Уз право вођство могућ напредак у Босни и Херцеговини

Иако је Босна и Херцеговина прешла дуг пут од потписивања Дејтонског мировног споразума 14. децембра 1995. године, многи грађани су разочарани дуготрајним недостатком напретка у изградњи просперитетнијег, стабилнијег и у потпуности инклузивног друштва 25 година касније.

Босна и Херцеговина 13.12.2020 | 11:38
Уз право вођство могућ напредак у Босни и Херцеговини

Наводи се ово у заједничкој колумни шефова Мисије ОСЦЕ, Уједињених нација, Канцеларије Савјета Европе и Европске уније у БиХ, те додаје да људи различитог поријекла свакодневно раде и комуницирају једни са другима широм БиХ, а неки се ипак и даље ослањају на реторику подјела, неповјерења, па чак и мржњу.

– Умјесто да нуде политике дјеловања које ће побољшати услове за све људе у друштву, они раде на томе да онемогуће прилике и могућности његовање узајамне емпатије и достојанства. Такав приступ је предуго ограничавао напредак ове државе, лишавајући становништво, а нарочито младе људе, могућности да реализују чак и своје најосновније тежње. Многи људи не виде други избор осим да емигрирају и потраже бољу будућност у иностранству – истиче се у колумни.

Међународни представници у БиХ поздрављају заједничку изјаву Предсједништва БиХ од 21. новембра у којој су сва три члана указала на важност јачања повјерења, мира и међусобног поштовања међу свим народима и грађанима.

Подсјећају да су чланови Предсједништва БиХ нагласили да је обавеза свих нивоа власти да појачају напоре како би осигурали народима и грађанима да могу живјети достојанствено, уз међусобно уважавање и разумијевање, и потврдили своју опредијељеност да стварају друштво по мјери свих његових народа и грађана, а посебно младих којима желе омогућити останак и будућност у њиховој домовини.

– Сада је вријеме да се ове важне ријечи преточе у дјела уз принципијелно и конструктивно политичко вођство, које гради мир и пружа услове за све народе и грађане да живе заједно, уједињени у разноликости. Вођство које приступа прошлости на начин да дјеловање или реторика једне заједнице не вријеђа нити показује непоштовање према жртвама и преживјелима из друге заједнице, вођство које је засновано на саосјећању и које активно ради на томе да се избјегне осјећај горчине. Многи људи широм БиХ су већ пригрлили те принципе и живе у складу са њима. Њих можемо наћи у сваком великом и малом граду и у сваком селу у цијелој држави. Они разумију да радећи заједно, грађанке и грађани могу постићи више и изградити трајнији мир и просперитетније мјесто за све. То би требао бити примјер вођама како ићи напријед на европском путу – истиче се у заједничкој колумни.

Даље се наводи да се сви сјећају храбрих ученика који су се прије неколико година успротивили стварању нове „двије школе под једним кровом“ у Јајцу. Они су, како стоји у колумни, жељели да остану у истом разреду са својим пријатељима и одбили су да буду раздвојени само на основу различитог поријекла. Ти ученици су послали снажну поруку против нетолеранције и политике подјела.

У колумни се подсјећа и то да у Маглају, три ветерана из сукоба 90-их година, који су се некада борили један против другог, сада раде заједно на изградњи повјерења између њихових заједница. Њихове снажне приче су забиљежене у документарном филму, „Маглај – рат и мир“, у коме се они осврћу на насилну дезинтеграцију њихове заједнице, ужасну стварност рата и нуде једну инспиративну поруку обнове живота, породица и односа.

