Руске службе истражују корупцију у вези са Е-РАОП

Федерална служба безбједности (ФСБ) Руске Федерације истражује изношење новца из Русије, привредни криминал и корупцију у вези са руским инвестицијама у БиХ, односно куповином фабрике „Енергоинвест – Расклопна опрема“ (Е-РАОП).

Република Српска 14.12.2020 | 14:32
Руске службе истражују корупцију у вези са Е-РАОП

Након што је прије више од мјесец дана руски држављанин Дмитри Кузнецов за ЦАПИТАЛ објелоданио на који начин је купљен Е-РАОП и како су из те фабрике „извучени“ милиони, сада појашњава да истрагу о свему томе води Федерална служба безбједности (ФСБ) Руске Федерације.

„Овдје се води истрага већ пола године, службе прате изношење новца из Русије и уношење у Русију. И управо је то оно на шта су они фокусирани. Преписка коју имам показује ко је у шта био укључен, види се да су још прије куповине фабрике Е-РАОП организовано, односно натјерани су директори јавних предузећа у Републици Српској да мимо свих законских процедура дају нама тендере“, тврди Кузнецов.

Ускоро опширније на порталу ЦАПИТАЛ о преписци руских инвеститора са људима из РС прије куповине фабрике, о догађају у Врњачкој Бањи, за који је Кузнецов у прошлом интервјуу рекао да се „сви боје“ ако буде објелодањен, о „поклонима“, истрази, тендерима…

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ објавио је прије више од мјесец дана интервју с руским држављанином Дмитријем Кузнецовим у којем он тврди да је распродајом и на друге начине из предузећа Е-РАОП „извучено“ више од 280 милиона КМ које су између себе подијелили људи у Републици Српској и руски инвеститори.

Кузнецов је испричао шта се све дешавало када је њему и другим руским инвеститорима, Валерију Арапову и Сергеју Арешкину, продат Е-РАОП 2013. године. Кузнецов је тврдио да су Руси приликом договарања куповине фабрике Е-РАОП донијели милионе марака кеша и да је о томе отворена истрага  у Русији. Објавили смо и да Кузнецов тврди да му је Милан Кесеровић, зет предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије, пријетио „уклањањем“, што је Кесеровић негирао.

Погледајте у наставку први интервју за ЦАПИТАЛ, а ускоро објављујемо и детаље другог разговора с Кузнецовим.

(Цапитал)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Дејан Лукавица

14.12.2020 14:05

У Источном Новом Сарајеву у врху СНСД-а су најокорјелији криминалци и лопови. Нови начелник Катић учествовао у крађи аутомобила, мужеви од Дамјановићке и Мрде нема чиме се не баве, градоначелник Ћосић накрао се станова и још ко зна чега на штету свих становника. Кад се само сјетим како су лагали за РАОП да ће се покренути производња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дејан

14.12.2020 16:18

Само да додам, тај Младен Мрда је био нормалан до '92 године а онда је окренуо странпутицом, да не описујем. Данас је он, мало је рећи, олош.

Name

Добој

14.12.2020 23:13

Руси моји драги знате ли ви колико је насег новца однесено у Русију? Предлазем да то изравнамо, сравнимо финансијску картицу пред Нову Годину. Да и нама Дјед Мраз додје вец једном.

Name

Неправда

14.12.2020 14:07

Срам вас било покрали брацу Русе а без њи мисмо просјаци..све вас треба у затвор..а овог Телегелтиног зетину посебно ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавран

14.12.2020 16:33

Тако и у Брцком Којић Брцко гас Слободанка хотел јелена Зељко Антиц све лопов до лопова а наравно СНСД

Name

Нису ону њих

14.12.2020 18:29

Покрали, него их руси навукли, да знају о каквој власти се ради ....

Name

Бања Лука

14.12.2020 14:33

Знаци банкрот,газда Миле пуко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективан

14.12.2020 14:49

Руси реагују кад се новац изнесе из Русије. Тако и ови наси ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

14.12.2020 14:53

Е људи моји ста су они пара покрали ови наси а ова фирма је само први примјер и јос на то све казе да воли републику Србску а цјели народ због тебе испаста дјавла ти волис Србију и републику Србску.Јел тако реко србски цлан прије пар година за Карадзица на ртс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Столе

14.12.2020 15:24

На какве службе. За овај криминал у РС би требао студент права да све открије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

14.12.2020 15:46

А Милан Тегелтија, пита ли се Он нешто, Он ће то стопирати да спаси браћу лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

14.12.2020 16:52

Они Тегелтијини зетови ходају по Бањалуци и троше ли троше народне паре , јебо га Тегелтија који је покрао и уништио Републику Српску, заједно са Жељком и Шпирићем покушали су и успјели су све узурпирати у Бањалуци , међутим сад ће им Бањалучани показати да је то грађана Бањалуке а не њихово које су купили покраденим народним парама из буџета , окомили се на Бањалуку преко Каје он им је главни перач пара а можете мислити град купио контејнере и дао Каји који је власник можете мислити градске чистоће , зато је Радојичић изгубио због Тегелтије , Жељке , каје ,Шпирића , Бањалука је на ногама због ових сељачина из Мркоњића којима је Додик дао Бањалуку да је народним парама из буџета покупују , неће да може сељачине Мркоњичке и Дрварска ....јебо вас Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2020 22:11

Браво. Вратите смрадове у њихове пећине.

Name

Реган

14.12.2020 17:03

Па откуд оном избјеглици Жељку Ковачевић вила у трапистима од 3 милиона,и још 10-15 станова,ето од чега,од пљачке.Доћи ће и он на ред,и његов друг Манојла Зрнић,доктор наука.Каква се багра увукла у Бања Луку ,Боже сачувај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ових се

14.12.2020 17:12

Треба цувати, то су они сто трују опозиционаре, то су резимски цувари.

ОДГОВОРИТЕ