За промјене у Српској опозицији потребна мудрост!

- Вјерујем опет да ће у опозицији пресудити та мудрост, која је у политици дефинитивно некада и најважнија“, наглашава социолог Ведран Француз.

Република Српска 05.12.2020 | 16:12
За промјене у Српској опозицији потребна мудрост!

Међусобне оптужбе између предсједника ДНС-а Ненада Нешића и потпредсједника ПДП-а Јелене Тривић посљедњих дана су једна од главних тема медија у Српској. Упрскос чињеници да је ДНС напустио власт, још увијек постоје одређене несугласице у односима са опозицијом. 

Аналитичари кажу да је и једнима и другима потребна хладна глава у овом тренутку.

Коментаришући резултате локалних избора, Ненад Нешић је оптужио Тривићеву да је кривац за побједу СНСД-а у Приједору, тврдећи да је она главна препрека новој скупштинској већини и промјенама у Републици Српској.

Јелена Тривић одговара да је очекивала ниске ударце и да у Нешићу не види промјене које су потребне Републици Српској. Истиче да, ако је услов за њену каднидатуру за предсједника Републике Српске да за мандатара владе предложи  Нешића, онда нека опозиција тражи другог кандидата.

У овом случају ради се у вербалном сукобу двије личности са великим политичким амбицијама, поручују аналитичари. 

„С једне друге стране, мислим да су и једно у праву. Нешић тражи признање, јер је рекао заправо да опозиција у 16 година није успјела изнијети промјене и сасвим сигурно да то неће урадити ако не прихвати ДНС или оно што је од ДНС-а остало. А на другој страни Јелена Тривић је против тога да ловорике убире неко ко је 16 година био дио власти“, истиче Тања Топић.

Да опозиција у овом тренутку нема снагу да сама побиједи актуелну власт на челу са СНСД-ом, сматра и социолог Ведран Француз. То су, каже, показали претходни изборни циклуси.

Наглашава да је неповјерење опозиције према ДНС-у потпуно оправдано, али да је некада потребно направити иступке зарад вишег заједничког циља.

„Неки већи интерес у овом тренутку дефинитивно јесте побједа опозиције на наредним изборима. Мислим да ће бити потребно много више мудрости. Узећемо само за примјер Црну Гору.

Бољи познаваоци прилика и они који су више пратили Црну Гору, морају добро да знају да су на овим изборима постојале три колоне, а људи унутар тих колона, носиоци, нису међусобно били у добрим односима.

Нису чак неки међусобно ни причали. Међутим, зарад вишег интереса, да се побиједи 30 година владавине једне опције, дошло је до удружења и коначне побједе. Мислим да ће тако нешто бити потребно овдје опозицији“, каже Ведран Француз.

Француз истиче да се мора сачекати одређен период, да би се видјело какве су стварне намјере ДНС-а. 

„Можда је ово и борба за позиције у редовима опозиције. Имамо људе који су већ у тој борби неколико година, нису добили своју прилику, сада су осјетили да талас промјена долази.

Можда не желе да их неко угрози. Не етикетирам ту ни на ове људе који су сада били у јавности, има ту и људи иза. Тако да због интереса долази до одређених сукоба у овом тренутку.

Вјерујем опет да ће у опозицији пресудити та мудрост, која је у политици дефинитивно некада и најважнија“, наглашава социолог Ведран Француз.

Кључни лидери опозиције за сада наступају са умирујућим тоном у вези са дуелом Нешића и Тривићеве, очито пуштајући времену да смири страсти и док се не утврди правац заједничког дјеловања.