БиХ заказала у заштити људских права

У Босни и Херцеговини ове године на хиљаде људи остало је без посла. Корона криза је оголила и нефункционалност институција и правосуђа, лош здравствени и школски систем чиме су урушена основна права грађана ове земље, указују у невладиним организацијама, поводом Међународног дана људских права.

Република Српска 10.12.2020 | 21:11
БиХ заказала у заштити људских права

Босна и Херцеговина у години пандемије заказала је у заштити људских права. Највише је било кршења права на рад, указују у Хелсиншком одбору за људска права.

"Десетине хиљада људи у Босни и Херцеговини је отпуштено већином на незаконит начин. Радници су често били приморани да враћају новчане накнаде, да раде прековремено. Мислим да су злоупотребе у вези са правом на рад енормне, а у једној сиромашној земљи тешко да радник може да оствари своја права путем суда", рекао је Бранко Тодоровић, извршни директор Хелсиншког одбора за људска права Републике Српске.

Он је указао да је у овој години потврђено колико је опасно за сваког од нас када здравствени систем не функционише, када институције не функционишу.

"Слободно можемо рећи да је десетине хиљада људи остало без адекватне здравствене заштите, зато што имамо један здравствени систем који је упропаштен, урушен и као такав није могао да одговори ни основним потребама везаним за пандемију", казао је Тодоровић.

На то кад додамо и корупцију, када су се појединци из власти, на туђој муци, покушали да обогате, то потврђује да је Босна и Херцеговина земља неправде, тврде огорчени грађани.

У Устав БиХ су уграђени међународни акти који регулишу питање људских права, али проблем је у томе што се већи дио тих закона не примјењује у пракси, указују у невладином сектору.

Драган Тодоровић из Бањалучког центра за људска права сматра да Босна и Херцеговина није успјела да практично разради систем заштите људских права.

"То потврђује и велики број случајева који грађани имају пред европским судовима за људска права у којој је на туженој страни Босна и Херцеговина", каже Тодоровић.

У Хелсиншком одбору указују да је погубно за бх.друштво што грађани прећутно прелазе преко тога да власт крши њихова права.

"Ми не видимо да имамо протесте, не видимо скупове на којима би грађани тражили да се поштују људска права", рекао је Тодоровић и упозорио да власт злоупотребљава своју позицију онолико колико јој грађани дозволе.

Тодоровић тврди да криминализована власт у БиХ неће бити у стању да успостави никакав функционални систем ни економски, ни правосудни, ни када су у питању људска права и не треба се чудити што највећи број младих способих људи одлази из ове земље.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Добој

11.12.2020 05:30

Медјународна заједница сноси одговорност за ово дивљаство на Балкану. Покуцала мецка и на њихова врата. Тако им и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

11.12.2020 06:33

Људска права је страна ријец и код нас се гази ногама.Ми само видимо себе .

ОДГОВОРИТЕ