Гоогле признаје да нас прислушкује

"Гугл" ради на унапређењу паметног дисплеја "Нест Хуб Маx" које ће омогућити активирање "Гугловог асистента" чим осјети присуство корисника. Прецизније, слушаће вас и биће спреман да почне да извршава наредбу и прије него што му се обратите са захтјевом.

Занимљивости 22.12.2020 | 09:57
Гоогле признаје да нас прислушкује

Најчешће производи који су дио асортимана Гугловог асистента морају да буду активирани гласовном командом попут "Хеј, Гугл", преноси Индипендент.

Међутим, изгледа да "Гугл" тражи начин да се асистент активира без гласовне наредбе корисника.

Нова опција, коју је открио Јан Боромез, највјероватније користи камеру да би детектовала присуство корисника.

Такође, могла би да користи ултразвучне сензоре софтвера "Нест Хуб Маx" који се ослањају на звучнике и микрофоне како би утврдила да ли се неко приближава.

То је могуће захваљујући нечујним ултразвучним таласима које емитује "Нест" и на тај начин детектује особу на удаљености од 1,2 метра.

Гуглов асистент подсјећа корисника да допуни батерију телефона

Из "Гугла" наводе да се ултразвучна метода може комбиновати са подацима који се добијају од камере која ради у оквиру дисплеја "Нест Хуб Маx".

"Уколико сте активирали опцију Фаце Матцх и персонализација вам је укључена, може се добити обавјештење када је уређај потврдио поклапање", истиче се у "Гугловом" објашњењу.

С друге стране, без опције Фаце Матцх Гугловог асистента, али уз персонализацију, ултразвучни сензори обавјештаваће да је корисник близу.

"Гугл" није коментарисао како тачно Ултрасоунд Сенсинг ради.

Није први пут да нас слушају и када не тражимо 

Ово није једино унапређење функција Гугловог асистента које подразумијевају слушање корисника или његовог окружења без активације Асистента од стране корисника.

Неким власницима Андроида телефони шаљу упозорења када се у њиховом дому чују звуци попут противпожарног аларма, плача бебе, улазног звона, лавежа паса, воде која тече, куцања итд.

То омогућава функција Ливе Трансцрибе, међутим, потпуно друга функција обавјештаваће кориснике када буду детектовани ломљење стакла, звук апарата са компримованим ваздухом и други звуци који асоцирају на аларме.

На први поглед, дјелује као да је ријеч о "прислушкивању" ради веће безбједности корисника.

Међутим, на други поглед, ово би могао да буде пут ка свијету у којем ће нас слушати стално, а не само када то тражимо од наших уређаја.

(РТС)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Римц

22.12.2020 09:42

Познато је да Гоогле константно преко микрофона купи информације. Свима се десило да су у друштву прицали о неком производу или услузи и да су врло брзо имали понудјен тај производ или услугу преко огласа иако никада нису укуцавали те појмове.

ОДГОВОРИТЕ