Вакцине нису 100% сигурне:Дјеца се не смију вакцинисати

Многи људи су пред дилемом: да ли да се вакцинишем или је ризик од нове вакцине превелики? Није ли можда боље рачунати са могућношћу заразе, него изложити се ризицима нове вакцине?

Свијет 07.12.2020 | 17:50
Вакцине нису 100% сигурне:Дјеца се не смију вакцинисати

У Великој Британији би вакцинисање против короне требало да почне у уторак, а ускоро и у другим земљама. Многи међутим имају непријатан осјећај, због веома брзог развоја вакцина. Да ли су те вакцине заиста сигурне? Није ли можда боље рачунати са могућношћу заразе, него изложити се ризицима нове вакцине?

Та питања су оправдана. Посебно зато када се код нових вакцина ради о вакцинама на бази такозване информационе РНК (иРНК), било да је ријеч о вакцини америчке компаније Модерна или компаније БиоНТецх из Мајнца која сарађује са америчким фармацеутским гигантом Пфизером. У свијету до сада није одобрена ни једна једина таква вакцина.

Главна разлика у односу на друге, етаблиране вакцине је што оне не садрже ослабљене или убијене вирусе, већ само упутство за изградњу једног дијела патогена ЦОВИД-19. То упутство у форми такозваног иРНК-молекула долази у тијело, гдје онда људске ћелије саме производе протеин вируса - такозвани спајк протеин. У случају Сарс-Цов-2 то је спајк-протеин са горње површине вируса. Он стимулиште људски имуни систем да производи антитијела.

Први подаци клиничких испитивања показују да су вакцине веома ефикасне и да их организам генерално добро подноси. Сличне реакције постоје и код других типова вакцина и оне су знак да она ради оно што треба: подстиче рад имунолошког система.

Између највеће користи и најмање штете

Оно што за сада недостаје, јесу информације о ријетким, могуће и веома тешким нуспојавама, с обзиром да су оне видљиве тек након вакцинисања великог броја људи и након дужег периода посматрања.

„Стога постоји остатак ризика", каже Цхристиан Богдан, директор Института за клиничку микробиологију, имунологију и хигијену са универзитетске клинике Ерланген. „Колико је он велик мораће да се испита наредних мјесеци и година." Како би се утврдиле ријетке нуспојаве, уобичајено је да се клиничке студије наставе и након што је вакцина одобрена.

Одлука о томе да ли се треба вакцинисати или не, заправо се базира на одмјеравању користи и штете, сматра стручњак који је и члан Комисије за вакцинацију (СТИКО) на Институту Роберт Коцх (РКИ).

Притом наводи сљедећи примјер: ако вјероватноћа да ће једна старија особа умријети од посљедица корона инфекције износи 1:5, „а истовремено је ризик од тешких нуспојава након вакцинисања 1:50.000 или мањи, онда би тај ризик требало прихватити."

Дјецу не би требало вакцинисати

Са друге стране, дјецу Богдан не би вакцинисао, зато што код њих готово да не постоји ризик да умру од ЦОВИД-19 и зато што је пред њима још дуг живот. „То су потпуно легитимна етичка размишљања", наглашава Богдан. Она се такође огледају у препорукама за вакцинисање комисије СТИКО, према којима би најприје требало вакцинисати ризичне групе. „Тиме постижемо оно што желимо: највећу могућу корист за друштво у цјелини."

"Али, зар нису управо ризичне групе посебно изложене опасности од вакцине, дакле старији људи или они који пате од неке болести? У овој фази развоја вакцине не могу да се искључе сви ризици", каже Улрике Протзер, директорица Института за вирологију на Техничком универзитету у Минхену (ТУМ). Међутим, неке посебне групе пацијената већ су узете у обзир током клиничких испитивања.

Компанија Модерна је рецимо своју вакцину тестирала и на људима старијим од 65 година, који имају дијабетес, прекомјерну тјелесну тежину или срчано обољење. Према новодима те компаније, нису примијећени никакви сигурносни ризици. „Ризик од ријетке и тешке нуспојаве није једнак нули, али јесте мали у односу на друге ризике којима смо свакодневно изложени, као што је рецимо вожња колима", каже Протзер.

Нема опасности од промјене људских гена

Стручњаци сматрају да је неоснована забринутост да нарочито иРНК-вакцине са собом носе посебно велике сигурносне ризике и да мијењају људски геном. „Код људи се тај геном у форми ДНК налази у једру", наводе из Института Паул Ехрлицх, који је задужен за безбједност вакцина у Њемачкој.

