Богати су разграбили вакцине

Цео свет је у истом лонцу, када је у питању пандемија. Али када се ради о набавци вакцина, богате западне земље купују што више могу. Подршка сиромашнијима је недовољна, а решење би било једноставно – укинути патент.

Свијет 06.12.2020 | 12:21
Богати су разграбили вакцине

Већ до краја године би на тржишту могле да се нађу стотине милиона доза одобрених вакцина. Али, према студији америчког универзитета Дјук, већ сада су половину производње за себе обезбедиле најбогатије земље чије становништво чини тек мали део светске популације.

Чињенице говоре супротно од лепих речи које су се чуле о покретању глобалне платформе Ковакс (Цоваx) где је, под вођством Светске здравствене организације (СЗО), окупљено 186 држава које би требало да учествују у праведној расподели вакцина.

„Заједно обезбеђујемо милионе доза за сиромашне земље“, рекла је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен. Европска унија је за систем Ковакс донирала 800 милиона евра. Па ипак, до краја године ће овај систем обезбедити дозе вакцине довољне за имунизацију свега 200 милиона људи широм света.

Хуманитарна организација Лекари без граница критикује што Ковакс не располаже довољним средствима и зависи од донација. Осим тога, кажу у овој организацији, богате земље су разграбиле све вакцине којих су могле да се дочепају.

Рецимо, Европска унија је већ до краја идуће године обезбедила две милијарде доза, што је довољно за имунизацију милијарду људи – а ЕУ ће, без Велике Британије, имати око 450 милиона становника.

Прескупе вакцине

„Свакако је достигнута димензија да Европа може нешто и да препусти другима“, каже европски посланик и лекар Петер Лизе. Тај немачки демохришћанин наглашава да је важно што уговори Брисела и произвођача вакцина изричито допуштају да ЕУ „бесплатно или за мале паре“ уступи вакцине трећим земљама.

Тако се цементира зависност земаља у развоју од ЕУ, критикује Ане Јунг из организације за људска права Медико интернешнал. „То не може да реши начелно питање праведне расподеле вакцина.“ 

Уз то постоји и проблем са транспортом, превасходно Бајонтекове вакцине коју производи амерички Фајзер – та вакцина мора да буде у посебним замрзивачима на минус 70 степени. Како је недавно за ДW рекао немачки научник Михаел Пионтек, одржавање тако хладног ланца није могуће у три четвртине света.

Пионтек је указао да су цене вакцина претеране. Рецимо, познато је да САД плаћају Бајонтекову вакцину 17 долара по дози, дакле 34 долара по особи. Пионтек, који такође ради на развоју вакцине на бази квасца и већ је продао лиценце двема великим азијским фирмама, тврди да ће његова вакцина моћи да кошта мање од једног евра по дози.

Масовна производња уместо заштите патената

Неки критичари подсећају да је ЕУ из буџета – дакле новцем свих грађана – издашно подржала истраживања те да зато на неки начин полаже права и на вакцину као крајњи производ.

„Право на здравље код насушно неопходних вакцина има такву тежину, да би вакцине могле да се прогласе глобалним јавним добром“, сматра Карина Тојрер из Европског центра за уставна и људска права. Она подсећа да споразум о интелектуалној својини (ТРИПС) омогућава државама да ограниче права фирми на патент у случају здравствене кризе.

У преводу, државе би могле да обавежу произвођаче вакцина да поделе лиценце за производњу. Но за тим механизмом се ретко посеже јер се државе плаше тужби фирми за одштете које могу да коштају милијарде.

Довољно би било да се заштита патента на вакцину укине до сузбијања пандемије, као што траже Индија и Јужноафричка Република, две земље тешко погођене короном. Тако би се вакцина могла производити свуда.

Иако ту идеју подржава СЗО, индустријске земље је блокирају, укључујући и Европску унију. На то указује посланица Зелених у Европском парламенту Јута Паулус: „Нико није заштићен док сви нисмо заштићени. Волели бисмо да Европска унија овде покаже мало више солидарности.“

ЕУ има прилику да промени приступ још пре празника. Средином децембра Светска трговинска организација треба да расправи питање патената – између осталог, и оних медицинских.

(ДW)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

06.12.2020 11:31

Нека, тако и тееба, нек они испитују квалитет вакцина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

06.12.2020 21:05

Гласам да се само пребогатима дају вакцине ???

Name

Па ста

06.12.2020 11:36

Ми ионако знамо да је све превара и категорицни смо да се не вакцинисемо. Знаци, оваква вијест нас не дотице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хоцу и ја

06.12.2020 11:45

До малоприје цула се само кукњава антиваксера, "цијепи своју маму", а сад јагма, дај, дај, дај и мени. Хоце и богати и сиромасни. Не би ме цудило и да огорцени противници вакцине стану први у ред за сприцање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИНУС 2 МИЛИЈАРДЕ

06.12.2020 11:46

ТО ЈЕ ТО. МИНУС ДВИЈЕ МИЛИЈАРДЕ. ОД ЛИНКОНОВЕ АМЕРИКЕ СВЈЕТЛОСТИ ОВОГ СВИЈЕТА НИЈЕ ОСТАЛА НИ КОСЦИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слависа.костугрлу@гмаил.цом

06.12.2020 11:59

Мени је драго што су богати људи потрчали за вакцином више ме брине ако ове земље које су мање уплачују новац за ту Вкцину где и незнаш какав странски ефекат може,да доживи тело па то и нетреба одма све може,да се десли тек после 2,3 године а притом немаш појма,да ти се гаси тело и онда се питаш зашто се сваке године осечаш слабије.Богати нека слободно како се каже истрче пред руду то је доказ колико богати мисле,да се може све платити новцем,незнајучи себи купују болест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

