Још једно живописно село у Италији нуди куће за 1 евро!

Уколико сте маштали да се преселите у неко живописно место, у Италији на пример, у једном средњовековном италијанском селу смештеном на врх брежуљка, можете купити кућу за један евро.

Занимљивости 07.12.2020 | 17:30
Још једно живописно село у Италији нуди куће за 1 евро!

Живописно село се зове Кастропињано и смештено је на југу Италије у области Молизе близу Јадранског мора, 200 километара југоисточно од Рима. Цене кућа су невероватно ниске, а могу се наћи и оне које коштају само један евро.

Kastropinjano i smešteno je na jugu Italije <див цласс="боxЦаптион">Кастропињано и смештено је на југу Италије

 

Као и у свим претходним случајевима, идеја је да се поново населе рурални крајеви Италије који се већ деценијама боре против депопулације.

Намера није само да се организује акција, већ и да будући власници пронађу дом који је идеалан за њих и у складу са њиховим потребама и жељама.

„Позивамо све који желе да купе кућу у Кастопињану да пошаљу мејл и изолже детаљан план шта намеравају са кућом. Да ли желе да она постане њихов нови дом или желе да је претворе у простор за смештај туриста, пословни објекат или нешто друго. Такође, потребно је да наведу да ли имају неке посебне захтеве, као што је, на пример, прилагођен прилаз за људе у инвалидским колицима. Село је мало и аутомобилом се врло тешко пролази кроз његове уске уличице“, наводи градоначелник Никола Скапилати у разговору за <ем>Си-Ен-Ен.

Додаје је да је Кастопиљани мало мирно село у коме постоји само један ресторан, један кафић, аптека и неколико апартмана за смештај туриста.

<див цласс="боx-лефт боx620 боx-боx"> <див цласс="боxЦаптион">  <див цласс="боxЛинкс"> <див цласс="ембед-респонсиве ембед-респонсиве-16бy9"><ифраме титле="вимео-плаyер" срц="хттпс://плаyер.вимео.цом/видео/74024506" wидтх="640" хеигхт="360" фрамебордер="0" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен" дата-мце-фрагмент="1">

 

У селу има преко 100 наупуштених кућа и градоначелник жели да подстакне дугорочан развој и раст. „Не желимо да дође до инвазије купаца. Нудимо само мир, тишину, чисту природу, свеж ваздух, диван поглед и фантастичну храну. Идеално за одмор од свакодневног стреса“, додај Скапилати.

Тренутно у селу живи око 900 становника, а тридесетих година прошлог века их је било и више од 2.500. Међутим, 60 одсто становника је старије од 70 година. Већина породица се после Другог светског грата одселила у веће градове.

Међутим, сви заинтересовани морају имати у виду да ће кућу можда купити за један евро, али морају да уплате и гаранцију од 2.000 евра којом се обавезују да ће кућу потпуно реновирају у наредне три године. Гаранција се после обнове некретнине враћа.

Скапилати процењује да ће просечно трошкови реновирања износити око 30 до 40.000 евра јер се куће налазе у прилично лошем стању. Сви заинтересовани могу да се обрате директно градоначелнику Кастропињана.

(РТС)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Долазим

07.12.2020 17:41

Долазим али под условима да се даје италијанско држављанство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Систем

07.12.2020 17:54

Казе, : идите

ОДГОВОРИТЕ