Страх од новог затварања: “Ако останемо без фирми, глад ће нам бити већи проблем него вирус”

Велика Британија, Њемачка, Француска, Аустрија, Словенија, Хрватска, Србија, свака од ових земаља је на свој начин ушла у нови ‘лоцкдоwн’ због погоршања епидемиолошке ситуације.

Свијет 12.12.2020 | 09:01
Страх од новог затварања: “Ако останемо без фирми, глад ће нам бити већи проблем него вирус”

У Босни и Херцеговини епидемиолошка ситуација није ништа боља, први смо и по смртности од Цовид-19 у региону, али водећи људи кажу новог затварања неће бити.

Како смо могли чути, и економија нам је јача страна, па ће тако од јанура у Републици Српској и пензије бити веће.

За то вријеме медицински радници у РС траже хитно увођење строгих епидемиолошких мјера, до прије пар седмица су тражили и храну, коју им већ неколико седмица бесплатно припремају и достављају угоститељи, који, опет, због изостанка економске помоћи планирају изаћи на улице.

На бироима за запошљавање званично имамо 30.000 људи више у односу на годину дана раније. Колико их је још остало без посла, а радили су у сивој економији, можемо само нагађати.

И док јуче читамо како њемачка канцеларка Ангела Меркел од средине јануара најављује увођење још ригорознијих мјера и то образлаже ријечима да је 590 смртних случајева дневно цијена која је за Њемачку неприхватљива, за Босну и Херцеговину је једино неприхватљиво ново затварање. Осим медицинара, са тим се слажу сви - економисти, послодавци, радници. 

Разлог - владе у БиХ се апсолутно нису снашле када је ријеч о помоћи привреди и грађанима.

Сектор туризма и угоститељства у Републици Српској је спреман изаћи на улице, јер кажу да осим једне плате и два доприноса, за све вријеме лоцкдоwна, те од тог доба, па све до данас, нису добили ништа, осим константних обећања.

Златан Татић из овог Удружења већ мјесецима упозорава и надлежне и јавност на катастрофално стање у овим секторима, али безуспјешно. Каже да је већ сада доста угоститељских објеката затворено и да се то дешава свакодневно, а ако се нешто конкретно не учини одмах, тај тренд ће бити много већи.

“Од Нове године још већи број угоститеља и туристилчких радника ће бити принуђени да затворе своје објекте. Ми смо на све начине указивали на овај проблем, али није било разумијевања Владе. Тако да, што се тиче БиХ до сада је помоћ била веома мала”, рекао је Татић за БУКУ.

И Извјештај о утицају корона вирус на пословање у Републици Српској који је радила Унија удружења послодаваца показује да је највише послодаваца престало са радом управо у сектору туризма и угоститељства - 95 посто анкетираних, и производња текстила, коже и одјеће гдје 51 посто анкетираних пословних субјеката више не ради.

Што се тиче отпуштања радника, највећи дио послодаваца - 78 посто је приступило мјери отпуштања радника минимално, односно редукцији броја радних мјеста од 1 до 10 посто. У извјештају се такође наводи да су сектори у којима ће у наредном периоду доћи до највише отпуштања, и без новог ‘лоцкдоwна’, пољопривреда, ратарство и риболов - 32 посто, сектор грађевинарства 28 посто, малопродаја и трговина 22 посто, те транспорт и транспортна дјелатност 21 посто.

Раденко Бубић, предсједник Скупштине Удружења текстила, коже и обуће, при Привредној комори Републике Српске је јасан- здравље свих нас је свакако на првом мјесту, али итекако је битна и привреда: “Ако останемо без фирми, глад ће нам бити већи проблем него вирус”.

И економисти се слажу да бх. економија не би преживјела ново затварање. Истичу да је довољно отежавајућа и сама чињеница за домаћу привреду што су се многе земље на Западу, али и у окружењу, одлучиле на нови лоцкдоwн. 

КОЈА СУ РЈЕШЕЊА

Предсједник Удружења економиста РС - СВОТ Саша Грабовац сматра да би добро рјешење било тражење неког средњег пута, односно пажљиве селекције дјелатности којима би се уводила ограничења. 