– Некада раздвојене линијом фронта, општине Челић, Сапна и Теочак (ФБиХ), те Лопаре и Угљевик (РС) су оствариле партнерство са циљем унапређења туризма у том региону у корист свих становника. Ових пет општина су заједно мапирале, очистиле и отвориле бициклистичку руту која прати заједничке историјске и културне знаменитости. Ускоро ће покренути заједничку интернет страницу, коју су креирали талентовани млади људи, показујући љепоту тог региона, без подјела. У Фојници су фратар из католичког самостана и начелник општине бошњачке етничке припадности објаснили на који су начин обојица радили на томе да се окрене нова страница након болних искустава из 90-их година, како би се осигурало да комшије могу живјети заједно у миру – истиче се у заједничкој колумни шефова Мисије ОСЦЕ, Уједињених нација, Канцеларије Савјета Европе и Европске уније у БиХ.

Додаје се да у Жепчу, напори локалног удружења цивилних жртава рата су резултирали првим спомеником посвећеним СВИМ цивилним жртвама рата у БиХ.

У колумни се наводи да сви људи у Жепчу, без обзира на етничку припадност сада могу заједно да одају почаст, као једна заједница, свим својим погинулима током рата из 90-их година.

– Постоје стотине, ако не и хиљаде таквих позитивних прича, догађаја и иницијатива које се свакога дана дешавају широм Босне и Херцеговине. Ти примјери показују да су, уз право вођство, конструктиван дијалог, емпатија, међусобно разумијевање и повјерење могући и имају опипљив и позитиван утицај у свакодневним животима многих грађана. Ти „локални шампиони“ показују шта се може постићи када се окупе грађани и заједнице, а они пружају наду свима онима који теже бољој, стабилнијој и просперитетнијој БиХ.Наше четири организације ће остати посвећене сарадњи са људима и институцијама БиХ, како се ова држава буде кретала ка Европској унији. На крају крајева, уистину #ЗаједноСмоЈачи – истиче се на крају колумне.

(српскаинфо)

Коментари / 75

Оставите коментар
Name

Ања

13.12.2020 10:46

Напредак је једино могуц у градјанској Босни и Херцеговини, али ње ни на видику нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.12.2020 11:08

Цуј могуц напредак, па кад си на дну не мозес дубље, мозес само горе

Name

ре

13.12.2020 11:14

Али је браство и јединство пропало 1992 године,значи грађанско друштво је пропало

Name

Ре Ања

13.12.2020 11:30

Хоцете реци, без Републике Српске? Тог трна вам у оку. А сто не би могло овако, градјани Републике Српске и Федерације БиХ сарадјују у многим сферама зивота? Ста мислите да ли медјусобно сарадјују градјани њемацких дрзава (оне су у савезу), градјани кантона у Свицарској па даље, градјани федералних јединица Русије ... ? Само је то тобоз' код нас немогуце без унитарне дрзаве. Хм!

Name

д

13.12.2020 11:39

Приче су из 90 година, само што нема будала да узму пушке, а вјероватно су им магацини пуни. Заговарају нешто а 25 година појединци таласају да дођу странци да среде стање. Тражити да најприје среде лична примања народа да се не исељава па ићи дале. Нека нам поправе стандард на ЕУ па ће мо им вјеровати. Мисле онин да овдије има будала да нас на исту фору ухвате 2 пута. Може и друго за 2 до 3 године да ентитет има право на референдум о самосталности.

Name

Горан БЛ

13.12.2020 12:10

Ови из ЕУ или су будале или се само праве луди.Ова тројица да поведу дрзаву напред????Ова тројица лопова која су нас вратили у 18 вијек захваљујуци бас ЕУ и америма који су то само гледали са стране и давали им да нас задузе до гусе.Бас брига ЕУ амере и остале за нас који ту зивимо,само несто пискарају...

Name

НИЈЕ МОГУЦ

13.12.2020 12:17

У ДРЗАВИ КОЈА НЕ ЗНА КАКО ЈОЈ СЕ ЗОВЕ ПОЛИТИЦКИ И ЕКОНОМСКИ СИСТЕМ НИКАКАВ РАЗВОЈ НИЈЕ МОГУЦ. ГОСПОДО СТРАНЦИ ДОСТА ЈЕ ЛУПЕТАЊА.

