ПАНИКА У ДОМУ ПЕНЗИОНЕРА: Вирусом корона заражено најмање петоро запослених и осам старијих корисника

Према информацијама до којих је дошао портал Истинито, након посљедњег тестирања потврђено је да је за сада десетак корисника у Дому пензионера обољело од Цовид 19, а да је међу радницима најмање петоро заражених вирусом, од чега и троје медицинских радника.

Република Српска 05.12.2020 | 13:32
ПАНИКА У ДОМУ ПЕНЗИОНЕРА: Вирусом корона заражено најмање петоро запослених и осам старијих корисника

Руководство ЈУ Дом пензионера Бањалука већ данима крије информације од јавности о броју радника и корисника услуга ове установе који су заражени вирусом корона. У Дому влада паника, а синоћ је један од корисника извршио самоубиство вјешањем

Према информацијама до којих је дошао портал Истинито, након посљедњег тестирања потврђено је да је за сада десетак корисника у Дому пензионера обољело од Цовид 19, а да је међу радницима најмање петоро заражених вирусом, од чега и троје медицинских радника.

За запослене се још чекају резултати са посљедњег тестирања и тај број би могао да буде и већи.

Извори Истинито наводе да у Дому влада страх и да руководство на челу са директорицом Горданом Лиховић не не ради довољно на рјешавању овог проблема, који упорно скривају од јавности.

У писаном одговору на новинарско питање, директорица Лиховић наводи да је у Дому пензионера Бања Лука тренутно позитивно осам корисника, да сви заражени корисници имају лакше симптоме и налазе се у изолацији.

– Ово су први случајеви заразе корисника у дому од почетка пандемије. Дом је раније припремио посебан одјел у којем су смјештени корисници заражени короном и они имају исти комфор као и други станари дома, наводи се у одговору ЈУ Дом пензионера.

Извори Истинито тврде да је неколико корисника по сазнању изоловано у собама, али да и даље долази до ризичних контаката јер им у собу улази особље које нема адекватну медицинску заштиту – чистачице, послуга, медицински радници…

Такође тврде да није тачно да до сада није било случајева заразе у Дому, јер је двоје запослених још у априлу било позитивно, а да је тренутно на вирус корона позитивно шесторо запослених. У питању су двије његоватељице, медицински техничар и физиотерапеут, који су на кућном лијечењу.

Протеклих мјесеци било је још случајева у којима су запослени у Дому пензионера били позитивни на вирус корона, међу којима и једна куварица, а било је и случајева да су запослени вирус пренијели и на чланове својих породица.

Извори Истинито наводе да су мјере заштите од короне у претходним мјесецима поштоване и да је од марта ове године привремено био обустављен пријем нових корисника. У међувремену, а нарочито у предизборном периоду, те мјере су ублажене максимално, укинута забрана кретања и корисницима дозвољене посјете и излазак у град.

Гордана Лиховић, одборница СНСД у старом сазиву Скупштине града Бањалука, на чело Дома пензионера дошла је у септембру 2019. године, када је као вршилац дужности замијенила дотадашњег директора Ђуру Црномарковића.

Самоубиство у Дому

Протекле ноћи један од корисника извршио је самоубиство вјешањем. Полиција је јутрос извршила увиђај, али званичног саопштења о томе још нема.

Према незваничним сазнањима, корсиник Миливој Грујић извршио је самоубиство вјешањем антенским каблом о трапез медицинског кревета

Из Дома пензионера су потврдили да је корисник дома пензионера стар 92 године извршио самоубиство, о чему су обавјештени породица и надлежне институције.

– Ради се о кориснику који је двије године боравио у нашој установи и ни на који начин није показивао суицидне намјере. У октобру је поменути корисник доживио лакши мождани удар, а након операције вратио се у дом 22. октобра и као тешко покретан био је смјештен стационару. У договору с породицом и стручним службама, тад је одлучено да он настави боравак у дому док му се стање не поправи и не буде спреман да напусти установу. Опште стање му се почело поправљати али нажалост корисник се одлучио на корак који нико није очекивао, наводе из Дома.

(БН/Истинито)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Мимо

05.12.2020 12:54

Снсд власт је за све крива!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мимо

05.12.2020 15:01

Ма тако је зато је Додикова зена крива ! Боже помози каквих будала све има који коментаришу

Name

За бања луку

05.12.2020 20:29

Крив је и Трамп у Америци.

Name

Нада

05.12.2020 12:55

Назовите Дом у И. Сарајеву. Тамо их је преко 20. Закљуцани су преко 15 дана у собама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радница дома у Бања Луци

05.12.2020 13:41

Ова Гордана директорица је једна неспособна ћурка обично неспособно потрчкало бурлета милета и бившег градоначелника љигора љигавца! Радим у дому па то знам фуј!

Name

Ана

05.12.2020 22:50

Гордана Лиховиц неспособна? Зена која је инзењер електротехнике, освојила престизне награде за науцни рад од Еуреке у Бриселу, Москви, Паризу, зена без мрље у каријери. А ово сто сте написали само говори на каквом сте примитивном нивоу!

Name

Миц

05.12.2020 23:36

Наравно да је неспособна као што је неспособан и мамлаз из Дома Рада Врањесевиц...ал кога брига за кориснике?

