Епископ Сергије: Распињање Александра Вучића

- Док год распињу Александра Вучића, знам да нам је добро кренуло, да нам иде, да смо ту гдје јесмо. Кад ућуте, знаћу да није како треба, да нестајемо и да нас неће бити. Вучићево распеће је наше васкрсење!

Република Српска 14.12.2020 | 22:46
Епископ Сергије: Распињање Александра Вучића

Пише: Епископ бихаћко-петровачки Сергије

Да живим у Београду или негдје у унутрашњости Србије, можда бих о предсједнику Вучићу размишљао на нешто другачији начин, можда бих, као многи, више био вођен личним а мање националним интересима.

Али, пошто сам монах и епископ који живи и столује у манастиру Рмњу, на пустој и суровој граници Босне и Лике, мој поглед на живот, саживот, на прилике и неприлике, условљен је само једним – жељом да духовно и биолошки преживи ово моје мало и нејако стадо Христово, које ми је дато на бригу и старање.  

Већ три деценије ми се бринемо да не нестанемо, да нас има, да останемо тамо гдје нас је одувијек било.

За остварење ових скромних жеља увијек нам је недостајала помоћ, братска рука и разумијевање. Због тога смо више искрварили послије рата него у самом рату, јер ратне ране нико није желио да нам вида.  

Међународна заједница није била заинтересована да нам помогне, а Република Српска недовољно јака да нас снажније подржи.

И када смо, од много наде и гледања у истом правцу, за час окренули главу од матице Србије, предсједник Вучић је погледао нас. И не само погледао, већ и помогао, и походио нас, два пута, као ниједан предсједник Србије до тада.

На томе смо му били и остали бескрајно захвални, јер Крајишници памте чак и онда кад се чини да су све заборавили.

Истине ради треба подсјетити да је Србија уложила новац у сваку општину и сваки град Републике Српске, али и у четири општине са српском већином у Федерацији БиХ, па тако, захваљујући тој истој Србији и њеном предсједнику, имамо, као израз трајне љубави, дјечије вртиће, болнице, путеве, храмове…

Међутим, да би се оспорило, омаловажило и све представило другачијим него што јесте, свакодневно се испаљују отровне стрелице у виду новинских написа и интервјуа наших освједочених душебрижника, који страх од великосрпских империјалистичких тежњи, посијан од њих самих у њиховим недобронамјерним умовима, покушавају измјестити у свакодневицу овдашњих Бошњака и Хрвата, којима, увјерен сам, предсједник Вучић жели исто што и нама Србима – мир, напредак и добре односе, без страха једних од других.

Напада се онај који је бјесмучно нападнут у Сребреници, покушава се дискредитовати онај који је помогао тој истој Сребреници, као нико до тад, а све са људском жељом да се ратне ране излијече међусобним повјерењем, да се овдашњи народи повежу модерним саобраћајницима, да нам, свима заједно, овдје буде боље, да сви имају посла, да нико не одлази у бијели свијет само да би нашао посао а изгубио све оно што има само у земљи у којој је рођен – рођаке, пријатеље, успомене, срећу…

Када се видјело да је све теже плашити оне друге и другачије великосрпским национализмом, јер је та матрица одавно истрошена, онда се дошло на не тако нову идеју да се за све окриве Руси, па да се они други и другачији плаше њима и, наравно, Вучићем као њиховим експонентом.

Узалуд!

Довољно је погледати чије су банке, тржни центри, гдје одлази радна снага и свакоме ће све бити јасно. Некоме је, очигледно, досадио мир и напредак, па би сада, осокољен резултатима америчких предсједничких избора, да „распакује Дејтон“, да поново отвори старе ране, да убије и оно мало наде које имају овдашњи Срби, Хрвати и Бошњаци, жељни мира и повјерења, жељни своје дјеце из Њамачке, унучади из Ирске, пријатеља из Америке.

Босна и Херцеговина у којој живим, у којој служим и у којој ћу кости оставити, има компаративне предности:

Хрватска помаже Хрвате, Србија Србе, исламски свијет Бошњаке. Ако нам умови и срца нису тијесни, у овој земљи има мјеста за све и свакога.