Name

@ре ре Ања

13.12.2020 12:29

Њемачка има 16 држава ал у парламенту државе нема ниједна држава право да блокра било шта јер се одлуке доносе вечином гласоваЊемачка има једног премијера и једног пресједника...да не одемо даље....

Name

Ре

13.12.2020 12:37

Тоцно градјанска опција једина могуца за зивот. А то братство и јединство и не мора уопсте бити. У градјанској опцији је владавина права а не етницке или ти братске владавине. Дакле закон изнад свега

Name

за Ре

13.12.2020 12:59

али ове дрзаве немају додика цовица и бакирицу

Name

Нострадамус

13.12.2020 13:00

БиХ мозе да опстане и напредује само ако се народ који тренутно зиви на тим просторима исели и ту се населе мигранти.Они це бити сретни са том дрзавом и они це да буду одговорнији него ми сто сада зивимо на овим просторима.Њима неце сметати ни Република Српска ни Бања лука ни Сарајево ни Цазин ни Цапљина итд.

Name

Наталија

13.12.2020 13:07

Зеља ЕУ се на залост остварила: од БиХ су направили једну заосталу колинију за коју јос не знају за ста треба да им послузи..

Name

@за ре ре

13.12.2020 13:14

Најбољи коментар у задбјих годину данаУ њемачкој живе сви заједно и тамо нема братсва и јединства веч владавина закона.Ако живиж са дугим није то братство и јединство јкао што многи овдје мијешајуОдна би било братсво и јединство и у Шпанији Француској Њемачкој Швици Беј+лгији...ал ниђе вее САМО ЗАКОНИ ЗАКОНИ И ПРАВНА ДРЖАВА...

Name

Директ

13.12.2020 14:51

Драга Ања, па и сад је грађанска држава (додуше полу-грађанска) па смо опет у политичком блату.

Name

Директ

13.12.2020 14:54

@ре ре Ања, Њемачка је једнонационална држава, док БиХ је тронационална, те стога код нас се одлучује на основу већине код сва три народа.

Name

Филе

13.12.2020 15:34

Слазем се Ања, али на залост такозвани лидери тј. представници сва три народа "Три мускетара" не зеле то, њима најбоље одговара овакво уредјење и стање јер су људе сабили у торове и свакодневно манипулису са њима тако сто их завадјајуу оласе од других, а узгред их немилосртдно пљацкају. Они су спремни и ратове водити тудјом дјецом само да би сацували све оно незаконито стецено. Ентитети, кантони, енитетска вета, национални кљуцеви, констутини представници и сви други могуци марифетлуци им јако добро погодују да остварују своје циљеве и дрзе контролу над сопственим стадом.

Name

Директ 2

13.12.2020 21:37

Па и Хрватска је више национална била, имала ентитет И онда се Срби и Хрвати договорили да дјеле БиХ!?! ЦГ је више национална, ЦГ-орци, Срби, Албанци, Бошњаци па нема етн подјеле! Шта да се каже о Сј. Макеонији гдје живе Македонци, Албанци И Срби? Нема подјела иако Срби негирају макеонску државу, нацију, цркву и нису узели дио СМКД 1992 када се заједно са БИХ одвојила из СФРЈ??? Шта фали тим државама? Грађанске и немају етничке границе, тј ентитете???

Name

Ре Ања

14.12.2020 04:11

Могуц је напредак! Али док Додик и сви остали који сматрају да БиХ није њихова дрзава, неце бити напредак. Кад народ поцне логицно размисљати о будуцност и своје дјеце, то би био први корак и поцетак и постигао би се напредак. Све је до народа.

Name

Бањалучанин

13.12.2020 10:52

Браво за ОСЦ и међународну заједницу одлична анализа за нашу Државу Босну и Херцеговину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

13.12.2020 11:17

Потпун промашај анализе,

Name

Финац са Босанском

13.12.2020 14:12

БиХ је одлицна дрзава за зивот само јос да смањи продукцију ЦО2 у атмосферу!