„Интеграција РНК и ДНК није могућа између осталог и због различите хемијске структуре. Оно што је карактеристично за РНК је да је она хемијски веома лабилна. Када иРНК стигне у ћелије веома брзо се разграђује", објашњава Протзер. Само из тог разлога одржива интеракција са људском ћелијом није могућа.

Како би се одрживост повећала, иРНК-вакцине имају неку врсту заштитног омотача. „Шта ти додаци изазивају, требало би посматрати", каже Протзер. „Претпоставља се да се они добро подносе, али још увијек недостају вишегодишња искуства."

Вакцина нова, али не и технологија

Када је ријеч о сигурности иРНК-вакцина још једна ствар је важна: иако за људе до сада ни једна од тих вакцина није одобрена, та технологија није откривена доласком корона пандемије. Одређена искуства стечена су већ раније.

Идеја за ту врсту вакцина потиче из имунолошких и инфектолошких истраживања и истраживања рака. Притом је циљ подстаћи тијело да напада ћелије тумора. И у тој области су клиничка испитивања већ у току. „Пандемија је ту технологију само снажно убрзала", каже Богдан.

Нове иРНК-вакцине су посебне по још нечему. За разлику од ослабљених и мртвих вируса који са много различитих површинских структура стимулишу имунолошки систем, иРНК покрећу веома специфичан имунолошки одговор. То може да буде предност, јер тиме можда могу да се спријече нежељене реакције. Са друге стране постоји опасност да тај веома специфичан имунолошки одговор не штити довољно.

Исто тако је нејасно шта се дешава ако корона вирус мутира, дакле, ако се промијени спајк протеин патогена – да ли и тада вакцина дјелује? Како би се са сигурношћу одговорило на та питања, потребан је дужи период посматрања. „Али за истраживање вакцине то није нови изазов."

(ДW Фото: РЕУТЕРС)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Занимљиво

07.12.2020 17:10

Да вирус не напада дјецу, што је и добро. Жначи напада смо старије особе које су на терету осигуравајућих твртки и социјалних служи. Остало закључите сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.12.2020 17:19

Тацно! Испитују вакцину за канцер 100 година, вакциину за ХИВ 40 година. За Цовид сест мјесеци испитивали и имају вакцину?

Name

За Занимљиво

07.12.2020 17:32

Занимљиво је да ви нисте ни процитали вијест. Или нисте у стању да разумијете? Рецено је да је ризик да дјеца умру од ковида веома мали, а не да вирус не напада дјецу.

Name

ре Занимљиво

07.12.2020 17:50

Давно смо сконтали! Па, сви знамо ста се десавало по старацким домовима. Слуцајно?

Name

Ста занимљиво

08.12.2020 14:41

Јок не напада, ево пола техницке сколе болесно...

Name

Ас

07.12.2020 17:21

Стручњаци основно питање гласи:ХОЋЕ ЛИ УМИРАТИ ЉУДИ У ОВОЛИКОМ БРОЈУ КАД СУ ВАКЦИНИСАНИ КСО И САД КАД НИСУ?? СПРЈЕЧАВА ЛИ ВАКЦИНА ШИРЕЊЕ ЗАРАЗЕ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

07.12.2020 17:34

Дјеца, И трудне зене, несмију вакцину,. А други сви могу.,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

07.12.2020 17:51

Ако се не смију дјеца вакцинисати онда не смију ни одрасли. Вакцина је само за оне који силно желе да се боцају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗеX

08.12.2020 07:47

Нико није рекао да се дјеца не смију вакцинисати већ да је беспотребно излагање дјеце ризику вакцине кад је зw њих јако мали ризик од вируса.

Name

Ре Скептик

08.12.2020 12:46

Е теби треба дупла доза вакцине и то свака два месеца

Name

Милисав

07.12.2020 18:14

Од мркве сигурно нису направљене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

07.12.2020 18:47

Побијте све сисмисе . И вакцине су онда беспотребне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не, него

07.12.2020 23:07

Само три седмице сви у изолацију и вирус це нестати као да га никад није ни било. Али, поред толико егоиста то је немогуце.

Name

јој

08.12.2020 09:54

није вирус вец бојни отров... а како це нестати кад се сприца из авиона.

Name

Гламоч

07.12.2020 18:57

И ето ти га сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јес.

07.12.2020 21:40

Ти за занимљиво сто паметујес. Ниси ти процитао или ти разумио. Вирус напада дјецу.ако не умиру онда преносе паметњаковицу. Тако бар ови "струцњаци" казу јел

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

08.12.2020 06:28

На младјима свијет остаје, сто би се рекло нас преко цетрдесет година це вакцина поцистит. Мислим на оне који приме вакцину

ОДГОВОРИТЕ