Вучић о бојкоту Лаврова: Односи са Русијом су различити

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је вечерас, поводом бојкота Лаврова од стране Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, те санкција Црне Горе Русији, да су приступи Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе односу са Русијом различити.

Србија 15.12.2020 | 20:21
Вучић о бојкоту Лаврова: Односи са Русијом су различити

Вучић је нагласио да је поносан на то што Србија самостално доноси своје одлуке.

– Они боље препознају своје интересе, него ми. Различито их видимо и то је суштина слободе и независне земље да доноси сама своје одлуке. Поносан сам што Србија самостално доноси своје одлуке, што има снагу да такве проводи и у дјело – нагласио је он.

Вучић је, на конференцији за штампу послије разговора са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, поводом понашања два члана Предсједништва БиХ, казао да свако бира свој пут и да Србија увијек жели госта да дочека на најбољи начин.

Он је нагласио да свако бира свој пут и казао да не разумије аргументацију коју је чуо поводом геста Комшића и Џаферовића, да је Лавров говорио о војној неутралности Српске.

Додаје да би он, Вучић, могао да постави најмање 50 питања у вези изјава чланова Председништва БиХ о путу те земље у НАТО.

– Није Лавров тај који не поштује Босну и Херцеговину, већ ви, ви који говорите да је Косово независно, а то није закључак ниједног органа БиХ – поручује Вучић.

– Али, ми због тога нисмо напуштали скупове, нисам прекидао контакте када сам умало убијен у Сребреници. Лијепо је да покажете гордост на један дан. Људи кажу онда ”браво, ми смо супер сила”.. А, сутрадан, шта је народ добио? Ја бих се другачије понашао – поручио је Вучић.

Што се Црне Горе и њених санкција Руској федерацији тиче, рекао је да Србија неће уводити никакве санкције.

Вучић се осврнуо и на однос према представнику српског народа у БиХ, којег је министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић упоредила са Хитлером:

– То је доказ да је у главе многих људи ушло фалсификовање историјских чињеница одавно и да многи заборављају да су Срби најстарадалнији од хитлеровске идеологије, убједљиво више него сви остали југословенски народи заједно. Чак и да није такав случај, а јесте, ви некога кога не волите поредите са човјеком који је провео Холокауст? То стварно не могу да разумијем и да при томе такво поређење не наиђе ни на какву реакцију међународне заједнице. За нас то није нормално – нагласио је он.

Вучић је указао да то, и поред свега, неће бити разлог да он нема састанак са неким из БиХ, јер мисли да је сваки разговор бољи од бјежања са сусрета, иако нису сви разговори лаки.

– Да не причам како изгледају разговори са онима који траже признање Косова одмах, или са онима који говоре шта све морамо да урадимо и прихватимо да би нам рекли да смо велике демократе и да у Србији влада правна држава. То су тешки разговори, али боље је да разговарате. Не видим алтернативу разговорима – нагласио је.

Поново се осврнуо на поступак двојице чланова Председништва БиХ и илустровао шта би такво нерационално понашање значило следећом илустрацијом: “Много сам јак, па сам нешто рекао Лаврову, а шта ћу сутра да радим када треба да извеземо јабуку, џем, брескву, добијемо гас да загријемо домове и да раде фабрике…?”.

– Различити су приступи, и БиХ има право на свој приступ, ја мислим другачије. Чак и на ово што је изречено без једне увреде, услиједиће салве увреда, јер неки мисле да имају право и кажу шта пожеле, а да њима не смије нико ништа да каже. Никада ни на једном састанку нисам поставио питање ”а гдје су ухапшени који су покушали да ме убију у Сребреници”. То је већ питање за билатералне односе – приметио је председник Србије.

Србија ће, како је нагласио, да гради добре, веома добре односе са Русијом.

То, како је истакао, каже и у Вашингтону, Бриселу, иако није лако да каже и да слуша све коментаре послије тога.

Али додаје, исто тако каже да Русији да је Србија на европском путу.

– Политика искрености и истине најбоља је политика, јер једино тада можете да погледате сваког у очи – подвукао је Вучић.

Пренио је да је са Лавровим разговарао о ситуацији у Европи, и свему што је повезано са позицијом Србије.

На питање да ли му је Лавров пренио како Москва види међународну геостратешку ситуацију, посебно везано за регион, питање тзв. Косова и статус Српске, каже да је добио “важне информације од Лаврова”, које ће омогућити да се из једног другачијег угла, на објективнији начин, сагледа ситуација у којој се налази Србија.

– Трудимо се да та знања и сазнања Лаврова увијек искористимо у најбољем смислу за напредак Србије – закључио је он.

(Тањуг)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

забринута

15.12.2020 20:46

Ордеринг не лази за све питас русе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

15.12.2020 20:48

Само ти тако и настави у својој дрзави ако мозес али од БиХ одмакни и дрзи придике некоме другом ако мозес. Браво за Комсица и Дзаферовица. Тако се треба у будуцности поставити према свима који не постују БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик

16.12.2020 06:36

Ха, ха, која држава, БиХ? Смијешни сте ви на 35 % територије...