Name

Вјеровали или не

13.12.2020 10:56

Међународни представници у БиХ поздрављају заједничку изјаву Предсједништва БиХ од 21. новембра у којој су сва три члана указала на важност јачања повјерења, мира и међусобног поштовања међу свим народима и грађанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.12.2020 15:06

У изјавама за међународну јавност, наши политичари залажу се за реформе у БиХ и мир у свијету, док у изјавама за домаћу јавност, ако је судећи по изјавама и реторици, залажу се за наставак Другог свјетског рата, у ствари не залажу се, већ као да исти није ни завршен. :)))

Name

ре директ

14.12.2020 10:47

па како видим једино додик говори једно пред странцима а друго у бањалуци пред домацим камерама. прво потписе заједницу изјаву о напретку дрзаве, а онда из бањалуке јавља како је бих немогуца и да се треба распаст. турковицка је мала маца на спрам њега.

Name

Столе

13.12.2020 10:59

Ма мало морген. Нема од тога ништа. Прочитао вас је Додик и једини он може сачувати РС и нико више....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.12.2020 15:07

А коју је чувао прије Додика?

Name

Сана

13.12.2020 11:02

Нема напредка док се муслимани неодрекну унитарне бих Тада це доци до олаксања и напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Сана

13.12.2020 12:32

Одрекли смо се давно, али Европа не да напријед без реформи то је вама теско схватит, неке ствари морају бити унитарне хтјели ми или не хтјели

Name

За сана

13.12.2020 13:02

Могу се одреци мослимланд, али неће ЕУ и УСА.

Name

Директ

13.12.2020 15:17

Неке ствари су пребачене на ниво БиХ. Тада се причало да ће то убрзати пут БиХ ка ЕУ. У међувремену, не да то није убрзало пут, већ је исти сада много спорији, тако да, доста је било преноса надлежности. Што се преносило, преносило се. Ако неко жели да прича о преносу надлежности, сада можемо говорити само о поврату пренесених надлежности, пошто и досадашњи ниво преноса надлежности, није изњедрио ништа бољи положај БиХ, него тада. Чак је тада била боља позиција, него сада када нисмо нигдје доспјели.

Name

ре

13.12.2020 18:16

сам пренос надлезности не знаци ниста ако људи не раде свој посао, а овде не само да нису радили него су активно коцили све сто су могли закоцит. то је исто ко кад у ауто без горива ставис канистер с горивом у гепек и залис се сто неце да упали.

Name

Супер

13.12.2020 11:05

А ста це Тороводје ???? Политицко тајкунска хоботница умрезена на свим нивоимааа????? Капитал њихов је за Гинисаааа!!!пљацка траје од ратааа!!!У рату народ у ровове они у пљацку!!!из рата они излазе као бигатаси а народ опљацкан растјеран од њих устих!!трговали територијама плацали милионимаааа тад а и после рата наставља се лоповска приватизацијаа исти тај народ правеци јис вецом сиротињом принудјеним да ради за нове богатасе или бјезање вани у свијет!!!!!правеци робовласницко друство тако заробљавају све институције са своји подобнима послуснима правеци партијеееее разбијајуци гласацко тијелоо а они коалицијеееее и спаваце у свим партијама опозицијееееееее!!!!!!!пустили дебело коријењее!!и сад пионири подмладак произвели!трпајуци х дрзавне институције и јавна предузеца дајуци плате и привилегије за Гиниса!!без знања без морала само послусне и подобне!!! Наградјени са платама и привилегијамааа за Гинисаа!!! Док народ плате и пензије спустају и испод нивоа социјалееее они своје плате привилегије дизу небу под облакеее за ГИНИСААА!!!!! Створили модерну сиротињу коју контролису и разједињују партијама !! Огроман број партија су направили као и фирми са једним запосленим или ни једним фантомскее само за извлацење новца а изборе крали на све могуце нацине умрезени у свим партијама и позиције и опозиције!!!и пионири као појацање оглодали су будзет и народ!!!!!и тако до Короне у својем царству покривени са аутопутевимааа због прања новца и тендеримаааа и бјелосвјетским хостаплерима пљацка СТОЉЕЦААА!!!! Лоповска приватизација и кредити неродјеној дјеци су злоцин и гори од рата направили народу!закон за све једнак и по реду!!! Стоп нема даље!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

