1.500 КМ. 

„Данас смо добили прву пресуду суда у којој је утврђена дискриминација која се врши према члановима неформалне групе „Правда за Давида“. И таква дискриминација је утврђена као неспорна и континуирана и забрањено је да Република Српска путем МУП-а и других државних органа спроводи било какав облик дискриминације и на било који начин издваја чланове групе „Правда за Давида“ у односу на остале грађане.“, казала је адвокат Јована Кисин.

Александра Врањеш, по чијој тужби је поступао бањалучки Основни суд, каже:

„Људи драги, охрабрите се, ослободите се страха. Не пије више воду оно „ништа им се не може, јаки су, премоћни су“. Ево ова пресуда је доказ да им се ипак може нешто ако поштујемо законе и ако су закони исти за све.“

Чланови неформалне групе „Правда за Давида“ истичу да су угрожавања основних људских права и стално етикетирање неколицине грађана, само због тога што траже расвјетљавање убиства Давида Драгичевића, довољан разлог да министар унутрашњих послова РС буде смијењен.

„Министар Драган Лукач је главни и одговорни за ово што нам се дешава ево готово 3 године. Желимо да да оставку и да одговара за сва недјела која је чинио овом народу и да одговара што скива убице и саучеснике у убиству Давида Драгичевића“, каже Софија Грмуша.

„Ми тражимо не само оставку и процесуирање Драгана Лукача, као најоговорнијег прогонитеља свих нас. Дакле и свих људи ниже у хијерархији. Прије свега начелника ПУ Милоша Бркића, потом и командира Полицијске станице Бањалука Центар Владана Шикуљака. То су све људи који су директно били учесници у прогону, дискриминацији, репресији свих нас. Ми одустати нећемо, сад је била једна тужба коју смо добили, а биће их још.“, додаје Озрен Пердув.

Коментар на пресуду Основног суда затражили смо и од Министарства унутрашњих послова РС, али нам на наша питања није одговорено.

БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Ортодоx

22.12.2020 19:15

Црвени се Бањалука и Српска од стида. Такво брутално крсење људских права, без одговорности и посљедица. Јадно и тузно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2020 20:17

Сада на основу ове пресуде треба засути тузиластво кривицним пријавама на основу цлана 139. Кривицног закона РС- повреда равноправности градјана, за све уцеснике наведеног прогона, од позорника, припадника специјалне јединице њихових команданата, команданата станица полиције цији су припадници уцествовали у овој срамоти, нацелника ЦЈБ Бања Лука, Директора Полиције РС и на крају министра унутрасњих послова РС и све оне који су по функцији морали знати и уцествовати у поменутом прогону. Ове пријаве сацекаце промјену власти, а онда након проведене истраге и подизања оптузница прво суспензија, а након судског поступка, и правосназности све који су уцествовали у овом незапамценом прогону слободних градјана нецасно отпустити из Муп-а РС и дозивотно забранити рад у његовим институцијама, као примјер свим будицим припадницима и функционерима Муп-а да закон вази и за њих и да су ту да га стите, а не да изигравају хунту и слузе владајуцој партији и резиму на власти нити било коме другом осим интересима градјана.

Name

Домацица Радојка

23.12.2020 07:17

Све неправде треба дојавити насему Драги из МУП-а.

Name

Глупост

23.12.2020 09:40

Не знају да суде види се из изреке пресуде. Адвокат би требало да се жали иако су тек нешто стручнији од судија лопова који суде самовољно. Полицајци краду мене су покрали и нико ни репом да махне.

Name

Биља

22.12.2020 19:16

Свака част Суду, ипак има правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2020 20:33

Суд бих требао да буде независан и да нико немозе да покори одлуке суа ,али код нас политицари који су највеци криминалци,они су и судије и доктори и прогнозери и све,бас ,све е, у томе и јест проблем када не долазе до изразаја људи који су сколу заврсили за своје дјело,,залосно.

Name

Кики

22.12.2020 19:20

МУП РС не може да буде одговоран, јер одговорни могу бити само поједници који су злоупотријебили прописана овлашћења дата законом и зато подхитно треба спровести истрагу и утврдити одговорност од полицајца, па свих у линији субординације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМУНИСТА

22.12.2020 21:19

Тако је, нигдје јос нисам цуо да је полиција плацала одстету ваљда постоје законом прописане норме ста се смије а ста не.

Name

Е јеси глупан Кики

23.12.2020 05:13

Прави си глупан Кики,па свагдје на свијету полиција извршава наређења а шефови наређују.....

Name

Нострадамус

22.12.2020 19:50

Казне су преблаге,а питање је и наплата истих.Нема код нас ни суда ни правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

22.12.2020 20:01

Сад ћу почети као Скептик и подршку његову Трампу!! Није ту ништа готово,првостепена пресуда ће пасти јер ће се МУП жалити и кад дође до Врховног суда у којем сједи кадар СНСД-а Џерард Селман и опет група "Правда... ће изгубит!Живи били па видјели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

22.12.2020 20:01

Браво добри људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бецо

23.12.2020 01:21

Људи селмање као цело и тадицка, које цуо икад селмана и касиповица, народе краим је свеце то наси млади јунаци стрпати целије, лукац први,ако богдс ја казем ВУКАНА МИНИСТАР полиције,1

Name

Гром

22.12.2020 20:17

Нападали сте људе по улицама,окупирали трг,онај попео ауто,кидали полицијске траке. Концерте отказивали,туристе отказивали.. Са све садасњим нацелником,лицно сам гледао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

22.12.2020 20:38

Ово само показује да има часних судија који суде по закону и савјести. Има наде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

22.12.2020 20:56

Каква је казна од 1500 км за институцију? То је равно казни у саобраћају за физичко лице а за одговорна лица у фирмама и до десет хиљада км. Смијурија,толико су их троскови коштали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕНА

22.12.2020 22:18

Правдаааааааааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

23.12.2020 04:13

Каква оставка хапсење 20 Година робије Одузимање свега оплацканог народу А двадесет Година робије прогон народа Пребијање ,пријетње ,хапсење невиних затварање и малтретирање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

23.12.2020 07:57

БРАВО ХРАБРИ ЉУДИ ПРАВДА ЈЕ СПОРА АЛ ДОСТИЗНА НАРАВНО ДА НИ МУП И ОПСТИНА НИСУ БИЛИ УЗ ВАС АЛ ИМА ЈОС ПОСТЕНИ СУДИЈА ПА ОВАКО ПРЕСУДИСЕ САД ОВИ СТО СУ ТУКЛИ ХАПСИЛИ ПРОГОНИЛИ НАРОД НА ПРАВДИ БОГА САМИ ТРЕБА ДА ПОДНЕСИ ОСТАВКЕ

ОДГОВОРИТЕ