Није овој распетој земљи проблем Александар Вучић, већ фрустрације оних који би да ову земљу кроје по своме, а у тој политичко-кројачкој замисли овдје би било Срба тек толико да декоративно украсе вјерски и национални монолит замишљен у неком од мрачних центара моћи.

Знам да то предсједник Вучић не би дозволио, баш као ни предсједник Додик, као ни сваки други честити Србин којем је стало да иза нас нешто остане у овој лијепој и страшној земљи, која није и неће бити ничији плијен, већ простор у којем ће живот надјачати смрт, у којем ће бити бројније нове колијевке него радне визе, у којем ће комшија вјеровати своме комшији као брату рођеном.

Док год распињу Александра Вучића, знам да нам је добро кренуло, да нам иде, да смо ту гдје јесмо. Кад ућуте, знаћу да није како треба, да нестајемо и да нас неће бити. Вучићево распеће је наше васкрсење!

(БН ТВ)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Зналац

14.12.2020 22:49

Хм, откад то Њемацка окупација Европе, Балкана, Србије и Српске постаде нас интерес ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

14.12.2020 23:33

У Немачкој је столово једно време ,а и то није проблем ,него је проблем што данас већина свештеника СПЦ тура нос тамо где им није место.Духовност код њих није више на првом месту,а свакако би требало да јесте.Интернет,моб.телефони,скупоцена аута,бријање главе и некакве "чироки" фризуре,браде скоро да мало који носи и тд.,све ми то говори да ту нешто није како би бити требало,плус очигледно скретање у екуменизам?Куда на то воде?

Name

Да да

15.12.2020 05:10

Код нас је само сто даље од цивилизације а користимо најновија цивилизацијска достигнуца и еуро новац. То нам не смета.

Name

пр

15.12.2020 07:17

Мудро збори овај Сергије!

Name

Коста

15.12.2020 07:39

Ово је пут ка врху.Иако млад по годинама овај младић зна како се прави каријера.Јавна похвала рада двојице најмоћнијих Срба га приближавају трону.

Name

Нострадамус

15.12.2020 08:20

@ре.Највисе насих вјерника остају куци или се састају по разним Културно умјетницким друствима.Мислим да је висе вјере у самом цовјеку него у Цркви,назалост Црква се окренула против свог народа стојеци уз Елиту.Добро је ипак несто сто је рекао Епископ Док народ висе кука и урла знаци да нам је добро када будемо цутали тад це мо видјети да несто не ваља.Греска је ипак сто цекамо да народ уцити јер тада це бити касно народ це полако нестајати.Тада настаје тисина,а тисина је грозна и она се најдаље цује то је веома опасно.

Name

Ре за Нострадамус

15.12.2020 23:28

Црква се није никада окретала потив свога народа,то ниси добро сконто,то се теби само цини.Него су у питању они сто у Цркву ступисе ради лицног интереса а не из љубави према Богу и Вјери Православној.Расин коментар наводи само неколико добрих примера.

Name

реалност

14.12.2020 22:51

Истина је много горца, али и васкрсење нам добро додје јер треба позитивно размисљати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

14.12.2020 23:09

Неће Вучићу бити лако, све очи су упрте у њега!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.12.2020 05:41

Зато се сад висе вјерника окупља по црквама ЕУ него у Србији и БиХ.Управо због такви који се мјесају свуда због лицних интереса и подрзавају лудјаке који воде српски народ у пропаст

Name

Миливоје

15.12.2020 10:11

А којем предсједнику на кугли земаљској је лако у ово доба пандемије и разноразних миграција?

Name

Никола

14.12.2020 23:10

Вучић је снажан и моћан и сви ударци ће ићи према њему.Недај се Ацо Србине,твој народ је из тебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

14.12.2020 23:48

Бојим се да нема тог александра који ће се успјети одупријети "тим ударцима", него, да ми прихватимо босну и херцеговину и заборавимо спајање са србијом, к'о што миле стално говори, а онда ових дана на сав глас, не дирајте нам српску, немојте молим вас, кога ћу ја замајавати ако она оде, и тако он дебелу лову а ми???!!!

Name

Ре Бијели

15.12.2020 07:15

Вучко је нема даље... а ми прихватамо БиХ али по Дејтонском споразуму.

