Кад Влада помаже: Субвенције које не могу да се добију

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске донио је Уредбу о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона.

Република Српска 04.12.2020 | 20:36
Кад Влада помаже: Субвенције које не могу да се добију

Према овој Уредби, за привредног субјекта уплатиће се порези и доприноси на плату по сваком запосленом раднику пријављеном на пуно радно вријеме или предузетнику који није обвезник доприноса на основу радног односа или корисник права на пензију, у складу са прописима којима је уређена област доприноса и пореза на доходак, за период јул-септембар 2020. године.

На овај начин је Влада РС одлучила да помогне једном од најугроженијих сектора. Али, онда је донијела услове за остваривање помоћи за период од прије пола године који мало ко од угрожених привредника може испунити.

И то управо због проблема које је проузроковала пандемија.

Наиме, право на додјелу средстава имају привредни субјекти који обављају претежну/основну дјелатност: хотели и сличан смјештај, одмаралишта и остали смјештај за краћи одмор, остали смјештај, дјелатност путничких агенција, дјелатност тур-оператора и извођачку умјетност.

Привредни субјект који подноси захтјев за додјелу средстава дужан је да има регистровано сједиште на територији Републике Српске, да није смањио број радника за више од 15%, када се упореди број радника на дан 31. август 2020. године са даном 29. фебруар 2020. године, да има финансијски губитак, који подразумијева просјечан пад промета у периоду јул – септембар 2020. године у проценту од најмање 40% и више у односу на исти период 2019. године и да је измирио порезе и доприносе на плату по сваком запосленом раднику пријављеном на пуно радно вријеме или предузетнику који није обвезник доприноса на основу радног односа или корисник права на пензију, у складу са прописима којима је уређена област доприноса и пореза на доходак, закључно са 30. јуном 2020. године.

Привредни субјект подноси захтјев за додјелу средстава надлежном министарству најкасније до 20. децембра 2020. године. Уколико је привредни субјект у моменту доношења рјешења по овој Уредби већ уплатио порезе и доприносе за период јул – септембар 2020. године, та ће се уплата сматрати као претплата за наредни порески период. 

Колико су ови услови ограничавајући најбоље знају они који се баве овим дјелатностима. Како су нам рекли, мало ко ће их испунити, за шта је дијелом крива и Влада, јер је чекала да прође пола године, па да тек онда распишу конкурс за ову врсту субвенција.

Многи сматрају да је за овакав начин помоћи одавно „прошао воз“.

„Ми смо више од осам мјесеци препуштени сами себи, без икаквих назнака да ће нам неко помоћи. Сналазили смо се како смо умјели. Ко је имао велике губитке морао је отпуштати раднике. Тако да је овај конкурс потпуно промашен.

Умјесто да се ова средства додјељују свима у бранши, јер нема оних који нису претрпјели губитке, код нас се прави неки конкурс након пола године, па се постављају пред нас нове процедуре и услови. То је страшно шта нам раде“, рекао је један власник туристичке агенције за БУКУ.

Други наш саговорник каже да је Влада посегнула за најгорим могућим начином помоћи. 

„Ово неће ништа промијенити, нити некога избавити да за два мјесеца не затвори свој бизнис. Па, боље би било да су нам омогућили кредите са комерцијалним банкама уз гранцију и субвенцију камате, па да на тај начин покушамо да спријечимо сопствену пропаст.

Ово што су они сад урадили је само покушај да се покаже да Влада нешто помаже. Они само обећавају, чак су говорили да ће дати двије плате, а онда ништа од тога не ураде, већ распишу један овакав конкурс“, рекао нам је један угоститељ.

Златан Татић из Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства „Хореца РС“ наводи да је цијели овај вид субвенционисања у старту осуђен на пропаст.

„Веома мало ће људи моћи то да испуни што они траже. Немогуће је да је неко имао пад промета више од 40 одсто, а да при томе није отпуштао раднике. Они су овим условима потпуно обесмислили ту помоћ.

Било ко да је имао преко 40 одсто пад промета морао је да отпусти раднике, јер не требају му и није могао да их исплаћује.

А са друге стране, нико из Владе није давао никакве знаке о помоћи таквим привредницима. И сад кад су се одлучили да као нешто ураде, ставили су такве услове да скоро нико неће ни конкурисати“, рекао је Татић. 

Он каже да су из удружења ХОРЕЦА у више наврата указивали на проблеме ових сектора привреде и како их ријешити, али нико није имао разумијевања у Влади за њих.

„Ми смо имали приједлоге да се цијелом овом угоститељском сектору, заједно са хотелијерима и агенцијама отпишу доприноси до шест мјесеци да би могли задржати раднике. Ипак, они су то одмах одбили. У ствари, они ништа од оног што смо им предлагали нису уважили.

Нису саслушали приједлоге нас који директно трпимо штету, већ су одлучили да нам као помогну на неки њихов начин, који не прати реално стање.

У ствари, чини ми се да су намјерно сад направили овај конкурс на који скоро нико не може да аплицира, а да они могу да кажу како су некоме нешто помогли. Само то може бити разлог“, закључио је Татић. 

(БУКА)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

сомеоне

04.12.2020 19:48

гласали сте,гледајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

04.12.2020 20:59

Диспецеру ста би са туристицким вауцерима?

Name

Тврда линија

05.12.2020 03:21

Немојте тако,па како би они имали за авионе,хеликоптере,лимузине,тендере и одијела кад би свакоме помагали,избори прошли а пошто смо глуп и неписмен народ за одређени период све пада у заборав.

Name

Па

04.12.2020 19:58

Ма најбоље да кафандзије помасу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљац

05.12.2020 03:17

Има доста пречих за помоћ али ови на власти имају слуха само за богате,па можда и добијете.Већина вас су подигли цијене услуга и увијек кукате,најбоље дигните још цијене,у прчвари кафа 2 КМ, добро икако радите.Кафана је луксуз свакако.

Name

Кркан®

04.12.2020 20:38

Не дао бог да ти влада помаже...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРУТ

04.12.2020 20:43

Без муда нема бољег зивота. Ко цека на владу боље да се објеси сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.12.2020 20:44

Отпустили сте раднике и шта сада хоћете? Сада би помоћ?! Предузеће у коме радим није отпустило ни једног радника а претрпило је, и још увијек трпи велике губитке. Пандемија је погодила цијели свијет. Слажем се да је Влада могла раније ово регулисати. Али Ви сте пожурили да пошаљете раднике на биро рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадеЛукиц

04.12.2020 21:12

Само на црно радити,мафији не дати ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

05.12.2020 01:21

Момак, не лупетај ,салушаш неписмене људе и доносис закљуцке на основу изјаве диспецера

Name

БЛ

04.12.2020 21:47

Све кафане и угоститељске објекте треба затворити и лупити им казне по висе тацака. Прво, крсење закона о раду. Друго, непостовање епидемиолоских мјера. Треце, кд давање мита. Цетврто кд, утаја пореза. Хвала молим лаку ноц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац-БЛ

04.12.2020 22:19

тебе треба затворит и прогутат кљуц!

Name

Мисо

05.12.2020 04:52

Овај на слици Лици на неког диригента а не на премијера не пита се он јадан ниста кад би прадлозијо било ста из своје главе бијо би одмах смијењен јадна си дрзаво са овим дебилима који нас воде!

Name

Кажем

05.12.2020 05:37

Какво лудило, пролазим крај пицерије-кафетерије и сви присутни унутра сједе без маске, блебећу, једу, пију, пуше, а вани на отвореном људе натерали да носе маске! Како је све без смисла, уопште се не може појмити!!!

Name

Директ

05.12.2020 15:04

По овим основама, треба читаву привреду затворити. Јеси паметан. :)))

Name

БЛ

05.12.2020 15:10

Ста је орангутане ко ти дрма кавез?

Name

Марконе

05.12.2020 04:46

Бирали сте владу ви господо,мислим добра вецина становниства.Кад је јос Зељка досла ја сам знао да је вријеме за паковање кофера.

ОДГОВОРИТЕ