Ревизија Дејтонског споразума није могућа без Србије

Србија нема аспирације према Републици Српској и увијек ће оштро реаговати на намјере Сарајева о укидању Републике Српске, рекао је у емисији "ПУЛС" БН телевизије високи функционер СНС-а Србије, Владимир Ђукановић. Не може бити ревизије Дејтонског споразума без Србије, подвукао је Ђукановић.

Република Српска 17.12.2020 | 23:05
Ревизија Дејтонског споразума није могућа без Србије

Онај ко планира да протјерује Србе из Републике Српске и да укида Српску није на добром путу трајног мира, јасан је функционер СНС-а Србије, Владимир Ђукановић.

„Колико година је прошло од краја рата, а Сарајево само размишља о томе како да укине Републику Српску. Људи у Сарајеву морају да схвате да је Република Српска чињеница, факат и да се она не може укинути. Не постоји могућност за то. Србија нема аспирације према Српској, Србија је гарант Дејтонског споразума и свакако ће стати у заштиту Српске уколико неко жели да је укида“, рекао је Ђукановић.

Ђукановић је навео и примјер како се Србији константнпо спочитава да нема довољно децентрализације, док ти исти желе да централизују БиХ.

„Погледајте колико је то покварено и колико је то лицемјерно.“

Он тврди да ниједна мала земља не може себи да дозволи луксуз да одбије посјету високих званичника велике свјетске силе као што су то урадили бошњачки и хрвастки чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

„Па они су велики политичари, па могу представника једне велике силе да одбију. То више њима служи на част, мислим да је то велика грешка. За читаву Европу је битна Русија, ако не због нечег другог, онда због енергената, гаса. Чак и Њемачка која има санкције ка Русији, гледа да има добре односе јер граде Сјеверни ток, а ви стемного паметни па ћете из Сарајева да кажете Путину да нећете да му примите министра иностраних послова. Очигледно, они имају озбиљан проблем у својим главама.“

Србија се одлучила да гради везе просперитета и на истоку, и на западу иако то многима не прија. Једна од идеја повезивања је и мали шенген каже Ђукановић.

„Да ли мислите да између Срба и Албанаца постоји претјерана чљубав? Не, али ми желимо да развијамо економију. У ФБиХ јако гријеше тако нешто не желе да прихвате. Колико год да теже ка ЕУ, они морају да схвате да су мали за тржиште ЕУ, да нису никакви за тржиште ЕУ“, наглашава Ђукановић.

Он даље наводи да је разговор једини предуслов рјешења косовског питања и додаје да је то тренутно тешко оствариво.

На питање да ли Србија може да буде приморана да призна независност Косова, Ђукановић категоричноп одговара да не може.

„Рјешење је да се онда прихвати нека фактичка ситуација, а то је да ми њих не признајемо као независну државу, а они тврде да су независни. Ми ћемо то да схватамо на свој, а они на свој начин, али хајде да видимо како да уредимо економске односе.“

Економија не може да стане, а људи морају да се науче да живе са вирусом корона, каже Ђукановић објашњавајући због чега је рекао да би распустио Кризни штаб Србије за борбу против вируса корона. Он наводи да поштује све љекаре у штабу, али...

„Не можете да затворите привреду, морамо да научимо да живимо са тим вирусом. Шта уколико би вирус потрајао десет година? Да ли би на десет година зауставили све...економију, свако културно збивање, школе...“

Ђукановић истовремено истиче да то не значи да не треба да се поштују епидемиолошке мјере које подразумјевају дистанцу и ношење маске. Замјерке појединих политичара и медија, да је напао кризни штаб уз благослов предсједника Србије, Ђукановић демантује.

БН ТВ

Коментари / 68

Оставите коментар
Name

ре

17.12.2020 22:44

Србија није никакав гарант, 25 година понављате глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.12.2020 23:14

Србија јесте гарант као и Хрватска у тој мјери и обавези да се неце висе никада мјесати и нападати БиХ као сто су то тада радиле. Е то је њихова обавеза и дузност само сто се другације сервира и представља неписменом народу.

Name

Андриц

18.12.2020 03:35

За овог другог ре:Србија никог није нападала,само је бранила своју територију,тј.територију СФРЈ.А ти ако мислис другације,ок,да видимо ста цес реци на отцијепљење и самосталност РС,је ли се ФБиХ неце мијесати?Онда би твој коментар био на мјесту...