Name

Саса

15.12.2020 07:58

Ти мозес да прицас за себе али не и за мене.Моја земља и дрзава је БиХ ,да су нам комсије мислиле добро не би нас убијале и пљацкале.То је под број 1,под број 2 немају ходзе,попови и сл њима ста да тразе у политици.Под тацком 3 кад сте тако силни и јаки сто не тразите нека права по Грцкој,Мадјарској,Аустрији,Њемацкој итд итд.Мозда смо и тамо толико угрозени када уцимо истину и узивамо градјанска права.Маните се мрзње и национализма .Да смо неки вјерници и нормали људи обисли би сва мјеста гдје су ти невини људи изгинули.Без обзира које вјере и боје козе ,од Вуковара па све до Сребренице .Погледајте мало YуТубе видеа гдје мозете видјети и тог истог Вуцица изнад Сарајева како пуца на невине људе.Гадјање Вуцица у Србреници су намјестени инциденти и то је доказано према томе нема ту ницега доброг.Смисљени сценарио којег није вриједан хвале него срамоте.Нити једна вјера на свијету не казе ти убијај а ста су код нас направили.Узми број тј статистику протјераног,убијеног и несталог становниства у БиХ и све це ти бити јасно.Ја јос не памтим да је за вријеме Тита ма било који поп,свеценик или ходза возио лимузине и аута од 150 000€ и сл.него су или исли пјеске или бициклом .Нису се мјесали у политику и били су уз народе за ста су изуцили своју вјеронауку.Сада се највеца зла креирају тамо одакле би нормално здрав дух и разум требао да влада.Толико за оне који стоје иза малоумних политицара и њихових идеологија.

Name

Нада

14.12.2020 23:10

А што спомену ону сподобу и све поквари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво Сасаааа

15.12.2020 09:20

Такооо је!!док народ вристи они се сакрили иза институција попови раме уз раме са политицарима готивее се од лимузинаааа до свилее и кадифее а народ претворили у модерну сиротињу на издисају трази по Европи хљебааа и сигурнисти за своју породицууу!!!

Name

Немања

14.12.2020 23:11

Вучићу нека те Бог чува,а ти спаси нас од од овог зла Милорада Додика, својим глупим поступцима,довео нас је на руб пропасти.Све је изнутра уништио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукашин

14.12.2020 23:13

Свака част овом часном и вјерном нашем српском епископу, паметно звори,посебно ми се свидја ова задња реченица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његош

14.12.2020 23:14

Ова задња реченица је суштина: "Док год распињу Александра Вучића, знам да нам је добро кренуло, да нам иде, да смо ту гдје јесмо. Кад ућуте, знаћу да није како треба, да нестајемо и да нас неће бити. Вучићево распеће је наше васкрсење"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оливера

15.12.2020 09:27

Хвала оче Сергије на дивном тексту, с поштовањем из Србије.

Name

Бане

14.12.2020 23:16

Ваше преосвештенство, свака вам је на мјесту,осим једне,није Додик патриота као Вучић, једина замјерка због убацивања његовог имена у овај патриотски контекст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

14.12.2020 23:19

Одличан текст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вељко

14.12.2020 23:19

Бриљантно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

14.12.2020 23:22

Више се о Републици Српској брине Вучићић,него ова наша будала. Све је раскућио и уништио,сва политика му се свела на куповину папака,крадју,манипулацију,подјеле и контаминацију српског народа. Вучићу,спашавај нас,док није касно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивио

14.12.2020 23:24

Вуциц и Додик и нека нам стално вако добро буде..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прле

15.12.2020 04:32

Па, ти си будала. Додиг штити хрвате, србе мрзи и пљачка их. Обогатио се нс рачун срба и Српске. Живио поштени Вучић!!!!???!!!!

Name

Ре Зивио

15.12.2020 06:36

Ради и бице ти боље а немој висити по порталима и писат глупости.

Name

РЕ

15.12.2020 07:06

Ре Живио-одговор ја сам своје одрадио са пензијом од 200 марака и борачким додатком од 70 марака са толико исто година у РС, а борац сам био за ове данашње криминалце РС да имају све што је земља створила.