“С једне стране, требало би узети у обзир број људи којима би нови лоцк доwн угрозио егзистенцију - власници компанија и њихових запослени - и буџетска средства која би била потребна да се омогући њихово “преживљавање” до престанка пандемије.

С друге стране, треба узети у обзир колико та дјелатност утиче на повећање броја обољелих и затворити само оне које имају највећи утицај на ширење заразе.

Све горе наведено треба ускладити са фискалним капацитетима, прије свега могућности задуживања, али и могућности смањења свих трошкова који се не односе на два главна циља-спашавање живота грађана и  спашавање привреде, без чијих би се уплата у буџете урушио цијели  систем, укључујући и здравствени сектор”, појашњава Грабовац.

Економиста Адмир Чавалић коментаришући цјелокупну ситуацију везану за одговор на пандемију у БиХ, истичући да је поражавајуће то што нема никаквих бихевиоралних мјера, општих циљева попут заштите старије популације, нити паметних рјешења за постојећу кризу.

Иста би, наглашава, значила покушај дигиталне трансформације друштва, унапријеђење фискалног оквира, модернизацију радног законодавства, побољшавање индустријске заштите, статистичког извјештавања и слично. Посебан фокус, додаје, треба бити на јачању капацитета нашег здравственог система који је тренутно под највећим притиском.

“Потребно је направити баланс између друштвених, здравствених, економских и других циљева. Како би се то постигло, најбоље је континуирано анализирати изабране индикаторе односно пратити какви су ефекти појединих мјера. Шта то значи у пракси?

Узимимо нпр. полицијски сат или обавезно ношење маске у јавном простору. Немамо јасних података о томе колико је прва, односно друга мјера допринијела унапријеђењу епидемиолошке ситуације у земљи. Разумијевајући комплексност друштвених односа и принципе бихевиоралне економије, могуће је да неке мјере имају и негативне ефекте -нпр. бихевиорални замор, већа окупљања у затвореним просторима итд.

Уз максимално уважавање добрих намјера природњака, ипак се мора разумјети да је друштво комплексна категорија. Претјерана забрана води бихевиоралном замору, претјерана подршка привреди стварању зомби компанија итд. Мора се водити рачуна о свим друштвеним аспектима и кроз различите моделе настојати антиципирати људско понашање.

Људи нису шаховске фигуре, нити постоје неки друштвени закони којима се воде”, појашњава Чавалић, додајући да фокус наших реформи треба бити на реконструкцији здравственог система, што је, иронично, и било дефинисано у оквиру Заједничких социоекономских реформи из 2019. године. Поред тога, нужно је и да ММФ постави јасне услове за нова кредитна средства.

“Сада је право вријеме да се раде структуралне реформе наше економије, а које се већ уназад 10 година одлажу”, закључује Чавалић.

На крају, наведимо и предвиђања Централне банке БиХ која и без новог затварања снажнији економски опоравак очекује тек крајем 2022. године.

(Бука)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

криза

12.12.2020 08:23

догодине це нас висе пуци од неимастине и притиска рата од кредита, него сто це умријети од короне. али зуниц психолог се бави изборниђ резултатима умјесто својом струком. исто и она кратка тривицка бави се својим мјестом и зељом да бјде предсједница умјесто својом струком. једини је бране бореновиц цовјек на мјесту, све зна

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

12.12.2020 09:41

Ниђе везе!

Name

СТРАХИЊА

12.12.2020 09:59

А ЕУ.

Name

Овдје висе

12.12.2020 10:28

Нико висе не треба ницим да се бави, све је обављено и прије короне,а короном је закуцан ексер на мртвацки сандук друства у цјелини.

Name

економиста

12.12.2020 13:43

Понајприје незнање, а онда дијаметрални интереси странацких лидера су довели БиХ друство на ивицу егзистенције. Остатак посла це да обави цорона подсјецајуци ионако танке и нестабилне економске ноге које систем дрзе.

Name

Децко

12.12.2020 08:30

Мозда хидзретске 2022., јер нисмо се јос ни од рата опоравили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2020 11:00

Код нас корона траје већ скоро 30 година и то 100 пута гора.

