Задовољни у ПДП: Талас политичких промјена почео

Предсједништво Партије демократског прогреса саопштило је да изражава задовољство због велике политичке побједе опозиционих кандидата у Бањој Луци и Бијељини као највећим и привредно најразвијенијим градовима у Републици Српској.

Република Српска 04.12.2020 | 11:10
Задовољни у ПДП: Талас политичких промјена почео

Предсједништво Партије демократског прогреса саопштило је да изражава задовољство због велике политичке побједе опозиционих кандидата у Бањој Луци и Бијељини као највећим и привредно најразвијенијим градовима у Републици Српској.

Ово је саопштено након јучерашње сједнице Предсједништва те странке, које је констатовало да је очигледно, уз више других важних побједа на локалним изборима, почео талас политичких промјена које ће бити довршене на општим изборима 2022. године побједом кандидата   опозиције на свим нивоима. 
 
Предсједништво ПДП сматра да је одступање од фискалних правила које је на последњем засједању, на приједлог Владе РС, усвојила Народна скупштина РС још једна потврда да су финансије и буџет Републике Српске у веома тешком стању, да је вишегодишње расипништво и неразумно задуживање имало поражавајући ефекат и да СНСД и њихова коалиција немају визију како изаћи из ове тешке кризе.
 
ПДП тражи да се у Републици Српкој и БиХ што прије почне са успостављањем владавине права и да се кључне позиције у правосуђу отворе за оне који су спремни да раде одговорно и непристрасно, како би храбрим одлукама по питању  процесуирања високе корупције и организованог криминала вратили повјерење у институције и обезбједили једнакост свих пред законима.

Констатују да је стање у правосуђу алармантно, последње афере су додатно уздрмале повјерење грађана и једино рјешење су брзе и снажне промјене у правосудним институцијама.
 
Предсједништво ПДП-а у потпуности је против било каквих законских измјена којима би се умањивале надлежности начелника и градоначелника у Републици Српској.

Истичу да би евентуално мјењање начина функционисања локалних самоуправа и смањење надлежности начелника и градоначелника који су се кандидовали на изборима док су важила конкретна правила кад је ријеч о њиховим ингеренцијама, без претходно организованих тематских јавних расправа у свим локалним заједницама у Републици Српској, било директно супротно Европској повељи о локалној самоуправи, а коју је Босна и Херцеговина ратификовала 2002. године кад је ова Повеља постала саставни дио унутрашњег правног система и један од основних извора права у области локалне самоуправе.

Предсједништво ПДП најоштрије осуђује пријетње и увреде које је, због лошег резултата СНСД-а, Милорад Додик упутио Бањалуци.  Најава гашења гријања, заустављања свих инвестиција и одбацивање свих приједлога новог градоначелника представљају потезе очајника, примитиван и простачки наступ изборног губитника.

ПДП неће дозволити насртаје на Бањалуку и заједно са својим градоначелником и будућом градском управом одупријеће се оваквим суманутим најавама.

Предсједништво ПДП-а осуђује кршење изборних  правила током изборног процеса у Добоју чиме су избори у овом граду потпуно контаминирани и нерегуларни. ПДП очекује поништавање и понављање изборног процеса у Добоју уз пуну примјену изборног закона у којем ће сви политички субјекти имати једнака права у процесу праћења изборног процеса.

Позивамо надлежне институције да идентификују и најоштрије кривично санкционишу судионике покушаја изборне преваре на поновљеним изборима на бирачком мјесту Сухача у Новом Граду како би се коначно послала снажна порука и зауставили све присутнији случајеви изборних превара са циљем прекрајања изборне воље грађана.

Предсједништво ПДП-а сматра неприхватљивим и лошим изјаве предсједника ДНС-а којим се на непримјерен начин износе некоректне квалификације о дјеловању ПДП-а, руководству ПДП-а и опозиционим партијама у предизборном процесу. Овакве изјаве не доприносе стварању повјерења и наносе непотребну штету у односима политичких странака које искрено желе промјене у Републици Српској и БиХ.

Такође, се наводи да је Предсједништво започело анализу резултата локалних избора, односно рада свих градских и општинских одбора, те ће услиједити озбиљне мјере и промјене структуре у мјестима гдје је остварен лош резултат.

Предсједништво ПДП позива све искрене и   људе у Републици Српској, који су симпатизери програма, идеја и људи у ПДП-у, да се прикључе Партији демократског прогреса и да заједно са нама раде за поштену, вриједну и бољу Републику Српску. 

(БН) 

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Паки

04.12.2020 10:26

Џабе вам Бања Лука и Бијељина кад немате већину ту.Кад тад ће можда Драшко и Љубиша бити смијењени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.12.2020 11:21

Ви ботови, немате мозга и радите у корист властите стете. Боље да не коментарисете ниста јер сте политицки неписмени!

Name

РЕ

04.12.2020 11:23

Ови исто из ПДПа морају слушати бурлу , јер имају плате у његовом режиму велике као у Њемачкој, брига њих за народ и борце РС већ 15 година који пате и гладују због лопова у РС.