13.12.2020 12:46

@Супер Одличан вам је коментар, и нажалост истинит!!

Name

Директ

13.12.2020 16:53

Ко тражи начина за пљачку и манипулације, маћиће увијек начин, па макар било не знам ти какво уређење, тако да, не треба то везати за неко друштвено уређење, већ само повести више рачуна у борби против корупције и организованог криминала.

Name

Бравоооооо

13.12.2020 11:10

Напокон!!!!закаснили дте!!! То је требало пре15 година а народ се вец помијесао али политицари тороводје лазни националисти пљацкаси тески милионеее и милијардееее све поткивају купују уцјењују и недају напред у Европу и закон Европски и зато народ иде сам у Европууууу а политицари у базе с њиховим капиталом депонованим Турска Русија Хрватска Србија итд итд!само пред закон за све једнак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведо

13.12.2020 11:10

Ста вам фали ако један мандат буде хрват, други босњак и треви србин?? Један глас један цовјек! Неце нико дирати васу републику српску инако нема економије у њој:) додик је све покупио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.12.2020 15:20

Држи се ти Шведске, пошто ни ту ти није један човјек један глас. Ако хоћеш једноумље, имаш Сјеверну Кореју. :)))

Name

Али

13.12.2020 11:13

Најпре лопове у затворе и одузимање имовине и у фондовееее за опоравак народа од политицкотајкунске хоботницеее!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Али

13.12.2020 12:30

Подрзавам коментар.

Name

Карењина

13.12.2020 11:24

БиХ нефунционисе јер у три народа има по један Бандитос и хоце свако да има свој Пасалук и онда плацкају сиротињу и узимају им дусе.У сваком од три народа владају Породице и породицне везе и обогацују се од Сиротиње.Има она пословица узми са хрпе колико ти треба,а мрвице подај сиротињи.То знаци у преводу бит цес најамник до гроба.Само Граданска БиХ и аминистрацију преполовити,а онда народу дати посо и да зиви од свога рада,а не од Садаке.Додика,Бакира и Цовица под хотно народ треба да скине са политицке сцене и замијенити постеним политицарима који це повести ову напацену земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Карењина

13.12.2020 12:29

100% тачно.

Name

Ре Карењина

13.12.2020 14:43

Подрзавам из дусе.

Name

Директ

13.12.2020 15:21

Грађанска држава, у условима три конститутивна народа, немогућа је мисија.

Name

Сале

13.12.2020 11:30

Широм БиХ живе народи и људи познати по толерантности и срдачности. Само тош требамо демонстрирати зрелост и не дозволити политичарима да нас зарад њихових ускогрудих интереса окрећу једне против других.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

13.12.2020 11:37

Укинути "ухљебе", тј. бирокрацију на свим разинама и укинути "државне агенције и ентитетске" и "Јавна предузећа" јер у свим набројаним упослени су, не запослени, 95% кадрови СНСД, СДА и ХДЗ, гле ироније све те "странке" се бориле за тржишну привреду, за приватно власништво, против социјализма, а они и даље живе ко "бубрег у лоју" у социјализму!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган МД

13.12.2020 12:47

Бас тако...