Name

Данијела

18.12.2020 05:56

Србија је гарант уласка Републике Српске у НАТО пакт. То је Милоосевиц потоисао у Дејтону 1995,гдје нас је директно предао у руке НАТО-а тј.Америке.

Name

Ре ре

18.12.2020 06:51

Сусједне државе нису никакав гарант! Оне су потписнице истог, јер су се налазиле у сукобу и самим потписом то и потврђују. Једна независна држава не мора гарантовати да неће напасти другу независну државу, јер то свакако није дозвољено са тачке кривичног права!

Name

ре андрицу

18.12.2020 07:39

Србија је била дио СФРЈ као друге Републике, а Републике су имале право на отцјепљење, процитај тадасњи устав Република. По данасњем Ентитети то право немају.

Name

Могла се цјепати Југа

18.12.2020 08:25

Али као Брегзит.

Name

Вук

18.12.2020 09:05

Србија је учесник у агресији на БиХ што је и суд пресудио. Србија је одговорн што није спрјечила геноцид у Сребреници а могла је. Према томе Србија није никакав гаранд Дејтонског споразума. Као и што му је назив мировни споразум а не трајна категорија. РС свакао по међународном праву неможе опстати јер је починила геноцид, то је свима јасно ал праве невјешти.

Name

за ре

18.12.2020 09:45

тиси паметан ко рес цериц вуце корене од срба а мрзи србе волијоби и корону добит само да не спомене србе

Name

Ако ћемо право

18.12.2020 09:51

И Србија и Хрватска су потписале само да су примили к знању. Да су упознате. Да не буде - нисмо знали.И да се имају равнати према томе што је написано. Као и према другим државама. које имају своје унутрашње уређење, границе и све друго што је државом чини. Ништа друго, ни више ни мање.

Name

Директ

18.12.2020 12:59

Вук, Хаг није пресудио да је Србија учествовала у "агресији" на БиХ, јер Војска СР Југославије није ни учествовала у рату у БиХ. Са друге стране, суд у Хагу је доказао да је Хрватска војска учествовала у агресији на БиХ. Да се вратимо на гаранте. Србија је гарант (тј. један од гараната) Дејтонског мировног споразума, свиђало се то некима или не.

Name

Директ

18.12.2020 13:03

Ако ћемо право, БиХ није држава (у пуном смислу те ријечи), већ протекторат међународне заједнице, који функционише на основу Устава, који је производ уговорно-правног односа, потписаног далеко ван територије исте.

Name

Ре Директ

18.12.2020 20:14

Ето тебе опет да несто казес изгледа да ниси узео терапију, цуј БиХ није дрзава ај ха...на мајо мила.

Name

Директ

19.12.2020 19:25

Друже, прије него што напишеш нешто, предлажем ти да прво прочиташ коментар до краја, како неби испао глуп.

Name

Директ

20.12.2020 10:43

Данијела, НАТО чизма и НАТО чланство су два различита појма, пошто БиХ је од Дејтона и још је увијек, под НАТО чизмом, док у НАТО неће ускоро, а ја се надам и никад.

Name

Директ

20.12.2020 10:44

ре андрицу, РС има закон о референдуму.

Name

Директ

20.12.2020 10:57

ре, Србија је гарант Дејтонског мировног споразума тј. једна од гараната.

Name

Директ

20.12.2020 12:05

Ре, Србија (Војска СРЈ), за разлику од Хрватске (ХВ), није упадала на територију БиХ, нити је учествовала у ратним сукобима на територији исте.

Name

Угљеник

17.12.2020 23:18

Удружење Срба из Презбана,то вам је код Беча,позива Ђуку на традиционално друго по реду зимско печење ракије.Биће сви виђенији људи наше братске општине,па ако може...ми се радујемо.Упад на ракијаду,једна бакља или тетоважа крста у предјелу срца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.12.2020 10:59

Болесно!

Name

РЕ за ре

17.12.2020 23:19

Велика је разлика измедзу потписница и дрзава гаранта , то сто господин говори нема везе с везом, ал нек се тјеси лаксе це му бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

18.12.2020 08:05

Бас тако, као ми левати па досао мало онако... нека мало посјети југ Србије..

Name

Радивоје

18.12.2020 08:27

Република Српска је створена у рату и за њу се гинуло и сад ти малоумници мисле да се то мозе тек тако укинути. Ми се моземо само раздрузити са тим малоумницима

Name

Директ

20.12.2020 12:07

Потпис је потпис.