Name

РАДЕ

04.12.2020 11:31

Е НЕЦЕТЕ МОЧИ СМИЈЕНУТИ НИКОГ КОГА НАРОД ИЗАБЕРЕ.ДОСТА ЈЕ ВАШЕ КРАЂЕ ИЗБОРА 2022 ИДЕТЕ У ОТПАД.

Name

Ре Паки

04.12.2020 12:05

Па ако је за џабе као што кажеш што хоће да мијења закон??? Друго за 6 мјесеци та већина може дати опозив Драшку, што би било нај боље, знашшш шта ће тад бити??? Драшко и Јелена ће побиједити убиједљиво секту која је у расулу, дали ви видите или не ,то је ваша ствар!!! Тој секти је БЛ окренула леђа одавно, Вукота је побиједио пејину унуку на “њеном терену”!!!

Name

ВРС-РВИ

04.12.2020 12:19

По мени ДРАШКО, ЈЕЛЕНА, ВУКАН, КРУНИЋ, СТАНИЋ, ШЕШИЋ... има ту још по неки искрен и поштен опозиционар који не шурује са бурлом, који би морали основати нову странку и отарасити се тога Бундала и њему слични( а има и још)!! А ваљда је и бурле сконто сада да је само упао у већи глиб куповајући старе и отрцане политичаре, који су побијеђивали само захваљујући СДС а ,никако њиховим квалитетима!!! Само дај боже да се у Добоју пониште избор гдије ће секта доживијети дебакл и ту ће јој крај бити!!!

Name

Маја

04.12.2020 10:31

Оће, оће, посебно обећава зворнички ПДП.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

04.12.2020 10:45

Ниста боље ниије ни у Приједору, па синоц Грабез преко РТРСа јавно прозива запосљавање и кадрова СДСа. Уз то буквално су огранак СНСДа у Приједору, и зато боље не прицајте о опозиционом дјеловању и постењу док сте и сами такви.

Name

И

04.12.2020 13:00

У Фочи су жестоко напредовали после 20 год нема их у Скупштини

Name

За Пд

04.12.2020 14:03

Ти си погрешно информисан или ниси добро разумио.

Name

За приједор

04.12.2020 21:25

Тачно друже огранак снсд па то је јасно ко дан видело се то

Name

ре

04.12.2020 10:34

Основали су вас ММФ и Светска банка 1999. г. ради спровођења интереса тих кредитора. Био сам на том оснивању и сведок сам умешаности ММФа и СБ у ваше оснивање. Све ове странке су су само разуличити полови једне оргранизовена спрегнуте осовине зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО

04.12.2020 10:56

ПДП МОРА ОЧИСТИТИ СВОЈЕ РЕДОВЕ. НЕЋЕ ГРАЂАНИ ВИШЕ ДА ГЛАСАЈУ ЗА ИВАНИЋА, БУНДАЛА И ЊЕМУ СЛИЧНЕ , КОЈИ НИШТА НИСУ СМЈЕЛИ, А НИТИ ХТЈЕЛИ . НОВЕ СНАГЕ ЈЕЛЕНА, ДРАШКО, КРУНИЋ И ПОНЕКИ ЧЛАН/ ПОСЛАНИК / СДС , ТО ЈЕ БУДУЋНОСТ ПРОМЈЕНА И ОД ЊИХ ЗАВИСИ БУДУЋА ПОЗИЦИЈА. АКО ТИХ ПРОМЈЕНА НЕ БУДЕ ГРАЂАНИ ЋЕ И ДАЉЕ ГЛАСАТИ САМО ЗА ПОЈЕДИНЦЕ, КАО ШТО ЈЕ САДА СЛУЧАЈ, ТИ ПОЈЕДИЦЦИ КАО ШТО ЈЕ САДА ДРАШКО НЕЋЕ ИМАТИ ПОДРШКУ У СКУПШТИНИ. И ШТА ОНДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

04.12.2020 10:58

Само ако прихватите чињеницу да је то заслуга искључиво Јелене и Драшка и њихових сарадника. Све остало је погубно за вашу странку. Не могу за истим столом да сједе нпр. Јелена и Будало. Тотално супротне особине личности. Да би ви који водите странку провјерили степен своје себичности и сујете изађите у народ па ћете добити одговор, само Јелена и Драшко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Констатација

04.12.2020 10:58

У РС у политичком животу ништа посебно ново осим сто је срамотно да “школовани “ млади људи (политички активни)показују и доказуј да се ваљају у каљузи коју су им оставили старије колеге они је прхвацају са одушевљењем мислећи да грађане воде у “боље сутра” сто је СА ЊИМА ОВКВИМ КАКВИ СУ ЧИСТА УТОПИЈА!!НАРОДЕ МИСЛИТЕ ЛИ ДА НАС СВИЈЕТ ЖЕЛИ ОВАКВЕ КАКО НАС ВОДЕ МЛАДИ ПОЛИТИЧАРИ “ИЗ 22ВИЈЕКА “ТИПА ЦИЦА-МИЦА ПОЛИТИЧАРА !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пдп