Name

Урке

15.12.2020 05:42

Васе преосестенство, па ви и не знате да Додик није предсједник. И ви ако имате икаквог утицаја, спасите Републику Српску од Додика а за Вуцица вам је скоро свака на мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

15.12.2020 05:50

Најлошија ствар је када се помијша истина и неистина. Има истине у овој причи, о тешком животу, о помоћи Србије, али се треба запитати искрено зашто је живот тежак и да ли се нешто може промијенитк. Нпр., шта ти вози и како живи главни бањалучки вјеродостојник као и многи други црквенодостојници широм Српске? Како живе и колико троше наши политичари, њихова дјеца и породице? Како живе разни тајкуни, многобројни безљебовићи по канцеларијама јавних фирми и институција, о томе причај мој вјерниче ако имаш праве вјере. Када бих те проблеме ријешили не би нам требале мрвице помоћи из Србије или било кога. Од Србије смо добили 20, 30, 100 милиона, а дуг нам је 5 милијарди, гдје су милијарде? И на крају, вјеруј у Бога, посебно ти као свештено лице, јер Бог је највећи а не Вучић или било ко други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеад

15.12.2020 07:00

Наш Драшко ће сада да уреди стање у Бањалуци,видјећете колико ће бити бољи живот. Подићи ће споменик помирења и биће свима боље!

Name

Нострадамус

15.12.2020 10:46

@???.Да да добро сте написали.Када Епископ казе "Када народ буде цутао онда це мо знати да несто не ваља"То цутање је довело до тога да се на Косову и Метохији цутимо нијеми смо нема нас.У Хрватској гдје смо вјековима зивјели и тамо цутимо не цујемо се нама нас.У БиХ па и дијелу ономе сто се зове тако лијепо Република Српска и тамо полако поцињемо да цутимо и тамо је вец тисина.Само цекајмо да зацутимо е мој Епископе боље да несто уцинис док се цујемо када уцутимо онда је касно.Све то сто писем мозе да стане у једну реценицу,а то је:Када дијете заплаце мајка му даје сису да га подоји јер мајка зна да је дијете гладно,а када цути онда га води доктору несто није у реду.Тако је и са народом ми се јос крецемо,али глас се слабо цује када додје мук онда нас нема.

Name

Самy

15.12.2020 06:45

Можда је цркви добро кренуло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала Ласта

15.12.2020 07:28

Владико, спомињање Додика у овом тексту је бас греска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светозар

15.12.2020 07:29

Па гдје трпате тог мајмуна Додика са Вучићем нити је честит нити је србин,немојте га више дизати њему је крај свакако,ако невидите и незнате шта је јада нанио овој републици Србској онда га бар обиђите,он стварно не заслужује било какво помињање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Груја

15.12.2020 07:56

Сто хитније раздвојити цркву и дрзаву по угледу на модерне земље. Не плацају порезе, а граде зграде. Исто кад бих ја исао да светим водицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

15.12.2020 08:03

Напокон један добар текст и реалан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

15.12.2020 08:52

Вучићу вараш се ако мислиш да помажеш Србима у Републици Српској, да ли свесно, али ипак вјерујем да је због необавјештености, ти помажеш Додику и његовом режиму и диктатура који обесправљују и понижавају овај народ у недоглед. Кад " свежеш Додика на краћи ланац" да ти што мање прилази тад ће твоја помоћ Србима у Републици Српској бити много значајнија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неса

15.12.2020 09:25

Није да понижавам било чију жртву, али мени је Вучић симбол патње и страдања свог народа, симбол жртве за другога и бољи свијет. Исус се јесте ишао јавно разапињати да би показао своју поенту али крст који Вучић носи сваког дана за свој небески народ много је тежи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попа

15.12.2020 10:23

Лепо ово смисљено и на један веома културан нацин написано,само мало се све поквари кад спомену ову несрецу (нецу ни име да споменем). Зар ви свестеник сте код оцију цорави или вас стварно тај рудоња омадјио. Па он је одговаран за народ сто пати и сто смо дотакли дно. Неморате мени да вјерујете-узмите само снимке од његових изјава, па це вам све бити јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мартин брод

15.12.2020 11:53

Епископ Сергије је будуцност СПЦ и у скором времену га видим на целу СПЦ.

ОДГОВОРИТЕ