Name

Крканлук

05.12.2020 13:16

Јос један примјер безумне политике власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

05.12.2020 13:34

Цему паника па вирус је направљен нама старима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

05.12.2020 13:43

Зар нису МАСКЕ и РУКАВИЦЕ супер застита?? Аха, НЕМАЈУ маски медицински радници, маске из хуманитарне по тајкунским апотекама у малопродаји

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.12.2020 14:11

Прво у домовима су код нас стари и изнемогли и они не могу лежати у кревету са маском а друго медицински радници у домовима су углавном млади који кад оду кући излазе у град и кафиће.Треће мали број домова је услован,велики број људи у малом простору.

Name

Ре Мрква

05.12.2020 15:02

Ти си сто посто завршио основну школу

Name

Ииии

05.12.2020 13:50

То треба да се чује ШТА ТО ТАМО ПАДА ?Градани на потезу ТРЕБА ДА ПАДААА ВЛАДАААА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

05.12.2020 13:57

Гордана Лиховиц, ударна песница бањалуцког СНСД-а и особа од највецег повјерења Милорада Додика... Снсд-овци, бојите ли се Бога због зла које чините због лицне материјалне користи? Ви који гласате за такве особе као сто је Гордана Лиховиц, бојите ли се ви Бога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

05.12.2020 14:14

Гордана је моја пријератна радна колегица. Остала ми је у сјећању као јако професионална и пријазна особа. Немојте да судите о некоме само по томе којој политичкој партији припада.

Name

ЗА АЗЕМА

05.12.2020 23:40

Гдје си ти то радио? Никог способног ја у партијама не знам, а да су на руководецим мјестима. Таквих нема. Милион посто.

Name

Азем

06.12.2020 17:08

Радили смо у Руди Цајавец - Фабрици Сигналних Уредјаја у Лактасима.

Name

Калиниц

05.12.2020 14:14

Једино рјесење је полицијски цас и потпуна забрана кретања, док се ово зло не искорјени. Док год раде кафане и трзни центри, власт је директно одговорна за сваког наредног преминулог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.12.2020 17:56

Ма иди лијеци се!

Name

ТЕШКО НАМА

05.12.2020 17:40

ЗАШТО НЕДОЂЕ ИНСПЕКЦИЈА У ДОМ ПЕМЗИОНЕРА У ПРИЈЕДОРУ ДА ВИДИ ШТА ЈЕ САБИРНИ ЦЕНТАР. ЉУДИ КОЈИ ЖИВЕ ОД ДАНАС ДО СУТРА НИТИ КОГА СВОГА ВИДЕ НИТИ КОГА ЧУЈУ. ОД МУКЕ УМИРУ. А ДИРЕКТОР У СТИЛУ ЦРВЕНОГ ВОЂЕ ИЗИГРАВА СТРАШНОГ ГАЗДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

05.12.2020 18:50

У дому постоји једна струја људи која нема добре намјере према овој установи Дом пензионера.. та струја покушава вец годинама а нарочито од 2014 године да путем медија оцрни Дом.,направи панику и хаос у Дому и тако покуса да утиче на исељавање корисника из дома.. а све у циљу затварања установе која пружа смјештај старој популацији ..и претварања дома у хотелски смјестај..зато не треба наседати на ову пројектовану медијску хајку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

06.12.2020 08:54

Браво

Name

Ба

06.12.2020 08:11

УЗИМАЈУ ОГРОМНЕ ПАРЕ А УСЛУГА НУЛА ТРИ ОБРОКА И НИСТА ВИСЕ ТАМО САМО МОЗЕС ОДВЕСТИ НЕКОГ ЈАДНОГ БОЛЕСНОГ ДА УМРЕ ТРОИЦА У СОБИ ДВА СА ДВА ХОЦЕЛ УЦИ НЕЦЕ ЈАДНИ СМО МИ СА ТАКВИМА ТУ ТРЕБА СВЕ ИЗМЈЕНИТ У СТРАНИМ ЗЕМЉАМА ДОМОВИ ЗА ТОЛИКЕ ПАР Е СУ КАО ХОТЕЛИ ДИЗУ ИХ СЕТАЈУ ВОДЕ НА ЗРАК БАСТУ ДАЈУ ЦАЈЕВЕ ВОЦЕ ОВДЈЕ ДАЈ 1150 КМ И ЗДРАВО ЦЕКАЈ ДА УМРЕ ЗАЛОСНО ЈА САМ БИО ЗГРОЗЕН КАД САМ ОНО ВИДИО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б

06.12.2020 13:11

Битно је да ти знас све, по рукопису рекло би се да немас ни 4 разреда основне. Ал знас паметовати.

Name

БАЊА ЛУКА

06.12.2020 08:49

ТАКВО ПОСТУПАЊЕ, ПРИКРИВАЊЕ СТВАРНОГ СТАЊА НАРОЧИТО У ОВАКВИМ УСТАНОВАМА ЈЕ ЧИСТО КРИВИЧНО ДЈЕЛО... САО ДА ПОДСЈЕТИМ НА СЛУЧАЈ СА ЈУГА СРБИЈЕ СА ПОЧЕТКАПАНДЕМИЈЕ У АПРИЛУ. АЛИ ОВДЈЕ ЈЕ ПОЗНАТО ДА ПРАВНА ДРЖАВА НЕ ПОСТОЈИ...

ОДГОВОРИТЕ