Ко је најбогатији спортиста свих времена?

Лепа Брена и Боба уживају у лагодном животу, који можемо видети на певачицином Инстаграму. Тако су скоро цело лепо провели обилазећи разне земље својом луксузном јахтом, али оно што није свима познато је да је њихов венчани кум најбогатији човек из света спорта.

Забава 20.12.2020 | 21:30
Ко је најбогатији спортиста свих времена?

Некадашњи тенисер Румун Џон Цирјак данас има 80 година и богатство о каквом многи сањају.

Он је најбогатији спортиста свих времена, чија се зарада процењује на 2 милијарде долара и уједно је једини бивши спортиста који је доспео на листу милијардера и тиме је најбогатији човек из света спорта свих времена.

Поређења ради, Роџер Федерер, који је други на листи најбогатијих тенисера, има зараду од 450 милиона долара, Новаково богатство се процењује на 200 милиона долара, а Надалово на 180 милиона долара. Дакле, и када Новак, Роџер и Рафа споје зараде, не могу да имају ни половину Цирјаковог богатства.

Али, Цирјак новац није зарадио само од тениса, нарочито не од турнира, којих и није освојио много током каријере. У синглу је освојио Минхен 1970. године, а исте године дошао је и до пехара у дублу на Ролан Гаросу.

У дублу је био успешнији и ту је освојио укупно 22 титуле, али је готово сав новац направио по завршетку каријере.

Био је успешан агент неколицине тенисера, од тога је сјајно зарађивао, али је гро свог богатства стекао тек после деведесетих.

Цирјак је након пада пада режима Николајеа Чаушескуа вратио у Румунију и искористио своје контакте из Немачке да постане заступник Метро АГ, затим и Мерцедеса.

Тај новац је даље уложио у осигуравајућу компанију, приватну банку (која му је донела највеће богатство), авио компанију, туристичку агенцију. Данас запошљава око 20.000 људи и директор је турнира у Мастерса Мадриду, који жели да издигне на ниво Грен слем турнира.

Осим пословног, Цирјак је имао и буран приватни живот. Данас живи у Монте Карлу са троје деце које је добио у браку, али сам каже да има 32 ванбрачне деце, а такође брине и о 300 напуштених малишана, којима је саградио прави мали приватни рај у Брашову.

Цирјак је у Србији познат и као кум Лепе Брене и Бобе Живојиновића, а у мају 2014. године, током стравичних поплава које су задесиле нашу земљу донирао је 100.000 евра за помоћ угроженима.

(Мондо)

Коментари / 0

Оставите коментар