06.12.2020 13:52

Јел ви не можете схватити да са РНА вирусом не можете чекати 2-3 године? РНА вирус је такав тип вируса гдје он мутира свако мало и мјења се па вам вакцина или било који други лијек који помаже већ вечерас или за пар дана постаје бескористан јер се вирус мутацијом већ изменио и није онакав какав је био у тренутку кад је пронадјен лијек/вакцина. Да нема тог проблема аидс и ебола би давних дана постали прошлост али их не можемо лако зауставити управо јер и они припадају РНА вирусима баш као и вируси из корона вирусне породице. Попу не говорите који је правилан начин обављања свете литургије, аутомеханичару не говорите који је правилан начин уградје нове кочнице у возило којим возите своје дјете у школу али нама из медицинске струке упорно одредјујете постоји ли вирус или не, колико је опасан, јесу ли вакцине корине или не, шта је добро а шта лоше итд. Зар вас има толико у српском народу који сте годинама студирали медицину и ишли на специјализације из разних грана медицине?

Name

Пролазник

06.12.2020 17:39

Докторе видис у праву си, ове сто си све набројао ми се не мјесамо , јер људи рад свој посао за који га платис, док ви доктори затварате болнице и наговарате нас на вакцине а ни сами не знате ста је у тој вакцини.Као и вецину љекова док нам их преписујете на рецепт.Доктори су изгубили повјерене своји клијената, зато сто не радите заста сте толике године уцили и муцили се да стекнете знање.Све ток имају политицари утицаја на вазе одлуке и док њи слусате а не савјест своју.

Name

Ре Доктор од Доктора

06.12.2020 22:02

Слазем се, овај вирус сигурно неце нестати јер имуни систем не мозе нападати протеин на сиљку вируса који се везе за АЦЕ јер би то била аутоимуна реакција која би унистила физиолоски систем организма за регулацију притиска. Врло је могуце да број сојева овог вируса буде велики тако да це вакцине каскати висе него у слуцају вакцина за грип. Мене боли цињеница да се струка ту везано за ове вакцине не огласава. Ствар је новца и наруцених мисљења као и код неких лијекова. Да це сигурне вакцине напомињем сигурне (јер јос не знамо које су то) помоци, је јасно, али не вјерујем да це овај вирус исцезнути и смањити се до мјере како сад помпезно најављују. Поздрав колеги

Name

МЕНАГЕР

06.12.2020 12:02

Добра фора Сконтали су како народ натерати да се вакцинисе Само треба говорити контра Нема довољно вакцина разграбисе богати неце бити довољно за свију итд. Мозда не би било лосе с поцетка и наплацивати од народа и то мало скупље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљка Петгемрежић

06.12.2020 12:06

Сиротиња зна да је то фуј?. Рекли им богати.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

слависа.костугрлу@гмаил.цом

06.12.2020 12:17

Ово је доказ колико неки људи неразмишљају својом главом веч слушају ове Милијардере који су избацили вакцину о којој нико благе везе нема ево сад,да питате чему служи и шта се тачно налази у тој боци др. Кон или Беович Словеније доктори у кризним штабовима балге везе немају шта се налази у тим боцама Лепо је објаснио мени стручни др,Несторович да је цјепиво избрзано и нежели,да га узме мени доста кад један такав добар човек попут Несторовича то каже онда ми нетребају разни Кони Беовичи који су покупили новац а неинтересује јих шта че се дешавати касније са тим људима странски резултати могу дочи тек за 2,3 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

08.12.2020 10:42

Оцито је да си драги "ре", процитао ста је цовек написао,разумео али се не слазес с њим.

Name

слависа.костугрлу@гмаил.цом

06.12.2020 12:39

Оно што рече Мирољуб Петрович како,че ови истрчати без памети,да узму ту вакцину ни доктори у кризним штабовима незнају шта,че се налазити у тим боцама Свака епидемија дође и прође пре или касније људи треба,да раде на јачању имунитета а не,да узимају боце које су убрзане могу донети резултате који могу бити катастрофални тек за рецимо 2,3 године мени јасно,да овде нече одговарати нико кривца наравно нече бити.Нажалост у овој превари понајвише учествују и медији,да се ово десило 70-80 тим годинама кад је ретко која куча држала телевизор ово неби прошло овако су медији одиграли вечу улогу од свих доктора.Али кад људи воле нека истрче пред руду,да се мени деси,да ми рецимо умре дете јер му доктори непотребно угурали вакцину без размишљања би купио пиштољ убио оног,ко му дао вакцину и наравно неби заборавио ни на директора те установе.Постоји нешто што се неможе опростити а то је мајчинска и очинска љубав према својој деци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.12.2020 14:20

Друже научи прво да пишеш па онда коментариши

Name

Бозе

06.12.2020 14:21

Хахха цуј Мирољуб Петровић,е благо теби...

Name

Саша

06.12.2020 13:25

Хахаха! Занимљиво, слика вакцинације са иконама у позадини. Рађена за омекшавање православног тржишта. За исламске земље вјероватно имају слику ваксера испред џамије... Ма то је случајно. Ми Срби смо параноични, у свему видимо завјеру ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

06.12.2020 18:38

нека се богати вакцинису одрицем се вакцине у корис богатих!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре па

07.12.2020 06:45

Како да се одрекнес оног сто немас? Друзе, Република Српска нема пара за вакцине тако да не брини. Природна селекција це одрадити своје.