Пандемија додатно продубила отуђеност међу људима

Свака породица има своју животну причу, што условљава појаву више врста солидарности. Иако људи најчешће помажу, подстакнути личним несрећама, став свих хуманитарних активиста је да се  солидарност учи И да је она темељ нашег опстанка као народ, поручили су саговорници у емисији “Глобално” БН телевизије.

Република Српска 16.12.2020 | 22:52
Пандемија додатно продубила отуђеност међу људима

Лична несрећа врло често може бити позив на солидарност, ипак када имамо проблем глобалног карактера, попут актуелне пандемије, према мишљењу свештеника Велислава Мишуре, људска емпатија неријетко зна и да закаже.

Примјетили смо да И волонтери да су сада мање спремни да иду на терене, због пандемије вируса корона. Такође су И уплате за донацију  стагнирале”,  тврди  свештеник Велислав Мишура.

Вирус Корона додатно је продубио отуђеност међу људима, каже социолог Станислав Томић, сматрајући да друштво које има проблем са солидарношћу, има проблем са својим опстанком.

Постоје различити нивои солидарности. Постоји она солидарност коју ми не можемо видјети, а то је солидарност на неком личном нивоу”, објашњава  социолог Станислав Томић.

Мотиви за помоћ другима су разни, зато ни број који помажу није увјек исти. Ипак, саосећање за  другог најчешћи је пут ка солидарности, тврде активисти хуманитарних организација.

Ако нас је сто, двјеста, сто хиљада…, сваког мјесеца, ми ћемо ријешити бројне социјалне И друге проблеме са којима се сусрећемо на терену”, каже Игор Рашула из Хуманитарне организације "Срби за Србе".

“Људи који су углавном били студенти И који знају шта значи одрицање, бити далеко од породице, такође знају шта значи издвојити неколико хиљада евра за одлазак на неко такмичење”, изјавио је Арсен Павловић из Удружења "Заједно за младе".

С обзиром да су Хуманитарне организације суочене са проблемом како задобити повјерење људи у  њихов добротворни рад, оне су додатно окупиране бројним примјерима различитих животних прича.

Свештеник Мишура каже да су имали случајеве да су људима проналазили посао, да би они одустајали од посла, проналазећи разне изговоре да би оправдали свој нерад.

Из Хуманитарне организације "Срби за Србе" поручују да они помажу из најбоље намјере у виду набавке краве, али да то што се крава на крају прода, не значи да су тај новац узалудно потрошили, јер можда су тим новцем ријешили неки други животни проблем.

Међутим, помоћи ономе који помоћ злоупотребљава није узалудно, јер је И то питање солидарности, каже  социолог Томић.

“Ми без љубави према том човјеку, њега можемо суштински вратити у заједницу. И то је вид солидартности”, истиче социолог Томић.

Проблем сиромаштва треба системски рјешавати, сагласни су гости емисије Глобално, сматрајући да се доброчинство учи из примјера И на тај начин се унапређује. Јер ако је нашој породици боље, биће боље И  нашој заједници И само тако ћемо опстати као народ.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Неса К

17.12.2020 09:11

Ја те људе бас нисам ни прије епидемије волио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинчек

17.12.2020 09:53

Отудјени смо ми од кад се појавио интернет, итекако отудјени, стоп интернету слобода народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби за Србе???

17.12.2020 21:33

Нешто вас нема више...

ОДГОВОРИТЕ