Рок за затварање кампа "Липа" опет пролонгиран

Рок за затварање кампа за мигранте Липа, надомак Бихаћа, опет је пролонгиран, а према најавама Међународне организације за миграције (ИОМ), која управља тим кампом, та информација ће бити накнадно саопштена.

Босна и Херцеговина 20.12.2020 | 12:49
Рок за затварање кампа "Липа" опет пролонгиран

Информације да је то учињено на тражење Министарства сигурности БиХ, како су пренијели неки медији, у руководству овога кампа нису могли потврдити.

"Информација о томе да се продужи рок нама је спуштена с виших нивоа наше организације, али нисам упозната на ком нивоу се преговара и одгађа распуштање", истакла је Наташа Омеровић, управница овог мигрантског кампа. Она је додала како је стање релативно мирно, обзиром да је у неколико наврата најављивано, па одгађано затварање, што је унијело нервозу међу мигранте.

"Овдје се налази 1.250 корисника, али желим да напоменем да су ова лица непрестано у покрету, значи један одређени број напусти камп у покушају преласка преко границе с Хрватском, неки успију, а неки се врате, али у последњих десетак дана биљежимо мање више исти број корисника", казала је Омеровићева.

Она је потврдила како је до сада демонторан дио садржаја кампа и да се ради о сервисима који нису толико битни за његово функционисање, али да су задржани шатори за смјештај и ресторан. Подсјећамо да је ИОМ најавио затварање кампа на Липи обзиром да услови за боравак на овоме мјесту нису прилагођени зимском периоду. Иако су се у протеклом периоду појавиле информације да би мигранти из Липе могли бити премјештени у Биру, која је расформирана прије више од два мјесеца, такву могућност су оштро одбацили представници Града Бихаћа и Унско санског кантона, али и већинска јавност. Подсјетимо, за протеклих осам мјесеци, колико постоји камп Липа, никада није регулисан његов статус. На посљедњој сједници Вијећа министара БиХ није постигло консензус о овоме питању, па је и даље на снази статус кампа Липа као привременог. Уколико дође до његовог распуштања, велики број миграната поново би се могао наћи на улици, што би погоршало укупну безбједоносну ситуацију у Бихаћу, која је ионако врло сложена и тешка.

(Независне)

Коментари / 0

Оставите коментар