Нема ко да санира штете узроковане невременом

У снажном невремену које је прошле седмице погодило дио Бањалуке причињена је велика материјална штета на воћњацима и у шуми. Мјештани које је задесило невријеме кажу да су штете немјерљиве.

Република Српска 07.12.2020 | 17:32
Нема ко да санира штете узроковане невременом

У неким мјестима још увијек нема снабдијевања електричном енергијом. Почупана стабла, огољене шуме, уништени воћњаци, порушени стубови и покидани каблови за снабдијевање електричном енергијом.

То је епилог катастрофалног невремена, које је задесило поједина бањалучка села између 2-3. децембра ове године.

Ледена киша, сусњежица и олујни вјетар уништили су воћњак Милана Спасенића, кога смо затекли како покушава спасити оно што је остало послије невремена.

-А остало је јако мало, прича овај мјештанин из Горњих Борковића.

„Не знам тачно која је штета, али је огромна. Ја имам огромно воће. Ту имам преко 4 дунума воћа, само ја. Има брат овамо, и он тако. То треба почупати прво, па онда треба поново посадити. Док то све порасте, ја то нећу дочекати сигурно. Мени је седамдесет и нешто година.“, каже Спасенић.

Десетине хиљада кубика шуме је уништено. Мјештани питају, како ће ово бити ријешено? 

„Комплетне мјесне заједнице од Шехера, преко Хан Кола, Мањаче комплетне, Мањача је у пресјеку својих 100 километара, од Приједора до Рибника до Мркоњић Града, све је захваћено. Ово су само ситне ствари које се сада могу у камеру видјети. На подручјима виших дијелова шума, леже на хиљаде кубика техничке масе, која је потребна индустрији ове земље и људима који се баве са тим послом.“, поручује Миленко Палачковић из села Мелина.

Слике са терена објављене су и путем друштвених мрежа. На њима се види да је у неколико насеља у потпуности био прекинут саобраћај, због чега су ватрогасци имали пуне руке посла. Током два дана забиљежили су више десетина интервенција, а највећи број се односио на оборена стабла која су морали уклањати са саобраћајница. 

„До данас ми имамо појединачне зајхтјеве грађана који пријављују штету и у складу са законом и процедурама, упутили смо их на званично подношење захтјева према бањалучкој градској управи.

Надлежно одјељење за ову врсту проблема је Одјељење за привреду.

-Тек кад примимо захтјеве, ми ћемо сагледати све могућности, евентуално око надокнаде штете и других врста помоћи - каже шеф Одсјека за послове Цивилне управа у Бањалуци Младен Ћућун.

А Одјељењу за привреду у градској управи Бањалука, су се обратили и мјештани. И од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС тражили су да изађу на терен и да утврде колика је причињена штета. 

„Значи одговора нема. Да им ја напишем писмени захтјев, на који ће они мени за 60 дана одговорити.“, истиче Миленко Палачковић, мјештанин Мелине.

Да ли су надлежни у међувремену излазили на терен и шта су том приликом утврдили -  питања су која су остала без одговора и нашој телевизији.

БН ТВ 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Рестарт

07.12.2020 17:58

Мањача од Приједора? Још мало па ће Мањача бити већа од Козаре! И не контам шта треба бити ријешено гдје је државна шума страдала? У овом тексту небулоза до небулозе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре рестарт

07.12.2020 19:01

Два дана шума је сваке 2 минуте одјекивала као да су паднале гранате. Лед је поломио невјероватан број стабала, то у својих 70г нисам доживјела, дјеловало је катаклизмично. Струје није било од 2 до 4 дана. На нисконапонске далеко воде паднало је дрвеќе, жице обложене ледом су се отегле и пуцали састави. Невероватно, ово је еколошка бомба. Средства информисања тек послије 5 дана оскудно извјештавају. Бања Лука, град спава. Тако близу(10км) а тако далеко

Name

Ненад

07.12.2020 19:42

У Аустрији такодје због снезних падавина неколико насеља немају Електрицну енергију по 2 и висе дана.Код нас је то нормално мало јаци вјетар задува и села по 7 дана без струје.А сада су села празна струја се све мање троси и одрзавање таквих линија је постало неисплативо.Врацамо се полако 100 година назад фењер и газ поново долази.

Name

Петар

07.12.2020 19:18

Огромну штету су претрпили људи на својим приватним поседима, а Електро привреди, Српским шумама и комплетном режиму ове непогоде су као дар са неба који им је пружио прилику за нове велике пљачке и скривање криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

07.12.2020 20:34

Ја ништа не разумијем. Људи моји па ми немамо више гдје лијечити се а не да неко некоме надомирује поломљено дрвеће. Рођаци, комшије, алат у руке па спремите и себи и оштећеном дрва за наредну годину. Без те солидарности и таквог резона друге помоћи слабо ће бити.

Name

За Наду

08.12.2020 06:24

Врло чудан коментар - па јел теби није јасно да нам се управо десила економска катастрофа! Природа нам је доживјела тешку несрећу драга Надо, и ко зна шта нас још све чека; а ти се препала од короне!

Name

Сад

07.12.2020 20:03

нека то татин син регулисе, доса та се сликао !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Принцип

08.12.2020 00:27

Дорате, то није питање града, него ентитета.

Name

Е стварно "Сад"

09.12.2020 12:06

Ево стидим се твог коментара а требао би и Ти да се срамис.

Name

Сада

08.12.2020 00:12

...лијепо у Сарајево и тражите помоћ! Помоће глупе Бошње као и некада и онда опет ће кама да ради као некад.

ОДГОВОРИТЕ