Name

бане

12.12.2020 12:26

свака ти је на мјесту

Name

Скептик

12.12.2020 08:40

Овде и у свијету, ко год је наредио мјере због којих су људи остали без посла и без плата, НИЈЕ ОСТАО БЕЗ ПОСЛА И НИЈЕ ОСТАО БЕЗ НИ ЈЕДНЕ ПЛАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

12.12.2020 09:07

Браво скептик,тацно тако.И не знам коме је пало на памет да прво закљуцавање неце оставити посљедице на економију и привреду...

Name

Напротив

12.12.2020 10:23

Управо бас они су се награбили, напљацкали као никада лезерније до тада,све им то иде у прилог, нема за њих кризе....

Name

кики

12.12.2020 08:50

Без фирми цемо остати...то је вец оцигледно и полако евидентно. Сто се тице глади ја се уздам у робне резерве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2020 09:04

Имамо паметну опозицију па нека предлозе неко рјесење или само виде Додика када отворе оци и народу продају маглу. Зло спремно да све обеца и прода само да се врате у Савјет министара БиХ.

Name

Ре кики

12.12.2020 09:23

Мислис резерве у Бакинцима, е ту немозе нико прици то је за Рудоњине, за народ су контенери по Бањалуци,гласаци СНСД имају предност да први прекопају нису дзаба гласали за Рудоњу

Name

Рајка

12.12.2020 10:13

Нек се несикирају додикови гласаци запослуце њих доди млади и уцимовиц идреце се свои дневница па це дати своим гласацима они су родољубиви страсно воле такве људе.Немојте се сикирати лхуди ту су васи спасиоци.

Name

ок

12.12.2020 14:43

Ја се уздам у моју њиву коју сам посијао а ви у странке због којих се свадјате као неке бабе.

Name

момо

12.12.2020 15:26

јес јес нек опозиција даде рјесење нек потури ледја и мало увати кајасе свакако само лези и дзаба једе

Name

Доктор

12.12.2020 09:07

Е па драги народе, да сте били дисциплиновани и образовани а не размажени одмах би од јануара сви поштовали све мјере и држали се прописа па би сада фино били без вируса као Аустралија, Нови Зеланд, Таиwан, Исланд, Канада а те земље сада имају и празнике и сву срећу па се запитајте јел боље бити дисциплинован као човјек или дивљи као животиња. Чак је и једна Јужна Кореја од скоро 50 милиона становника успијела боље ставити вирус под контролу него ове мале балканске земљице које немају густу насељеност и ни 15 милиона становника али очигледно имају сву памет свијета, прочитали су све медицинске књиге и имају докторате на Кембриџу. БиХ званично има преко 3000 мртвих и ако овако настави ускоро пада здравство а кад падне здравство ето и 50 000 мртвих. Само ви не поштујте мјере и причајте кско ће Бил ГеЈц да вас чипује јер један од најбогстијих и најинтелигентнијих људи свијета нема паметниај посла него да има влажне снове о томе како ће да чипује Србољуба који лоче пиву, диже три прста и прича о медицини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

12.12.2020 11:05

Докторе исто мислимо. .

Name

за доктора

12.12.2020 12:23

А цовјеце ста написа???Да је само у питању корона као да би све земље уводиле овакве мјере ,када ово продје а трајаце до априла јер је тада и поцело и мора трајати једну годину, статистика це показати да це ова година имати најмање мртвих а ове цифре на тв су све лаз због застрасивања а ко је стварно умро од укупног броја умрлих је један посто од короне !