Name

Директ

13.12.2020 15:22

О укидању државних агенција можемо говорити. :)))

Name

Кики

13.12.2020 11:40

Због Додика и његове политике ће укинути Републику Српску, због њега је укинут 9. Јануар а сад је Српска на реду. Има ли ико нормалан у СНСД да му каже Баја стани мало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико нормалан

13.12.2020 13:01

Па како це бити нормални када су сигурно хипнотисани или пију неки смуцкани серум и не виде даље од Додика.

Name

Риље

13.12.2020 13:12

Правце даљњег развоја це размотрити централни комитет СНСД-а!

Name

Ицх

13.12.2020 11:40

Грађанска и наша БиХ,са свим својим народима и да нам свима буде боље у њој,без национализма и дискриминације.ЖИВЈЕЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.12.2020 15:24

Па то и сад имаш. :)))

Name

Ухухух

13.12.2020 11:46

Напредак је једино могућ са останемо у својим ентитетима. Преци ових данашњих младих клали су нас и очи наше дјееце слали у ко шарама као поклоне Павелић у Другом св. рату. Два пута смо опрашрали и заборављали, доста је од нас. Опростити хоћемо, заборавити нећемо, у заједничку државу исте школе, истих институција нећемо. Украли су нам језик и једни и други, узели нам сву нашу земљу, то је све српска земља док нису дошли Турци, е не дамо им све, па макар се тукли до посљетка. Толико!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

13.12.2020 12:44

Продас Бошњаку њиву и цијели живот причас да се то твоја њива..имас ли диказе за твоју теорију.

Name

Вукота

13.12.2020 12:45

Побратиме сто брзе доктору,ја мислим да твојој болести нема лека!!!!

Name

михаил

13.12.2020 11:53

Нема напретка док се Република Српска не отцепи.Доста је висе прегласавања Нисте хтели градјанску драву у Југославији да би сада на Српским територијама градили своје О цему висе прицате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре михајло

13.12.2020 12:46

Уређуј ти своју ,,лепу,, дрзаву а нас овамо попусти да ми ,,лијепо,, себи уредимо простор за зивот.

Name

Ре

13.12.2020 17:52

Па ста хоцете? Срби заре и пале по Рс откако је настала. Резултат: све мање Срба и све висе гладних Срба. Јос кад се отцијепите, леба нецете да имате.

Name

МИР

13.12.2020 11:57

Мислим да је све могуће ако одстранимо националисте из државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

13.12.2020 12:25

И ја сам за градјански принцип у БиХ. Мени као Србину треба могуцност да цитам и писем цирилицом, да имам цркву у којој цу се молити Богу, да изуцавам српски језик, али историју и културу моје земље Босне и Херцеговине. За све остало (посао, здравство, социјална сигурност, администрација, комунална и саобрацајна инфраструктура...) нека се брине градјанска дрзава, јер ове услуге нам требају свима, без обзира на вјеру и нацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бравооо попее

13.12.2020 13:59

Европску дрзаву са европским законом ја у Цириху имам своју цркву у Њемацкој у Италији Yмерици и гдје год и писем своје писмо а и слузбеноо али вапим за законом и правном дрзавом!!!!! И покрадено и отето вратити па на здраве ноге стати и опоравак народа од овога зла

Name

Истина

13.12.2020 12:32

Овај РЕ не треба Братство и јединство него поштоват треба од закона па надаље како волиш своје туђе поштуј сто висе и нејма проблема тако је на западу и сви се слажу ако нећеш у затвор завршена прича 11

ОДГОВОРИТЕ
Name

горцин

13.12.2020 12:40

Ко неће грађанску државу, тај мора живјети у папанском резервату. Оно мало посједа што има размијенити ће за "ватрену воду" и свјетлуцаву бижутерију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.12.2020 15:35

Ко хоће грађанску државу, нека се лијепо пресели у Америку, пошто тамо ниједна нација не доминира, јер има их много и све су процентуално мањинске, док код нас, у условима када један народ има око половине од укупног становништва, грађанска држава би се врло лако претворила у хомогену државу.