Name

Директ

17.12.2020 06:45

Џаферовић и Комшић су живи доказ и најбољи примјер, како се не треба понашати, када ти дође страни званичник у госте.

Name

Хахаха

15.12.2020 21:02

Која глупост севаља на ПТЦП

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је политицар

15.12.2020 22:02

Одавно нисам процитао овакав текст. То је толеранција и култура говора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако би били

16.12.2020 06:45

... Џаферовић и Комшић али Рус провоцира на најгори начин. Не поштује државу БиХ! Заслужио је Рус да га се бојкотује сваки пут!

Name

свако има своје

16.12.2020 11:13

Нису они бојкотовали Лаврова вец Босњацки народ . Цовиц је био испрд Хрвата .

Name

Директ

17.12.2020 06:52

РЕ: Тако би били. Џаферовић и Комшић су се према Лаврову понијели крајње недипломатски и самим тим чином представили БиХ у лошем свјетлу, у очима руске јавности, као и иначе.

Name

неко

15.12.2020 22:44

Веома уљудан коментар г-дина Вуцица,за разлику од васих доле потписаних коментара,то говори све,упитајте се засто сте пуни мрзње И сирите негативну енергију,да не буде по оној народној"како зрацис,тако привлацис".....црни сте несретници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.12.2020 07:00

„БиХ је показала да има кичму, Русија никада прије није добила овакав шамар, Лавров је дошао понизити државне институције, а отишао је понижен“

Name

Директ

17.12.2020 06:57

Ре, БиХ је показала да нема озбиљну политику, већ нешто што само личи на озбиљну политику, а заправо је ријеч о политици, која је недорасла и недостојна представљања народа и државе коју представљају.

Name

КИКИ

16.12.2020 01:13

У ЦЕМУ ЈЕ ПРОБЛЕМ ? СРБИЈА ЗНА ДА НЕЦЕ ИМАТИ НИ КОСОВО НИ БОСНУ НИ ЦРНУ ГОРУ . И СТА ЈЕ САД ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.12.2020 07:00

Ни ви Републику Српску и хрватске крајеве у БиХ, пошто ваш је домет од Сарајева до Тузле и Зенице.

Name

борац

16.12.2020 05:21

Ти прицас о стадању срба дали је Додик србин а ти си упитан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

16.12.2020 06:20

Такви политичари који избјегавају дијалог нису никакви политичари. Ако сматрају да има проблем ,дефинитивно ,окретањем ледја се нерјешава. Мање државе а лошијег управљања нема у цјелом свјету. Што каже пословица:Неби ти повјерио ни двије овце да их чуваш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма, комедијас вуцко

16.12.2020 06:35

Расирио се на све стране свијета, ха,ха, злоцинацки сунцокрет, ма гдје ти је "ОЛОВЦИЦА ИЗ БЕЛУ КУЦУ?"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха,ха

16.12.2020 06:39

"политика искрености и истине", ах. јој, лицемјеру..мислис проци це опет "угладјени цетник и прљави брадати"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

16.12.2020 07:00

Ниста од тебе мој Вуцицу, док не прогледас и сутнес Додика, који ти је непотребни баласт

ОДГОВОРИТЕ
Name

стеван

16.12.2020 07:02

Све је ОК, само да си схватио да она двојица нису бојкотовала Лаврова, него Додик , као и у слуцају Дјукановица хоце да буде вратар и да пуста кога хоце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

17.12.2020 07:04

Они који га нису дочекали, ти су га бојкотовали и сви знамо да су то Џаферовић и Комшић. Нема потребе да се лажемо.

Name

СНАЈПЕРИСТО зуццц

16.12.2020 07:32

Пуно говориш о другим погледај мало око себе. Сваки дан твоји тајкуни пљују по читавој регији и вријдзају. А за Сребреницу твој напад си сам испланирао све се зна. Док си Пуцо са Јеврејског по Сарајеву и гадзао и своје само зато сто су остали у Сарајеву. Без душенице један . Јебо те Лавров а ти њега педерцино .Ти би требао најмање да причаш , јер си мањи од макова зрна ,, мишу мекињасу .!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мери

16.12.2020 07:40

Рече Додик, Лавров је данас у РС а сутра у БиХ! Збуни човјека! Као да је РС у Србији а не у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик

16.12.2020 08:23

Ближа је Србији, него Сарајеву. И тако ће остати...сасвим природно.

Name

Истина

16.12.2020 10:35

Зељо Комсиц И Дзефровиц су јако неозбиљни политицари, лоси и не сазрели дипломати,јер неради се о томе, дали је било обиљезја , дали је отисао код Додика ,или Цовица , ради се о томе да су обадвојица добили наредјење од Бакира Изетбеговица да отказу сурет са Сергејем Лавровим , ато је јако велика стета за Босну и Херцеговуну и њено становниство. Дали су та 2 надобудних политицара свијесни колико је БиХ дузна Русији за испоруцени плин? Према томе, отказат сурет госу који долази из једне земље. Велесиле то је теска погреска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никодим

16.12.2020 12:54

Звалава Уснија поново паметује. Кус бре.

ОДГОВОРИТЕ