Била је то идеја Новака и играча, јавио сам Зимоњићу

Крај 2020. године донео нам је још једно изненађење, промену на позицији селектора Дејвис куп тима Србије. Ево како то за б92 објашњава Троицки.

Тенис 19.12.2020 | 11:32
Била је то идеја Новака и играча, јавио сам Зимоњићу

Уместо Ненада Зимоњића, на функцију је ступио Виктор Троицки, који ће тако имати прилику да се нађе у новој улози, јер су то желеле његове колеге из Дејвис куп тима.

Играчи Србије имали су жељу за променом, она се на крају догодила и на Виктору, Новаку Ђоковићу и осталим нашим играчима је да сада наставе стазама старих успеха.

У разговору за Б92.нет, Виктор Троицки је открио како је дошло до тога да се нађе на новој функцији, предочио нам је своја очекивања и обећао да ће учинити све да она “салатара” освојена 2010. године у финалу са Французима, не буде једина.

"Велика част је и одговорност бити на месту селектора Дејвис куп репрезентације Србије, са људима који су имали толико успеха у прошлости. Био сам члан тима као играч, али ово је сасвим нека нова улога која ми је припала у овом тренутку. Да будем искрен, ни ја нисам очекивао да ће то бити тако рано, док се још професионално бавим тенисом. На иницијативу и предлог играча изабран сам као селектор. Имао сам времена да размислим о свему и донео сам одлуку, јер се таква прилика не пропушта. Не само прилика, већ позив уопште. Заиста ми је велика част и одговорност да будем ту уз њих, након свих овох година у Дејвис купу много сам научио и видео. И од бивших селектора, али и искуством кроз мечеве, верујем да ћу се уклопити брзо", рекао ке Троицки за Б92.нет.

Виктор ће у фебруару напунити 35 година. Прошао је много тога откако је на професионалној сцени, стигао до 12. места на АТП листи, освојио је три титуле. Са репрезентацијом, водио је многе битке, не само у Дејвиск купу, већ и у Светском купу у Дизелдорфу 2009. и 2012.

Био је и део оног тима који је целу земљу обрадовао у јануару ове године, када је освојен премијерни АТП куп у Аустралији.

И даље има велике амбиције, не планира да стане, каже да му је циљ да се што пре врати међу сто најбољих на светској листи, а посао селектора Дејвис куп тима неће му бити превелик терет.

"Не поклапа се превише једно са другим то што играм и што сам сада селектор. Многи играчи, не само код нас, већ уопште у свету тениса, били су активни кад су постали селектори, тако да и нису имали искуства као тренери. То није нека новост. Неће ми превише одузимати времена, календарска година у тенису је таква да имамо Дејвис куп који је на крају године. Имамо и АТП куп који ће се ипак одржати почетком фебруара, али није моја обавеза да будем селектор и тамо. Ту је ситуација да први играч тима бира ко ће бити вођа. Дакле, није обавеза селектора Дејвис купа да буде и на АТП купу”, каже Троицки.

Без обзира што су пропозиције АТП купа такве, то не значи да Виктор не жели да води српски тим и “тамо доле”. Ипак, поставља се питање хоће ли Србија уопште бранити тај пехар.

"Свакако да бих волео да водим тим и на АТП купу, али питање је још да ли ћемо играти. Треба да се изјаснимо о свему и договоримо. Можемо да играмо само ако Новак буде одлучио да игра, пошто на турниру имамо првих 12 тимова, а гледа се по ранг листи првог играча земље. Тако да од Новака зависи да ли ћемо играти, колико се све то уклапа у његов распоред. Свакако да бих волео, прошле године сам играо са Новаком тај одлучујући меч, то је сигурно био један од најлепших тренутака у мојој каријери, поред освајања Дејвис купа и оне победе над Љодром у мечу одлуке. То се увек памти", присетио се Виктор златних момената од пре једне деценије.

Момак са Дорћола је уверен како српски тим има снаге за нови тениски подвиг. Неки нови пехар Дејвис купа или АТП купа је сасвим могућ и реалан по њему.

"Наравно да бих волео да пехар Дејвис купа узмем и као селектор. Прихватио сам посао и улогу јер верујем у момке, зато што имају потенцијал да се поново попну на кров света, да освоје Дејвис куп и било која екипна такмичења. Стварно верујем у то, имамо квалитет, зато сам и ја ту да одржим ту позитивну атмосферу која нас краси дужи низ година. Желим да се и даље осећају најлепше у репрезентацији, да буду задовољни, а наравно, ако су у форми и резултати ће бити ту".

Каже да је о свему разговарао са Новаком Ђоковићем и осталим играчима, а био је и први који је бившем селектору Ненаду Зимоњићу јавио каква је ситуација.

"Сви играчи су ме подржали, то је била њихова идеја. То је све кренуло од њих, нисам се ја ту уопште гурао... Када сам чуо каква је идеја, каква је прича, кад су се изјаснили да ме желе за селектора, није било дилеме. Сви, од Новака, преко Дуција, Филипа, Ласла Ђереа, Кецмановића, сви су изјаснили да желе мене. Прво што сам урадио је да сам то јавио бившем селектору Ненаду Зимоњићу. Објаснио сам му каква је ситуација, желео сам да то чује директно од мене, да постоји могућност да будем нови селектор, да ћу се кандидовати. Мислим да је било у реду са моје стране да му то одмах и јавим. Тако да је то ишло тим током. Коначно, и Управни одбор ТСС је заседао и изабрао ме за селектора, тако да од данас ступам на ту функцију и званично", јасан је Виктор.

Зимоњић је изјавио како је изненађен свим јер није било наговештаја да има проблема и незадовољства у тиму, али Троицки није желео превише да се упушта у причу о томе.

(Б92)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Скептик

19.12.2020 12:09

Викторова прича је скроз шупља. Па ако толико уздиже заједништво и пријатељство тенисера који су освојили Давис цуп, зашто Зимоњић, који је био члан тог тима, нине био консултован и обавјештен о намерама осталих тенисера да га смијене и поставе Виктора? Вјерујем да је смјена оправдана и да је добра за српски тенис, али ипак сматрам да је Ненад морао бити упознат о свему а не да му се они договарају иза његових леђа. Ипак послије свега што је учинио за српски тенис, он то није заслужио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.12.2020 12:26

Није имао времена да назове Зимоњића , ми смо велики пријатељи али интерес је изнад пријатељства у већини случајева а овако , ми смо Срби и славимо славу а тако нам добро иде , остали који неславе славу се много пате и немају ништа.

Name

Ре: Скептик

19.12.2020 12:34

Српска посла

Name

Кум

19.12.2020 12:23

Добро је да у Србији има још спортских савеза, а да њима не управљају политичари и тајкуни! Међутим треба одати пуно признање Зимоњић за одржавање ТСС за време санкција а и касније када је био играч и селектор и руководилац ТСС када је била умјетност наћи паре за учешће у Дејвис купу и осталом! Свака част, Ненаде, капа доле!!!

ОДГОВОРИТЕ