Name

За ре

13.12.2020 12:43

Нема ту братства и јединства!!!!само закон за све једнак !!!! И вратити покрадено и отетоооо!!! Квази политицари балкански ником добра нису донијели само себе обогатили!!!! Одговорност за све пред закон за све једнак!!!! А ти буди ста хоцес зови се и црнац ако хоцеси муслиман и србин и остали који год!!!!!!Европаа и Европски закони а не ово лудило балканско

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

13.12.2020 12:58

Докле више ове подјеле,коме то више треба у ово претешко вријеме.Овдје људи нису различитог поријекла већ истог,само другачијег размишљањаи вјероисповијести које су поједини прихватили ради сигурнијег и бољег живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старине

13.12.2020 13:02

Котроманићи и Турци. Косовски бој. СФР Југобих. Дигитални комунизам. Паралелна времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

13.12.2020 14:07

Јесмо ли ми заједно живјели и прије тих ваших 90- тих? Јесмо. Ја и, шта би? Много ви паметујете, а што и не би кад вам је што наш народ каже ко бубрегу у лоју. Ни ком дур, ни ком бре а еврићи купе ли се купе. Уби ме ваша шупља исто као и ових наих вођа што их спомињете. Јесу ли нас прије рата водили СДА, ХДЗ и СДС=СНСД, ти исти и у рату и после рата и дан данас заједно скупа са вама? И. Докле смо догурали са свима вама? До понора, до дно дна. Према томе молићу без паметовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треци пут

13.12.2020 17:50

Па брате, прије рата није било националних странака. Била је једна странка, КПЈ, и њени чланови су били из свих националних корпуса. Тако се могло сарадјивати, и тако се једино мозе сарадјивати и убудуце: или да вратимо једностранацје, или да остану странке какве јесу, али уз обавезу да морају медјусобно сарадјивати ради напретка друства.

Name

МАКАРОНА

13.12.2020 14:32

Нема напретка док не додје из дупета у главу. Не једе се мрзња и национализам. Не сколује дјецу примитивизам. Не воде земљу тајкуни. Кад се науци да постујес тудје и бранис тудје тада и твоје тудји бране и постују. Многи це сад да скоце па побили смо се да свако има своје, и јесмо и ово је резултат тога. Нидје ниста , само супља прица многи би да зиве од нерада и да глуме псп синдром. Рад је и терапија и доноси благостање и напредак. А културе нам фали висе него ваздуха , назалост. Ово је прељепа и пребогата земља да би народи у њој зивили овако јадно. Кад се хоце онда се и мозе. Признајем само резултате видљиве , све остало мацку на реп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.12.2020 14:47

Уз нове возове, можемо ићи и 300 километара на сат, док уз старе можемо само једва 10-20 километара на сат. Када нови возови буду у погону, тада ћемо брже стићи до жељене дестинације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

13.12.2020 15:44

Посљедњи вођа вриједан спомена је умро 1980-те. Од тада припадамо константно

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

13.12.2020 16:16

Босна је мртво слово на папиру одавно,нема напредка никад док је Додика Изетбеговића и Човића на политичкој сцени...коче напредак у сваком погледу и само раде зарад свог интереса а народ мутав,лакше им метар у дупе него цантиметар у главу увијек било и остаће,тако и треба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зи

13.12.2020 17:15

О којом напредку се прица,када муслимани уз помоц странаца,хоце да доминирају над осталим народима,као за вријеме османлија.Зар је то напредак?Плус сто странци смјесатају мигранте у БиХ.Ресава се свако свог терета а онда заузврат отесе од Срба и дадосе муслиманима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

13.12.2020 21:59

Који напредак мозе ?То је само бацање прасине у оци,ми нисмо на дну него испод дна. Нама нема спасаово руководство је све опљацкало и омладину истјерало из земље.Видимо се негдје на западу , ја сам вец побјегао на вријеме и драго ми је због тога.

ОДГОВОРИТЕ