Name

зивбих

17.12.2020 23:25

Путину забрањено да уцествује на олимпијским играма,Русији забрањена употреба химне,заставе и имена на олимпијади....каква брука за велесилу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друзе

18.12.2020 01:10

Да ти одговорим. Болест је БОЛЕСТ уживати у забранама било којој земљи или народу. Лично Ти немаш и нећеш икад имати никакву корист од те забране. Ни Ти а ни твој народ кога ти лажно такодје волиш. Нијемци су у прошлости протјерали и побили (за вријеме великог водје и нацизма) скоро све Јевреје, Енглези им бомбардовали бродове а Јевреји данас имају једну од најмоћнијих држава свијета Израел. Хрвати су протјерали преко двјеста хиљада Срба са њихових огњишта и сада су најсиромашнија земља Европе а та подруцја Ср. Крајине и данас су јад и биједа. Србија постоји велика и моћна пуна и Хрвата и Муслимана који у њој живе. Зато уживање у било каквим забранама и мржњи према било ком народу не доносе срећу никоме.

Name

Данијела

18.12.2020 05:58

Која велесила? Ма дај... Видјели смо ста се ради са Јерменијом,пред руским вратима. Да је и регионална сила,па и некако. СССР је била велисеила!

Name

Забок

18.12.2020 06:47

Па када све то раде Русији, замислите ста све раде Србији и РС!

Name

Директ

18.12.2020 13:11

Данијела, ма каква Русија! Мала је то земља, најмања на свијету, а сад обрни. :)))

Name

Јеф

18.12.2020 00:22

Косово и Србија имају проблем са мигрантима, РС са окупацијом слично Грчкој и Јерменији. Дакле, Турска, Америка су за дневно и судско грђење, а Албанија за декриминализацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ;Друзе

18.12.2020 08:09

Једна од “ситница” коју си заборавио БОЛЕС СЕ ЛИЈЕЦИ(чак и корона -вакцина) .Иако долази из Србије и Хрватске НАЦИОНАЛИЗАМ ИМА БОСАНСКОХЕРЦЕГОВАЧКУ ГРАНИЦУ ТРЕБА ДА МУ СЕ ЗАБРАНИ УЛАЗ У БиХ.Договор народа и грађана унутар државе БиХ мора бити лична ствар грађана уколико то грађани не свате бити ће им објасњено и МОРАТИ ЋЕ ДА ПРИХВАТЕ ови мајстори криминала ће бити пометени примјерВСТВ Тегелтија ИДЕМО ДАЉЕ ДО ЈЕДИНСТВЕНЕ СУВЕРЕНЕ МЕЂУНАРОДНО ПРИЗНАТЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ !!

Name

Директ

18.12.2020 13:20

РЕ;Друзе, болест се лијечи у болници, док затварање БиХ води у самоизолацију, по узору на земље попут Сјеверне Кореје. Ако мислиш да живиш у затвореном друштву, онда предлажем ти да се преселиш у неку земљу, у којој је такво нешто сасвим нормално и мимо Короне, попут већ споменуте Сјеверне Кореје.

Name

Иван

18.12.2020 00:30

И ја исто мислим да не могу измјенити Дејтон без Срба. Мада ме мало забрињава кад то овај казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

18.12.2020 00:56

А јел богати

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ;Иван

18.12.2020 07:55

Тачно је да нити се може нити ће бити измјењен Дејтон без БиХ Срба или православаца они ће то потписати и усвојити као и сто је Радмановић написао молбу за пријем у НАТО и усвојен закон о одбрани и оружаним снагама гдје је чланство у НАТО потврђено ЗАКОНОМ.Знаци неће ни бити измјене Дејтона него устава БиХ о којем одлучују босанско-херцеговацки ГРАЂАНИ !!

Name

Директ

20.12.2020 10:37

РЕ;Иван, какав је то закон о оружаним снагама, који ни након 15 година од усвајања, није нам донио чланство у НАТО савезу, а благо је речено, то је НАТО закон. Очигледно је да није злато све што сија. Далеко је НАТО. Додик може потписати шта хоће, али то неће довести БиХ у НАТО, дијелом и због тога што НАТО се не "ложи" на форму, већ хоће и суштину, за шта ми немамо пара.

Name

ФЕДЕРАЛАЦ

18.12.2020 02:10

Г Владимир вријеме це показат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај

18.12.2020 04:43

Људи оставимо се Дејтона висе хоцемо ли икад напријед?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.12.2020 13:27

Може се и са Дејтоном напријед, само треба се одрећи агресивне и ратоборне реторике.

