Појачавају рестриктивне мјере због КОВИД-19

Због погоршане епидемиолошке ситуације, а уочи божићних и новогодишњих празника европске земље пооштравају већ постојеће рестриктивне мјере.

Свијет 16.12.2020 | 07:34
Појачавају рестриктивне мјере због КОВИД-19

Немачка је у поноћ ушла у потпуно локдаун, а Француска досадашњи локдаун замењује полицијским часом.

Мере ће трајати у Немачкој до 10. јануара и у том периоду ће радити само есенцијалне продавнице попут супермаркета и апотека, као и банке.

Школе ће, такође, бити затворене током тог периода, а од послодаваца ће се тражити да затворе предузећа или да њихови запослени раде од куће.

Током божићних празника од 24. до 26. децембра доћи ће до лаганог попуштања: тада ће бити дозвољено да као гости у нечију кућу дођу највише четири особе и то из најужег породичног круга, а које не припадају једном домаћинству, преноси Дојче веле.

За дочек Нове године биће на снази забрана окупљања.

Овај Божић ће бити потпуно другачији и у црквама: минимална удаљеност је један и по метар уз обавезну маску. Ове године певање није дозвољено. Правила се такође односе на синагоге и џамије.

У Француској ће полицијски час важити од 20 сати увече до шест ујутру, када људи неће моћи без дозволе да изађу из кућа. Изузетак ће бити Бадње вече али ће правило важити за дочек Нове године, пише ББЦ.

Барови и ресторани биће затворени барем до 20. јануара.

Нове мере "закључавања" које, између осталог, подразумевају затварање школа и продавница на најмање пет недеља, донете су и у Холандији.

Школе, продавнице које нису од виталног значаја, музеји, теретане, позоришта и фризерски салони затворени су од поноћи до 19. јануара. Рестрикције ће бити ублажене око Божића када ће холандска домаћинства моћи да угосте три уместо два госта.

Италијански премијер Дјузепе Конте позвао је грађане да избегавају "неодговорно" окупљање током празника и најавио могуће поостравање мера у том периоду.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Андриц

16.12.2020 07:24

И онда се питају ста хоце демонстранти,а закљуцавају их у тор ко овце.То је запад и демократија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

16.12.2020 07:31

Овце и треба у тор.

Name

Грађанин

16.12.2020 07:32

Па јел треба да будемо неодговорни и погоршамо и овако лошу ситуацију. По теби најбоље би било да се правимо као да нема короне па онда шта нам Бог да....

Name

Хм

16.12.2020 09:31

Не би ни знао да је има да је нису испромовисали.

Name

Црни Груја

16.12.2020 09:56

Све су ово сатанистичка посла. Погледајте церемонију отварања најдужег тунела у Европи који се налази у Швајцарској. Паметном довољно. хттпс://yоуту.бе/б-ТКQаqмл6к

Name

Андриц

16.12.2020 21:47

Ре градјанин:па тако и треба да се понасамо,али коме то реци,кад је таквих као ти на хиљаде.Цовјеце,и овако и онако ти је ста ти бог да,не мозес се сакрити од вируса,де укљуци мозак.Ако цете закацити,закацит цете,придрзавао се мјера или не придрзавао,нема то везе ни са мјерама ни са окупљањима.Према томе,де мало муцни главом...

Name

Добој

16.12.2020 22:36

Забрањено пјевање у вјерским објектима? Тацно су сотонине слуге. То је ионако медијски, тако да то треба игнорисати и понасати се нормално. Сретни предстојеци празници, посебно правим вјерницима!

Name

Ванземаљка Петгемрежић

16.12.2020 08:13

Ма какво закључавање. То нема везе с мозгом! Па, једино ако ће се чекати да у цијелом свијету буде 0 обољелих па да се отвори. Чим се мјере ублаже вјештачки смањен број обољелих опет се повећа. До вакцине не постоји друго рјешење него да се сви одговорно понашају,а да се већина сложити да једноставно не дозвољава да на јавном мјесту буду људи који се не придржавају хигијенских мјера. Значи, да занатлије не услужују људе без исправно стављене маске, да им се не дозвољава вожња у аутобусу, одлазак у маркет.... Можда звучи окрутно, али пошто ми ту свијест немамо, морамо да одлучујемо да је стекнемо. Далеко је до вакцине...ови што су заразу већ исконтролисали и иначе имају навику ношења маски кад је сезона грипа и других вируса. У Аустралији је мање обољелих, али сад ће им и љето...ПС Они што тврде да маска (из 10000) разлога не помаже, да им одмах одговорим да немају појма. Наравно, да би помогла, морају сви да је носе (сем оних који не смију),и то исправно. Да се не дира прљавим рукама, никад са унутрашње стране и (уколико су у питању вишекратне), да се пази како се одлаже и чува. Није то никакав лијек већ хигијенско средство, а тренутно не постоји боља превентивна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.12.2020 11:32

Браво. Све се слазем.

Name

Андриц

16.12.2020 21:51

Ре ванземаљка:маске мозда помазу у удисању цестица короне,али одмазу у издисању стетних гасова из организма,зар не.Ко је доказао да маске помазу?Ко је доказао да одмазу у издисању стетних гасова?И једно и друго је базирано на претпоставкама,ко је тај ко одлуцује за некога ста је битније,ста је вазније.Запамти,не мозес одлуцивати у име другога јер је у питању здравље,а не политика.Или је ипак политика...хм,ста ти мислис?