Живите живот уз више рибе, воћа и поврћа и мало вина

Да би заштитили своје срце и крвне судове, поготово ако сте под ризиком да се у вашем телу развије неко обољење, вероватно избегавате да уносите сувишан холестерол.

Здравље 11.12.2020 | 07:28
Живите живот уз више рибе, воћа и поврћа и мало вина

Инстиктивно купујете намирнице са ознаком ’’без холестерола’’, редовно се тестирате у лабораторији, а можда и узимате лекове који вам помажу да ниво масноћа у крви спустите што више.

Међутим, постоји лош, али и добар холестерол, који је неопходан за нормално функционисање вашег тела.

Ако у себи имате премало доброг холестерола, имаћете превише оног лошег и самим тим ћете бити под великим ризиком од развоја атеросклерозе, ангине пекторис, па чак и срчаног удара.

Повећати ниво доброг холестерола је најбоље што можете учинити да очувате своје срце у што бољем стању и да олакшате његов рад.

То уопште није тешко, а што је најбоље од свега, бројна решења су потпуно природна и без нежељених ефеката.

Прилагодите их свом организму и веома брзо ћете се осећати боље и опуштеније.

ШТА ЈЕ ДОБАР ХОЛЕСТЕРОЛ И ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ВАЖАН ЗА НАШ ОРГАНИЗАМ?

Већина укупне количине холестерола у телу производи јетра. Добијена масна супстанца циркулише кроз тело путем крвотока и користе га ћелије као извор енергије.

Додатне количине холестерола уносе се путем хране, посебно кроз месо, млеко и прерађевине од ових намирница.

Укупан холестерол се дели на две групе:

ХДЛ (добар холестерол) и
ЛДЛ (лош холестерол).
ЛДЛ је лош зато што ствара плак приликом проласка кроз артерије, па на тај начин отежава проток крви и пумпање срчаног мишића.

То доводи до поремећеног рада органа, појаве кардиоваскуларних болести, а веома често и до инфаркта срца или можданог удара.

Холестерол има епитет ’’добар’’ ако штити срце од различитих обољења.

ХДЛ се сматра здравим холестеролом, којег је веома пожељно уносити редовно кроз храну и биљне третмане.

Важан је за одржавање доброг здравља човека због покретања различитих процеса, почев од апсорпције витамина Д до формирања ћелијских мембрана.

Чисти артерије и олакшава рад срца.

КАКО ДА ПРОВЕРИМ НИВО ДОБРОГ ХОЛЕСТЕРОЛА У СВОМ ТЕЛУ?

Све што треба да урадите је да у лабораторији дате узорак крви, да би се на основу његовог састава утврдио тачан ниво ХДЛ-а у вашем организму.

Ако сте мушкарац са нивоом доброг холестерола испод 40 или жена са нивоом истог типа холестерола испод 50, под великим сте ризиком од развоја неке срчане болести.

Пожељно је да тај ниво буде макар 60 да би заштитили своје срце од разних обољења, али и целокупан кардиоваскуларни систем.

КАКО ПОВЕЋАТИ ДОБАР ХОЛЕСТЕРОЛ ПУТЕМ ИСХРАНЕ

Прва и најважнија ствар код креирања режима исхране, који има за циљ да увећа количине доброг холестерола у телу, јесте унос одређених типова масноћа.

Намирнице богате незасићеним масним киселинама су обавезне за особу која жели да повећа ниво доброг холестерола.

Редовно једите рибу богата масним киселинама омега-3 групе, користите маслиново уље, али и ланено семе и коштуњаво воће, попут ораха, бадема и пистаћа.

Засићене масти, које се налазе у одређеним типовима меса и млечним производима, ће покренути продукцију лошег холестерола, тако да би било најбоље да њихов унос смањите што више можете.

Транс масти су најгора врста липида за људски организам, па препоручујемо да њих у потпуности избаците из исхране.

Као примери извора транс масноћа, истичу се маргарин и грицкалице попут крекера и чипса.

Људи, чија се исхрана базира искључиво на тестенинама и хлебу од белог брашна и белом шећеру, имају у свом телу мањи проценат доброг холестерола од особа које редовно уносе производе од интегралног брашна, свеже воће и поврће, протеине и здраве масти.

За то су криви једноставни угљени хидрати, који се иначе налазе у саставу хране припремљене са белим брашном и шећером од репе.

Сви унети једноставни угљени хидрати се конвертују у глукозу, која је позната и као шећер у крви, а она се може одмах искористити у телу или сачувати за каснију употребу у виду залиха.

Наравно, претеривање са количинама даће као резултат смањен добар холестерол, а повећан лош холестерол.

Фокусирајте се на сложене угљене хидрате, а њих ћете наћи у махунаркама и воћу. Они се лакше разлажу и краће депонују у организму, а ћелијама дају много више енергије од једноставних угљених хидрата.

Влакнаста храна, која се лако вари, попут воћа, поврћа и семенки, доказано подиже ниво доброг холестерола у вашем огранизму.

Осим тога, уносом лако сварљивих влакана брзо ћете се решити сувишних килограма, што ће додатно помоћи код увећања доброг холестерола, па чак и смањења нивоа лошег холестерола.

За почетак, за доручак конзумирајте тост хлеб од интегралног брашна или овсену кашу са воћем.

Заштитићете себе од обољења које захватају кардиоваскуларни систем, као и од дијабетеса. Нормализоваћете и крвни притисак.

Одређене дозе витамина Б3 (ниацина) увећавају количине доброг холестерола у телу за чак 20%.

Лекари га често препоручују код особа које пате од проблема са високом лошим холестеролом, али је и у случају подизања доброг холестерола од великог значаја.