Name

Пепп

18.12.2020 05:42

У свему се Амери питају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.12.2020 13:28

Онда хајмо сви у Америку, па нека се Американци питају у БиХ, ако је тако.

Name

Ихх

18.12.2020 05:50

Ко да Це Америка и Еуропа да питају Хрватску и Србију ста це они радити то су велике силе наспрам нас како они одлуче тако Це да буде насе је да зивимо како нам казу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.12.2020 13:29

Америка сада једва да може да ријешава своје проблеме, а камоли туђе.

Name

Ре Директ

18.12.2020 20:18

Ето ти опет све знас ,а ја помислио да си опет терапију заборавио.

Name

Директ

20.12.2020 11:17

Износи и ти аргументе, умјесто што вријеђаш. Понуди неки аргумент, само мани се хејта.

Name

10

18.12.2020 06:08

Србија је потписник сто знаци да признаје БиХ и њен границе као и Хрватска само лазете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.12.2020 16:28

И гарант и потписник и један од фактора у тој причи.

Name

Археолог

18.12.2020 06:14

Питајте новог предсједника САД-а шта мисли о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.12.2020 10:26

Америка има и своје проблеме, који током Короне су поново постали актуелни.

Name

Центар проблема на Балкану

18.12.2020 06:15

"Ми ћемо то да схватамо на свој, а они на свој начин",

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.12.2020 10:26

Свако на своју страну. Тако је на крају и најбоље.

Name

Амфилохије

18.12.2020 07:28

Лупетате по обицају. Рс је омца око врата Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле Савиц

18.12.2020 08:20

Није само омца србима вец цијелог Босни. РС је пропао економиски, немозе висе да плаца своје рацуне. Немозе да сакупи ни 2 милијарде од ПДВ-а а будзет око 3. РС је омца и води у пропаст цијелу Босну, назалост, они као зеле да сви пропадну, да буду сиромасни, мизерни, унесрецени, ја не схватам висе засто су ови људи окренути ка смрти. Засто им је пропаст и мизерија толико драга? Зар немогу окренути лист и кренути напред? Промјенити се, доци у будуцност? Да хоце само промјенити Устав да немогуи блокирати пут ка Европској унији висе а нека људима остало вала, само да не блокирају напредак цијелом народу, сви изпастају због РС-а у Босни данас, дојадило је висе!! Цовјеце да помислис да је РС норвеска или Свицарска, 200 година богата и пута нафте или банкарског богаства које се скупља 200 година и мозес да будес изван ЕУ! Босна је унистена од рата, људи зиве на 500 марака мјесецно док у Европи 1000 је марака социјална помоц...Дејтон је ХИСТОРИСКА греска то свако нормалан зна

Name

Директ

18.12.2020 16:32

Читава БиХ је, оваква каква јесте, омча око врата народу.

Name

Милојко

18.12.2020 08:07

Мени није јасно његова прича у овој емисији. Јел нам то дрзи лекцију или ?? Као ми ђаци прваци, те ће нам он отворити очи..има он своје двористе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.12.2020 13:35

Као и ви своје.

Name

Драган МД

18.12.2020 08:08

Врло ми је позната идеологија овога лика тако да нећу ни да читам о чему он то нешто...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.12.2020 13:05

А која је то његова идеологија ако није тајна?

Name

Борац ВРС

18.12.2020 08:08

Ријетко мрзак лик..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.12.2020 10:28

Да, ријетко. :)))

Name

Ментор

18.12.2020 09:08

Без сагласности Србије није ни Косово могло бити дрзавав кога ви фарбате много сте умишљени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.12.2020 13:39

Па ни сада није независно, што се тиче Србије, као и више од пола свијета и УН-а.

Name

Кум

18.12.2020 09:46

Нашли сте фацу која ће да објасни Дејтонски споразум ! Нек објасни како у рођеној држави води руљу са бакљаа и озвучење да би плашио дјецу опозиционара. Он је обичан Кербер Вучића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго Бл

18.12.2020 16:02

Кајав лик нам држи лекцију...који црни гарант, освинести се човјече...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.12.2020 16:38

Него шта је?

Name

Директ

18.12.2020 16:23

Послије потписивања Дејтона, сад су у првом плану њени народи, барем када су у питању евентуалне уставне промјене. Укратко, уколико једна од три уставотворне стране је против, нема ништа од промјене Дејтона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Директ

18.12.2020 20:20

Хеј опет ти ко неки полтицар, мора да си коју превисе попио кад тако лупетас.

Name

Директ

20.12.2020 10:24

Шта од овог што сам написао није тачно?