Све више градова се одриче прославе Нове године

Пандемија корона вируса измијенила је много ствари, паје тако украла и дочек Нове године. Ипак, чини се да пандемија није одузела хуманост па су тако неки градови у Србији ријешили да новац за дочек Нове године преусмјере у хуманитарне сврхе.

Србија 05.12.2020 | 21:24
Све више градова се одриче прославе Нове године

Крагујевац, Ужице, а сада и Зрењанин су градови који су одлучили да оно што је због короне постало вишак новца у каси буде донирано за неке важније и љепше ствари.

Тако је Крагујевац одлучио да издвоји пет милиона динара из буџета за лијечење болесне дјеце умјесто на новогодишњи ватромет.

– Средства планирана за прославу Нове године и ватромет преусмјерена су за лијечење дјеце, тако да је у буџету за 2021. годину за ту намјену опредијељено пет милиона динара – саопштило је Градско вијеће Града Крагујевца.

Градска управа је добила 12 приједлога да се новац умјесто за прославу Нове године и ватромет потроши на лијечење болесних малишана.

Такође и Ужице су се се одлучиле на исти потез, а овај град ће за помоћ у лијечењу деце дати три милиона динара.

– Средства у износу од три милиона динара, која су била намијењена за новогодишње манифестације, биће преусмјерена за лијечење дјеце, односно помоћ дјеци за њихове операције, куповину лијекова, ријетке болести.

Договор је да овог пута, у пандемији и тешкој ситуацији са којом се сви боримо, будемо хумани и да град покаже да мисли на дјецу Ужица.

У претходном периоду Градско вијеће је размотрило шест таквих поднијетих захтјева, за које су одвојене суме од 50.000 до 250.000 динара – рекла је тим поводом градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић за “Политику”.

Посљедњи у низу градова који је одушевио Србију је Зрењанин који ће исто дио свог буџета намијењен прослави дати за лијечење малишана обољелих од најтежих болести као и за набавку пакетића за дјецу без родитељског старања и из социјално угрожених породица.

– Ову годину обиљежила је борба за живот, а ту борбу још увијек водимо. Вјерујући да смо схватили колико је важна солидарност и друштвена одговорност, одлучили смо да ове године део средстава из градског буџета која су била намијењена за прославу Нове године и новогодишње украшавање града, преусмјеримо на адресу оних којима је новац најпотребнији, а то су наша дјеца која воде најважније битке у животу.

Град ће и ове године обезбиједити новогодишње пакетиће за дјецу без родитељског старања и из социјално угрожених породица у жељи да им, без обзира на све околности, новогодишње и божићне празнике учини што радоснијим – изјавио је градоначелник Симо Салапура за портал “Ја волим Зрењанин".

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Врло паметно

06.12.2020 08:36

Просто се нема ста ни славити поред толико проблематизоване ситуације у сваком смислу и прије и после короне а гдје је пријека хуманост била увијек на зацељу у таквом друству....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мариц

06.12.2020 12:38

Ја славим све празнике у пуном капацитету без маски дистанце 57 це нас бити за нову год. У стану од 51 квадрат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

07.12.2020 16:13

У цитавој овој ситуацији око Цороне је најзалосније сто се младост овако огласава,коментарисе,паметује.Зна се и који је то стандардни тим у тим коментарима.То су беспослени,слабо васпитани и најмање едуковани.Ето на коме нам поцива друство које по свима њима треба да иде напред.