Недеља и сви сте ту а мене с вама нема - ове ствари можда нисте знали о Џеју!

Џеј Рамадановски, српски фолк певач преминуо је данас у 56. години.

Магазин 06.12.2020 | 17:07
Недеља и сви сте ту а мене с вама нема - ове ствари можда нисте знали о Џеју!

Џеј је рођен 29. маја 1965. године у Београду. Из брака са бившом супругом Надом има две ћерке – Ану и Марију. Иако је музика одувек била саставни део његовог живота, преломни тренутак за почетак професионалне каријере десио се 1987. године када су његов талентат уочили композитор Александар Радуловић Фута и текстописац Марина Туцаковић.

Написали су му песму "Зар ја да ти бришем сузе" с којом је наступио на фестивалу "МЕСАМ" и освојио трећу награду публике. После мање улоге у филму "Хајде да се волимо 2" из 1989. године његова каријера је кренула узлазном путањом. У периоду од 1987. до 2018. године снимио је 13 студијских албума и исто толико компилација. Наступао је на фестивалима, пунио дворане у Србији и региону, те одржао неколико великих турнеја по Сједињеним Америчким Државама (САД) и Аустралији. Сматрају га једним од најбољих фолк извођача те генерације.

Детињство, младост и образовање Џеј Рамадановски је рођен 1965. године у вишечланој ромској породици у београдском насељу Дорћол. Његов отац Мазлам је био обућар, а мајка Барија је радила у комуналном предузећу. Након што је отац одлучио да одсели у Аустрију, његови родитељи су се развели. Џеј је пошао за њим, али с обзиром да је пао разред, Мазлам га је вратио у Београд. Живео је са баком Даницом Пекић у Скендербеговој 15, а мајка је са сестрама живела неколико кућа даље. Тада је почео да бежи од куће. Са другарима је играо кликере, дане проводио на улици, трошио бабине паре у луна парку на Калемегдану, а тада је почео да се бави џепарењем. Када би га мајка видела на улици, ударила би му шамар и послала га кући. Ипак, Џеј није одустајао, па га је социјална служба послала на "преваспитавање" у дом за малолетнике. Међутим, он се и тада сналазио. Бежао је из скоро сваког дома, а најдуже је остао у Дому "Васа Стајић" на Вождовцу чији је штићеник био скоро девет година. Ту је завршио аутолакирерски занат, а у шали каже да је постао "уметнички декоратер за лимузине".

Судбоносни сусрет десио се 1987. године када је покуцао на врата Марине Туцаковић и Александра Радуловића Футе. Каријера Пре него што је упознао Марину и Футу, Џеј је повремено певао у "Клубу народњака". Највише је волео да пева песме Мухарема Сербезовског. Ту је упознао и легендарног Тому Здравковића, великог певача, а још већег боема. Ипак, преломни тренутак десио се 1987. године када је Марина написала песму "Зар ја да ти бришем сузе". Тада велика фолк звезда Весна Змијанац је тражила да она отпева ту песму, али ју је Туцаковићева наменила Џеју.

 

Продукцијска кућа "Дискотон" је 1988. године издала његов први студијски албум под називом "Љубио сам нисам знао" на коме се нашло десет песама укључујући насловну нумеру. Издвојила се песма "Успео сам у животу" коју је написао Исо Леро Џамба, Џејов рођак и познати "дорћолски дон". Рамадановски је скренуо пажњу на себе, а како каже захваљујући менаџеру Радославу Раки Ђокићу који је био и менаџер Саша Поповића и Лепе Брене, није прокоцкао све што је зарадио. Након што је 1989. године одиграо мању улогу у филму "Хајде да се волимо 2" заинтересованост за њега је била све већа.

До 2007. године био је у браку са Надом Рамадановски с којом има две ћерке Ану и Марију. Наду је упознао осамдесетих година и то као сестру једног од његових најбољих другова. Када се вратио из војске она је радила у једном кафићу, али иако су се свиђали једно другоме та веза била је забрањена. Наиме, она је могла да изађе у град само са братом и нису седели у истом друштву. С обзиром да се њен отац и брат нису слагали с њиховом везом, неко време виђали су се тајно. Када је остала у другом стању Надина породица морала је да прихвати Џеја. 1990. године добили су ћерку Ану, а касније и Марију.

Као и већина боема, Џеј је проводио ноћи и дане у кафани. Коцкао је, пушио и пио, а Нада више није могла да поднесе, па је одлучила да се разведе. Брак су званично окончали 2007. године. Иако више од деценију нису били заједно, певач је говорио да изузетно воли и поштује своју бившу супругу, каже да је она његов "херој" и "краљица", те да је после ње упознао многе жене, али ни једну није волео као њу.

Песма "Недеља" је аутобиографска, објављена је 1991. године на албуму "Ко се с нама дружи", а Џеј је недавно испричао све о њеном историјату и тужној прошлости у којој је настала.

"У то време, кад смо радили Фута и ја, фалио нам је рефрен. За рефрен песме "Недеља" сам крив ја, испричао сам Марини Туцаковић своју причу из поправног дома. Као клинац, кад сам био добар, давали су ми дозволу да идем кући, а уколико нисам, остајао сам у дому. Та "Недеља" говори о мени самом, када нисам добио дозволу да изађем, а Марина је за десет минута написала рефрен" говорио је Џеј у емисији "Рада сам".

Извор: Курир.рс / Биографија Фото: принтсцреен

Коментари / 0

Оставите коментар