Name

Р јоле

12.12.2020 09:14

Боље да затворе овако цемо и сами позатварати ми смо пропала дрзава засигурно.без дилеме нема поправног једина опција за опстанак да се отме од миле и његових љигаваца. Имају доста овај би народ пребродио кризу а и.претекло би

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

12.12.2020 09:19

Ако нема хлеба, једите колаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

12.12.2020 09:25

На западу се пуни каса од пореза коју обавезно уплацују порезници. Од ти средстава се помазу угрозени. Код нас порезници дугују огромне суме новца и нико не подузима ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2020 11:21

Само један мали примјер наших пореских обвезника,ко је добио фискални рачун у фризерском салону,у радњама попут оних бувљака, сви кукају,а порез нико да би платио

Name

мислим

12.12.2020 09:42

Нетреба бити експерт да би то прогнозирао вец смо на прагу пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еуропљанин

12.12.2020 10:07

Цовид терористи би да терорису људе праве и здраве. Који болесници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паљанин

12.12.2020 10:35

Нек не лазу привреде нема ба кољенима је. Ако дигну нови кредит трско нама, политицари су нам највећи дусмани. Народе издрзи теско вријеме наступило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"ДОКТОРЕ",

12.12.2020 11:22

НЕ ЛУПАЈ ГЛУПОСТИ,НЕ ПРАВИ ПОРЕЂЕЊЕ НАШЕ,СА ЕКОНОМИЈОМ БОГАТИХ ЗЕМАЉА!!!МИ И БЕЗ ТОГА ЖИВИМО НА СЛАМЧИЦУ,ВЕЋИНА БЕЗ ПРАВА НА РАД И ЗАРАДУ,САМИМ ТИМ БЕЗ ПРАВА НА ЖИВОТ,ПА НАМ СЕ НАШАО ЧУВЕНИ "ДОКТОР" ДА НАМ ДРЖИ ЛЕКЦИЈЕ НА ДАЉИНУ,НИ МАЊЕ,НИ ВИСЕ,ПРАВЕЦИ ПОРЕДЈЕЊЕ СА БОГАТИМ ЗАПАДОМ.ДОДЈИ ДА ЗИВИС ПОСТЕНО ОД СВОГ РАДА,ПА ДА ТЕ ЦУЈЕМО КАКВУ ПРИЦУ ЦЕС НАМ ПЛАСИРАТИ!ДОТАД,ЗАТБОРИ УСТА,БУДИ ПАМЕТНИЈИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

12.12.2020 11:32

ето вам народе сад који сте за 50 марака продали глас. Сад су лопови опљачкали државу и сад кад гори, за вас нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

12.12.2020 12:28

Затварај све. Док народ не огладни, неће доћи памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логикус

12.12.2020 14:11

Управо тако. Ми смо менталитетом културом и образовањем 300 година за цивилизацијом...

Name

3509

12.12.2020 12:53

Прије 50 и више година већина људи је радила преко љета дневно и до 20 сати да би обезбједили храну за себе и стоку преко зиме. Зими су углавном сједили, гријали се поред топле ватре и трошили залихе које су обезбиједили радећи љети. Зашто не би могао такав принцип да влада и сада у вријеме пандемије? Неможе зато што смо ми ствари обрнули. Сада љети не радимо, јер сви хоћемо на љетовање и хоћемо да виша времена проводимо у кафићима него на њивама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

12.12.2020 13:49

ПУСТИТЕ ВИ ПРИЧЕ О ЗАПАДНОЈ ЕКОНОМИЈИ! МИ НЕМАМО ЕКОНОМИЈУ ЈЕР ЈЕ УНИШТЕНА УВЕЛИКО ПРИЈЕ КОРОНЕ И ТО ЗНАЈУ И МАЛА ДИЈЕЦА. ГОЛИ ОТОК ЈЕ ОДМАРАЛИШТЕ ШТА СУ НАШИ ЛОПОВИ ЗАСЛУЖИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логикус

12.12.2020 14:10

С обзиром на наш менталитет и културу понашања нама Бог помоћи не може!!! Овде никад дисциплине било није без чврсте руке и нажалост ми културолошки нисмо дорасли овој ситуацији и једини лијек је затварање... Народ није у стању да се само дисциплинује и избор је између економије и људских живота... Економија нам сва у шверцу и кафићима није нека штета и да пропадне!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

12.12.2020 14:55

Све покрадено дрзавно и на руководецим радним мјестима кадрови са купљеним дипломама колоко је фирми отворено послије рата све су то последице ове кризе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онима

13.12.2020 11:29

Који су ово затварање осмислили покуцати на врата јер они имају нису остали без посла и узети као своје. Ста да се ради зивјети се мора

ОДГОВОРИТЕ