Кон: Нереално је планирати дочек Нове године

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да је нереално очекивати да ће вирус корона нестати до Нове године и да је зато нереално планирати дочек, а да ће се о мјерама за предстојеће празнике разговарати сутра на сједници Кризног штаба.

Србија 10.12.2020 | 21:35
Кон: Нереално је планирати дочек Нове године

"Људи желе да овога свега нема и то разумем, али га има и није реално да ће нестати до Нове године и није реално планирати дочек и очекивати да буде без мера. Мере ће највероватније постојати, да ли ће бити исте или чак ригорозније, видећемо сутра", истакао је Кон за РТС.

Он истиче и да нашим животима не управља Кризни штаб, већ вирус корона и указује да би најпаметније било да сви у својим домаћинствима прославе славе и празнике.

Очигледно је, каже, да је вирус имао велики потенцијал, али и да су мере дале неки резултат.

"Не бисмо имали ово заравњење. Мере су дале неки резултат, али је све то спекулација. Док не видимо јасан пад дотле само можемо да се надамо", истакао је Кон.

Он каже и да су мјере које су предузете на граници најригорознијих и да је од тога ригорозније само ванредно стање и полцијски час и оцјењује да сутрашњи састанак неће ништа да промијени.

"Све мере су на снази, само треба да се поштују и питање је ригорозног контролисања и санкционисања. Нема ништа више, све је учињено у том правцу и то сад треба спровести", рекао је Кон.

Наводи и да је медицински дио Кризног штаба потпуно јасно дао приједлог гдје се укључује ПЦР тестирање и карантин о чему ће сутра бити ријечи.

"Строга контрола спровођења мера је друга ствар. Има и продужења мера, о томе нећу прицати, колико дуго и зашто", истакао је Кон.

Упозорава и да ако неко игнорише све ово што се дешава и затвора очи и организује прославе и славља озбиљно крши закон.

"Та промена да се то квалификује другације, да је то кривично дело није у рукама Кризног штаба", закључује Кон.

Он је у Београдској хроници рекао да што се тиче градског превоза ишло се са тим да се смањи густина у превозу на половину и да се повећа број аутобуса.

Каже да је свакако већи ризик ако је аутобус пун и људи немају дистанцу од најмање метар и по.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Кратко и јасно

10.12.2020 20:42

Плаценик СЗО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

10.12.2020 22:46

Овај Метузалем сваки дан прица и увијек разлиците информације даје.. народ је збуњен и да бори се да презиви и заради а он прица како це затворити све. Др Несторовиц је изасао из тог стаба зато сто су то Вучићеви плаценици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Печурка

10.12.2020 22:46

Значи и следеће године опет 2020. А јаооооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

10.12.2020 23:07

Опааааа,дозвали се мало памети,повецавају број полазака аутобуса,да се не би људи гурали унутра.Ма браво,требало вам је пуних девет мјесеци да то схватите.Сјетите се само марта,кад су скроз прориједили број полазака аутобуса,јер су то сматрали као праву одлуку.И овакав сенилан глупан нам одредјује како цемо се понасати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико из масе

11.12.2020 18:35

Проблем овог народа је што идиоти као ти могу без посљедица и анонимно да вређају људе од струке. Ти си вероватно вкв бравар који се у слободно време бави изучавањем генома вируса. Разумеш се у фудбал иако у животу ниси шутнуо ни маче са прага.Очекујеш улазак у Кућу славних кошаркаша као врхунски познавалац игре иако лопту са тројке неможеш добацити до обруча.

Name

Хаха

11.12.2020 08:43

Ове године нема Нове године!

ОДГОВОРИТЕ