Најбоље би било да га уносите управо путем исхране, а намирнице које су богате овим витамином јесу зелено поврће, осушена џигерица, риба и непрерађене житарице.

Уколико се одлучите за суплементе на бази ниацина, консултујте се са изабраним лекаром пре употребе истих.

НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ НАМИРНИЦЕ КОЈЕ ЋЕ ПОВЕЋАТИ ДОБАР ХОЛЕСТЕРОЛ

1. Маслиново уље може повећати добар холестерол

Незасићене масне киселине у овој врсти уља помажу код регулисања нивоа ХДЛ-а у вашем телу. Све антиоксидативне компоненте из њега се везују за честице доброг холестерола, па тако штите ХДЛ од оксидативног стреса и његовог наглог смањења.

Повећавају количине доброг холестерола, као и квалитет истог.

Уместо путера и хране спремљене у свињској масти и сунцокретовом уљу, једите свеже или скуване намирнице са мало маслиновог уља.

Ово уље је веома здраво, али не треба претеривати са количинама, јер је висококалорично.

Исецкајте на коцкице паприку, краставац, парадајз и црни лук. Додајте мало маслиновог уља, лимуновог сока и пасиран чен белог лука и добићете савршену салату за повећање доброг холестерола.

2. Црвено вино за повећање нивоа доброг холестерола

Чињеница да је алкохол значајан за људско здравље је исувише добра да би била истинита. Веровали или не, ако пијете квалитетно, црвено вино, ниво доброг холестерола ће вам гарантовано ’’скочити’’, а смањиће се и вероватноћа да ћете добити неку срчану болест.

Антиоксиданти у семену и љуспици грожђа, успешно штите крвне судове од зачепљења.

Кључ је у умерености, а сасвим довољно је да жена попије једну чашу вина дневно, а мушкарац две.

У случају да имате болесну јетру или дијабетес, ипак прескочите овај природан лек.

Своју дневну дозу вина најбоље поделите на пола и конзумирајте сваку половину након неких од главних оброка.

3. Авокадо

Представља извор мононезасићених масних киселина, које су веома значајне за човека, али само ако се уносе у одређеним количинама. Авокадо је богат и витаминима, минералима и влакнима.

Од витамина се посебно истичу Б, Ц и К. Ако сваки дан поједете један авокадо, имаћете здраво срце и кардиоваскуларни систем, а ћелије у вашем телу ће константно добијати неопходну енергију.

Према неким студијама, сматра се да може служити и као превенција тумора.

Испасирајте авокадо и њиме намажите парче интегралног хлеба. Можете га и исецкати и убацити у салату.

4. Бадем је одличан за увећање доброг холестерола

Као што смо рекли, коштуњаво воће је одлично за увећање доброг холестерола, а посебно препоручујемо бадеме. Представљају савршену ужину пуну антиоксиданата, протеина и лако сварљивих влакана.

Олакшавају рад срца и прочишћавају крвне судове. Помоћи ће вам и да брже смршате. Доказано је да смањују ризик од настанка рака.

Нека ваша дневна доза буде двадесет бадема. То је сасвим довољно да задовољите потребу за грицкалицама и искористите све позитивне особине овог коштуњавог воћа.

5. Овсена каша за смањење лошег и повечању доброг холестерола

Редовно конзумирање овсене каше помаже у смањењу лошег и повећању доброг холестерола. У једном од многобројних истраживања, учесници који су свакодневно јели овсену кашу за доручак у периоду од 60 дана смањили су ЛДЛ за 20%.

У истој вредности је повећан добар холестерол.

Овакав оброк је пун дијеталних влакана и сложених угљених хидрата. Управо ти састојци регулишу распоређивање и апсорпцију липида у телу.

За кашу употребите ломљене овсене пахуљице. Кувајте кашу у води или биљном млеку.

Засладите медом или агавиним сирупом. Можете додати и цимет по жељи.

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ И НА ОВО

– Будите физички активни

Рекреација и спорт подижу ниво ХДЛ-а. Студије су показале значајне резултате код особа које су трчале око 10 км недељно или су биле активне на 4 часа аеробика у трајању од по 30 минута и то у једној недељи.

– Решите се сувишних килограма

Кад изгубите 500г вишка ваше телесне тежине, доказано је да вам ниво холестерола расте за 1%.

Наравно, ни у чему не треба претеривати, па не треба превише да смршате. Довољно је да се решите сувишних масних наслага и ојачате мишиће.

– Престаните да пушите

Цигарете смањују ниво доброг холестерола, што значи да би престанак њихове употреба значио нормализовање и раст доброг холестерола , али и генерално побољшање вашег здравственог стања.

– Можете користити и суплементе

Врло је битно да се, пре њихове употребе, посаветујете са изабраним лекаром. За подизање ХДЛ-а, најзначајнии су суплементи на бази омега-3 масних киселина и ниацина.

УЗ СВЕГА НЕКОЛИКО ПРОМЕНА, ОБЕЗБЕДИТЕ ТЕЛУ НЕОПХОДНУ ЕНЕРГИЈУ И САЧУВАЈТЕ СВОЈЕ СРЦЕ

Уз здраву храну и редовне вежбе, олакшаћете рад срчаног мишића, прочистићете артерије и повећати ниво доброг холестерола који је веома неопходан вашем организму да би функције, које се свакодневно одвијају унутар њега, одржао нормалним.

Неопходна вам је жеља и воља да истрајете, а промене ће се веома брзо исплатити.

Корекција режима исхране и промене у животним навикама обезбедиће вам дуг и здрав живот.

(природнолечење.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар