Пољопривредници на мукама, најављују блокаде граница

Заштита домаће пољопривредне производње и спречавање прекомјерног увоза један је од главних задатака надлежних институција, закључено је на данашњем састанку у Бијељини представника пољопривредника из Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта.

Република Српска 04.12.2020 | 16:02
Пољопривредници на мукама, најављују блокаде граница

Тражићемо од Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара да са њиховим представницима одржимо састанак у наредних 10 дана и да се коначно озбиљно приступи спасавању домаће производње и забрани прекомјерног увоза најавио је предсједник Регионалног удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице Саво Бакајлић.

Он је рекао да ће ово удружење тражити и састанак са премијером Српске Радованом Вишковићем, како би разговарали о буџету за пољопривреду, саопштено је из Градске управе, гдје је одржан састанак.

Начелник бијељинског Одјељења за пољопривреду Стеван Тривковић навео је план за повећања буџета за подстицаје у пољопривреди за наредну годину.

– Сагласни смо да треба заштитити домаћу производњу, али желимо и да повећамо подстицаје, тако да ћемо на наредну сједницу Скупштине града упутити приједлог да средства за ову намјену износе 2,5 милиона КМ, умјесто досадашњих 1,1 милион КМ – рекао је Тривковић.

Предсједник Удружења повртара Републике Српске Бранко Мастило истакао је да је једна од посљедица пандемије вируса корона стварање огромних вишкова производа.

– Произвели смо много више хране због новонастале ситуације, али мала потражња, затварање ресторана и отежан рад других субјеката који су били купци наше хране довели су до ситуације да купус остаје на њивама, кромпир многи неће да ваде јер знају да га неће продати и зато се надамо што скоријем састанку са представницима власти и доношењу конкретног плана како бисмо сачували пољопривредну производњ – рекао је Мастило.

Предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ Неџад Бићо истакао је да у БиХ тренутно постоји 15 милиона литара млијека који не могу да буду продати, као и велике количине меса и поврћа.

Према његовим ријечима, уколико надлежни не донесу конкретне мјере за рјешавање проблема домаћих пољопривредника, могуће је да ће се они одлучити за блокаду граница.

(БН/Срна)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Како Да Не

04.12.2020 16:49

Ништа не блокирај. Све док су ваши производи скупљи од увозних, можете само да блокирате свој посјед. Када будете јефтинији, не велим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

04.12.2020 17:23

Гањај те клосарца. Заста прима плату?

Name

НР

04.12.2020 17:47

Није ти добра та,, теорија" са цијенама. Ако не знас рацунати боље се не срамоти. Домаце је сигурно јефтиније.

Name

@ Како да не

04.12.2020 18:18

Треба сви да подрзимо ову блокаду. Увозно смеце које једемо је јефтино јер је субвенционисано, а зависно од земље поријекла цесто је опасно за здравље. Ја бих радије да народни новац буде искористен да субвенционисе насе пољопривреднике, циме би производи постали јефтинији, него на примјер да га тросимо на Проинтер или хеликоптере. Овако како је сада, богате се тајкуни увозници, а ми у медјувремену једемо смеце док нам пољопривредници једва презивљавају. Умјесто да оптузујес производјаце за цијену, мало размисли засто су ствари такве какве јесу!

Name

Нада

04.12.2020 18:34

Ако се дају милиони за подстицаје пољопривреди када немају гдје продати производе и поред свега тога нису конкурентни?

Name

Нострадамус

04.12.2020 21:43

@како да не.А сто би то наси производи требали да буду дзабе.Подрзавам да се цијени домаце и да се ради на побољсању квалитета.Све сто моземо да произведемо треба спријецити увоз истог.Али ми радимо обратно уводимо царине и не дозвољавамо слободан увоз оно сто не прозводимо као.нпр Разне масине Технику Аута итд.

Name

Неко

04.12.2020 16:51

Радни народе. Само се борите за своја права и егзистенцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

04.12.2020 17:16

Сто не правите Софтвере вец Кромпире.угледајте се на Проинтер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господо

04.12.2020 19:38

Вама када се указе прилика цијене су вам до неба.Прољетос сам остао жељан јагода и трешања,није било увоза истих па сте ВИ нереално подигли цијене,а сада кукњава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благоје

05.12.2020 09:02

Пољопривреда добија стотине милиона годишње. Међутим, те паре би требале бити утрошене за развој исте те пољопривреде. Али, људи купују аута, станове, реновирају куће, нови намјештај, љетовање... а онда проблем. За 18-и родјендан дјеци нови ауто. Тракторе и механизацију добијају упола цијене, да не кажем џабе, и објекте. А да не причамо о злоупотреби пдв-а. Да ли исто треба помоћи занатлије, столаре, браваре, кројаче, молере, механичаре, фотографе, таксисте.. нема посла. А да ли и они треба да живе, да ли њихова дјеца треба да једу? Али, ова питања нема ко и не зна ријешити.

Name

Директ

04.12.2020 20:48

Господо узгајивачи кромпира, отворите чипсару! Осим тога, јесте ли примјетили да нема више вреће чипса у омјеру 2 КМ за врећу од 200 грама чипса, а ни вреће од 200 грама, већ 180 грама, 150... Укратко, чипс је све скупљи и све мањи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

04.12.2020 22:40

Проинтер нек откупи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

05.12.2020 06:46

Систем је накарадан. Воде нас сами лопови.Док се непромјени власт ништа. Побуна је добра,убрзат ће свргавање ненародне власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.12.2020 11:11

Увијек власт крива а ми као сви поштени. Човече јеси ли икада куповао прасе или нешто од наших пољопривредник а, ако не пазиш украде на неки начин скоро сваки

Name

Драган

05.12.2020 07:10

Увозимо месо из Турске које је смрзавано 5 пута и старо 5 година, а наше бацамо, тако је и са воћем и поврћем и свим осталим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгане

05.12.2020 15:24

Јели увозимо или извозимо?Саровиц казе да извозимо или сад оно исто насе увозимо.