За директорицу стање у Дому пензионера редовно

Уназад неколико дана, бањалучки Дом пензионера је у жижи јавности због броја заражених вирусом корона што је проузроковало панику међу корисницима. Међутим, из ове установе као и Института за јавно здравство РС истичу да је стање под контролом, те да нема мјеста паници.

Република Српска 08.12.2020 | 20:11
За директорицу стање у Дому пензионера редовно

Коментаришући информацију да у Дому пензионера у Бањалуци влада паника због броја заражених вирусом корона, директорица ове установе Гордана Лиховић каже да то није тачно.

- Страх постоји, али паници мјеста нема - категорична је Лиховић.

„Прво што многима од њих је то њихов дом сада. Њихова дјеца или су далеко или немају никога или једноставно немају гдје да живе и они се сасвим нормално понашају и солидарно са нама. Постоје увијек људи који воле да праве панику, који воле од свега да праве некакав доживљај, међутим не разумијем ја то. То да сам неко против себе ради, то мени није нормално", каже Лиховић.

Она наводи да су посјете Дому пензионера тренутно забрањене, дезинфекција соба се врши три пута седмично, а укинуте су и физикалне вјежбе.

На питање да ли су такве мјере биле спровођене и у претходном периоду, Лиховић признаје да нису, посјете су биле дозвољене у складу са смјерницама Института за јавно здравство, али су биле строго контролисане.

„Укупан број је 11 корисника од којих је осам смјештено у изолаториј наш, а троје се налази у болници, то су људи који су имали симптоме и ми смо тражили да се тестирају. Нажалост ево сад имамо и три радника која су позитивна", наводи Лиховић.

Међутим, у хигијенско – епидемолошкој служби Дома здравља Бањалука баратају са другачијим подацима. Кажу да је почетком децембра тестирано осам корисника и 13 радника Дома пензионера од чега су 4 корисника и 3 радника били позитивни на нови вирус.

Од почетка пандемије, наводе, да је бањалучка установа за стара лица имала четири позитивна радника и два корисника који су заражени у приватним контактима.

У Дому пензионера је тренутно осам позитивних корисника и четири позитивна радника, од којих су четири корисника тестирани на УКЦ РС, а једна радница раније, већ при крају изолације, је ретестирана због повратка на посао. Два позитивна корисника су на болничком лијечењу у УКЦ РС, а остали су у изолацији у Дому пензионера, поручили су из бањалучког Дома здравља.

Из Института за јавно здравство Републике Српске наводе да тренутни службени подаци о броју заражених у бањалучком Дому пензионера нису алармантни, те да није потребно уводити додатне рестрикције. 

Додају да ће у наредном периоду провјерити да ли су прописане мјере у довољној  мјери испоштоване када се ради о овој установи.

„Пратиће се и корисници, али и радници у самом Дому пензионера. Биће извршена провјера које су се мјере поштовале или евентуално ако се неке мјере нису поштовале о чему ће бити извјештено и Министарство здравља и социјалне заштите које даље има надлежности да предузима и наравно Републичко управни инспекцијски послови", каже в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.

Према информацијама које је БН раније објавио, вирус корона потврђен је код више запослених лица у протеклом периоду те да су неки од њих вирус пренијели и на чланове својих породица. Због свега наведеног, у Дому пензионера тренутно влада страх, док руководство Дома праве информације очигледно и даље крије од јавности.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

лаки

08.12.2020 19:33

ви све знате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

08.12.2020 19:48

За електроинжињерку је прихватљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

08.12.2020 20:12

Она није дипломирани електр оинзињер, имала је вишу школу, а кад је кренула куповина диплома постала је менаџер. Она би својевремено говорила "менаџер јест једнако директор"! Е то је та менаџерица=директорица!

Name

Хик

08.12.2020 23:08

Она није ни инжињер, ни менаџер, очигледно. Она је само бешћутни политички кадар, ухљеб.

Name

Принцип

08.12.2020 22:03

Па погледајте је, у бунди. То ваљда довољно говори, зар не.

ОДГОВОРИТЕ