Власт дала 222 обећања, а за двије године испунила само 17

Политичке партије које су 17. децембра 2018. године формирале Владу Републике Српске (СНСД, ДНС, СПРС, НДП и Уједињена Српска) након двије године свог мандата испуниле су 17 од укупно 222 обећања дата уочи Опћих избора 2018. године, а од тог броја 3 су испуњена са закашњењем, саопштили су из Истиномјера.

Република Српска 17.12.2020 | 12:25
Власт дала 222 обећања, а за двије године испунила само 17

Осим тога, Влада РС започела је рад на испуњавању 92 обећања, у прогресу је рад на испуњавању њих 26, прекршена су два, а у случају седам обећања заустављен је рад на њиховом испуњавању.

Истиномјер је у оквиру мониторинга у обзир узео доступне предизборне програме оних странака које су имале своје програмске документе (ДНС, НДП), али и обећања са предизборних скупова оних партија које програм нису доставиле (СНСД, СПРС, Уједињена Српска).

Највише обећања Истиномјер је евидентирао у области економије, њих 96, а након прве године мандата Владе РС у овој области, испуњена су четири обећања. Оцјену „није започето“ добило је 28 обећања, док је рад на испуњавању започет у случају 52 обећања.

У прогресу је испуњавање десет обећања, док је Истиномјер три обећања у овој области оцијенио као заустављена, а два обећања су оцијењена као прекршена. Једно од прекршених обећања је и оно о наставку помоћи Емиру Кустурици на радовима у “Андрићграду” у Вишеграду, с обзиром на то да је Влада РС дала сагласност на Приједлог уговора о уступању и преносу удјела у привредном друштву „Андрићград“ Вишеград.

Према уговору, Влада РС ће, на основу уложених 15 милиона марака, преузети већинско власништво над „Андрићградом“ од Емира Кустурице.

Од обећаних инфраструктурних пројеката током протекле године, Влада РС је проводила активности на припреми градње аутопута од Бијељине према Београду, реализацији бројних пројеката у Бањалуци, попут почетка градње новог моста, изградњи пута од Љубиња до Требиња, изградњи вјетроелектране Хргуд, али и другим пројектима.

Треба рећи да је напредак у испуњавању бројних обећања у овој области успорен усљед појаве пандемије ЦОВИД-19 у првом кварталу ове године, те ће свакако и у наредном периоду економија бити под снажним притиском, гдје се очекује да обећани економски раст у предстојећем периоду неће бити достигнут. 

У области социјалне политике Истиномјер прати 49 обећања, од којих су два испуњена у другој години мандата Владе РС.

Прво је обећање ДНС-а које се односи на увођење накнаде за вријеме породиљног одсуства, а друго је обећање Социјалистичке партије РС о повећању пензија. Такође, у прогресу је испуњавање пет обећања, међу којима су и она ДНС-а која се односе на породиљни додатак, али и бољи положај припадника треће животне доби.

Започете су активности на реализацији 19 обећања, а након двије године мандата у области социјалне политике забиљежена су и два неиспуњена обећања СНСД-а. Рад на испуњавању 14 обећања у овој области није започето.  

Здравствени систем у Републици Српској и прије избијања пандемије ЦОВИД-19 суочавао се са озбиљним изазовима у погледу финансирања и пружања услуга.

У области здравства Истиномјер је у протекле двије године мандата Владе Републике Српске пратио 13 обећања, а Влада РС до сада је започела активности на реализацији укупно пет обећања, од којих је једно квалификовано као неутемељено. Оцјену “у прогресу” добила су обећања која се односе на обнову и реконструкцију болнице у Фочи и изградњу болнице у Добоју.

Међу четири обећања у области здравства, на чијој реализацији није било помака током двије године мандата Владе РС, нашла су се и она која се односе на смјену челника здравствених установа које послују са губитком и “елиминисање страначки постављаних управљачких кадрова” у здравственим установама РС, укидање листи чекања за операције и дијагностику, као и законско регулисање приватне љекарске праксе и њено изједначавање са јавним здравством и др.

Обећање које се односи на осавремењивање рада здравствених установа током друге године мандата Владе РС добило је оцјену “започето”.

Наиме, интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС), поред Болнице Градишка и три припадајућа дома здравља, почео је да се примјењује 9. децембра 2020. године у здравственим установама у Бијељини, Зворнику, Лопарама, Угљевику и Невесињу. ИЗИС би требао омогућити лакшу комуникацију здравствених установа и осигураника, а да се при томе не остварује директни контакт између осигураника и здравствене установе.

Од укупно 26 обећања датих у области државног уређења, у вези са њих 11 није било активности на њиховом испуњавању, док је на 14 обећања Влада РС проводила одређене активности у правцу њиховог испуњавања.

Једно обећање у овој области, а за чије је испуњење постављен рок до прољећа 2019. године, остало је неиспуњено, а радило се о организовању референдума о називу Источног Сарајева. У потпуности су испуњена три обећања, а она се односе на реконструкцију трга “9. јануар”, изградњу спомен-собе посвећене Васи Пелагићу у Пелагићеву, те усвајање Регулационог плана “Нова Топола – Исток” и “Нова Топола – Запад” у Градишци. 

На пет обећања Влада РС започела је провођење активности у смјеру њиховог испуњења, док су значајне активности вршене и на испуњењу шест обећања, која су добила оцјену “у прогресу”.

Радило се о активностима на развоју малих и неразвијених општина, додјели 20 милиона КМ улагања Владе РС-а у Општину Пале, проширењу вртића на Палама, бржем издавању дозвола, дигитализацији администрације, те реформи јавне управе, гдје је 19. 11. 2020. године највећи орган извршне власти у РС-у усвојио Акцијски план за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини 2020-2022. године којим ће се реализирати циљеви и мјере дефинисани Стратешким оквиром за реформу јавне управе за период од 2018. до 2022. године.

Са друге стране, Истиномјер у прве двије године мандата Владе РС није евидентирао било какве конкретне активности у правцу испуњавања 11 обећања из области државног уређења.

Када је ријеч о образовању, Истиномјер у овој области прати укупно 21 обећање. Током друге године мандата Владе Републике Српске испуњено је пет обећања, два су оцијењена “у прогресу”, те је једно испуњено са закашњењем.

Битно је истаћи да је Влада такође проводила одређене активности на реализацији девет обећања, која су оцијењена као започета.  Велики број обећања, чија је реализација започела током прве године мандата, везан је за реформу образовања, попут обећања која се тичу дуалног образовања, усмјеравања уписних политика образовних установа са потребама тржишта рада и друхих.

Већина испуњених обећања је везана за изградњу образовних објеката или фискултурних сала, чији су завршетак обећали представници СНСД-а. У области правне државе Истиномјер прати 15 обећања од чега, закључно са другом годином мандата, нити једно обећање није испуњено.

Једно је добило оцјену “у прогресу”, а шест обећања је започето. Осам обећања је истеком друге године мандата актуелне Владе РС добило оцјену “није започето”, док неутемељених, заустављених или прекршених обећања нема. Оцјену “у прогресу” добило је обећање које се односи на доношење закона у правосуђу.

Током 2019. и 2020. године утврђен је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о нотарима по хитном поступку, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку, Нацрт закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској, Нацрт закона о заштити права на суђење у разумном року, Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, Приједлог закона о остваривању права на бесплатну правну помоћ у Републици Српској, као и Приједлог закона о заштити права на суђење у разумном року.

Шест обећања која су оцијењена као започета на крају друге године мандата односе се на истраживање убиства у Сарајеву и Подрињу, на одлазак страних судија из Суда БиХ и доношење Закона о Уставном суду БиХ, на одузимање нелегално стечене имовине, те на доношење програма и мјера, као и борбу против корупције.

У области међународних односа Истиномјер је забиљежио тек два обећања, а у другој години мандата Владе РС-а забиљежене су активности на реализацији обећања о остварењу међународне сарадње, посебно са Кином и Русијом, али и другим земљама.

Наиме, у децембру 2019. године предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је са делегацијом кинеског града Тјенђина, гдје је констатовано да постоји обострани интерес за унапређење односа у области привредне и културне сарадње РС и Тјенђина. У другој половини фебруара ове године потписан је Меморандум о сарадњи фискалних савјета Републике Српске и Републике Бугарске ради сарадње за унапређење фискалне одговорности.

Директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић и директор Агенције за промоцију страних инвестиција Мађарске (ХИПА) Роберт Ешик у септембру 2020. године  одржали су састанак током којег су истакнуте предности улагања у Републику Српску, а разговарано је и о могућностима за евентуалну сарадњу.

Након што су прошле двије године актуелног мандата Владе РС, може се закључити да су се партије на Власти у РС бавиле са нешто више од половине датих обећања, али тек 20% датих обећања има велику вјероватноћу да ће бити испуњено до краја мандата, а њих 41% средњу вјероватноћу. Велики број обећања, њих чак 39% од укупно 222 датих, има мале шансе да ће бити испуњено до краја мандата, најесен 2022. године.  

(Истиномјер)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

xy

17.12.2020 12:42

Клошарчине !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воја

17.12.2020 14:03

У овој земљи да укину све владе и све ове усране судове ниста осјетили неби. Ниста не раде, огромне плате, а да ае не говори о пљацки и дуговима које не знам да ико мозе вратити.

Name

Централни Комитет

17.12.2020 15:03

И тих 17 је пуно - обецање лудом радовање!

Name

Ухх

17.12.2020 15:47

Они и опстају на лазима и пљацкама.

Name

И шта сада

17.12.2020 12:47

Све их треба на робију какве оставке само робија.и да се одузме сва незаконито стецена имовина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ники

17.12.2020 12:53

Куку леле црни Радоване!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

17.12.2020 13:18

Опет ви не разумијете. Нису то 'Обецања'. То су 'Залагања'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

17.12.2020 13:19

Онај ко вјерује врхунски квалификованим ЛАЗОВИМА,нема права нити да приговара,нити да се љути,то се каже"ТРАЗИЛИ СТЕ-ГЛЕДАЈТЕ!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остатак

17.12.2020 16:22

Це у сљедеце двије године доврсити. У онда неко казе да они лазу. Тек кад их цујес како се хвале својим успјесима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потпуни крах

17.12.2020 16:39

Неспособне, корзмпиеане власти насталој на папцима и ниста висе.

ОДГОВОРИТЕ