04.12.2020 10:58

ок све,побједа у Бањалуци и губитак Мицица у Бијељини. Докле це те лагати сами себе,то тзв председниство,13ооо гласова пали од локалних 2016, а 3о.000 гласова од опстих 2018. Партије нема,не постоји од Зворника до Требиња, а слава је и у Крајини сем Козор Варос, и Б .Лука. Са овим се резултатом неце моци Додик добити. То је заблуда. Бореновиц сминкерај од тебе па даље. Цуј Грмуса политицка велицина. Ајд, сједи 1

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миксон

05.12.2020 06:34

Треба доћи до промјена слажем се младен иванић је добро рекао народ је гласово из мржње Даље од бања луке пдп неће моћи ништа остварити ја бих волио да се десе промјене али у мом мјесту нема их изађите из Бања луке на терен па радите

Name

Цетник

04.12.2020 11:05

Паки битно је да предлазу законе у интересу народа а ви стисните петљу па не подрзите.Онда зва две гидине неце те преци цензус ко овај издајник на целу Електро крајине бања лука.Ко ради у интересу свог народа нек се не боји он има народ њему нетребају поједини одборници који су своје раднике условљавали за глас.У снсд имас такви колико хоцес сто су усли у скупстину један је и дир. Беме а тек у овим друвим који заговарају коалицију прогон је ио невидјен.Сад је народ добио крила и слободу на целу са овим младим момком.Обицни сељак и цовјек је вредни од тих твојих лопова сто рад ицима дају минималац а они праве виле по Јахорини и куоују станове по бањој луци у зградама које јос немају плацену градјевинску дозволу.Драско ово све морас да одкријес до танцина и зато смо те бирали не ми из опозиције и вец из позиције који несмину јавно да говоре о лоповлуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предраг

04.12.2020 11:15

Сигурно ви нећете бити алтернатива постојећој власти. Ко ће , видјећемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

04.12.2020 11:21

Колико сам упознат СНСД је у поређењу са прошлим изборима иако са мање бирачког тијела укупно добио 3% више гласова. Добили су начелника мјеста још у Дервенти и Пелагићеву. У Драшковића је уложено много новца и пропаганде посебно од ТВ БН. ПДП је добио мање одборничких мјеста. Игор Радојичић је био добар градоначелник. Имао је два пеха да је изгубио изборе. Први што је оболео од короне и није могао активно да се укључи у кампању а друго изјашњава се за Црногорца, што у вријеме велике капање Милових црногораца против српскога народа и Српске православне цркве, ниј баш популарно сад бити Црногорац у Бања Луци, чији грађани су стали из српски народ. Зато је Драшко направио добар рекламни трик да је ишао у Црну Гору "да брани српски народ", док се Радојичић никада није о томе јавно изјашњавао (интимно је подржавао Мила) и то му се објесило о главу. Понављам - био је један од бољих градоначелника и штета је што није прошао на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спригац

04.12.2020 11:34

Легендо о цему ти прицас, какве промјене? ДНС је имао 100 000 гласова, а на овим изборима 58 000, ДЕМОС 40 000, сад кад Бањац оснује своју партију узеце му јос 30 000.. ДНС висе неце постојати.. Несиц се јадник погубио, он не зна ста да ради.. СНСД је на овим изборима освојио 208 000 гласова и са овом досадасњом коалицијом има све укупно 370 000 гласова, док СДС, ПДП и ДНС имају 270 000.. На нивоу БИХ СДА је пала са 18% на 16%, ХДЗ остао исти, а СНСД се дигао са 11% на 13%.. Јуце цитам у Дервенти и Пелагицеву узео СНСД кандидат.. Знаци 44 опстине у РС су освојили.. Каквим се ви промјенама надате да ми је знати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

04.12.2020 13:36

Тебе су изгледа у главу удариле бројке и постотци. Док не знас ни ко је Бањац. Какве це он јадан гласове одвуци. Ти док се саберес од тих твојих бројки промјене це вец увелико бити на сцени.

Name

Xx

04.12.2020 13:45

Све би ви дали за Бањалуку и Бијељину. Али неце моци.

Name

Не

04.12.2020 11:40

Нису прочишћени сви редови у ПДП.Сумњив је Перица Бундало који је нападао Вукана у Народној скупштини.И никада није ништа рекао против изградње одлагалишта за нуклеарни отпад у близини границе са Босном и Х.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

04.12.2020 11:56

Саберите колико сте освоили у РС о цему прицате лазовцине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.12.2020 12:41

Они нису крали и дописивали листице,као ви сектаси. Питај лазног посланика дусицу како се то ради.

Name

Јами

04.12.2020 12:53

Ко је овдје луд стварно, задовољни, чиме сте задовољни, да није било случаја Драгићевић били би на нивоу статистичке грешке, срам да вас буде, трговачка странка, интересна група Младена Иванића.

Name

Ана

04.12.2020 13:15

Да ли заиста имају разлога за задовољство?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ана

04.12.2020 17:01

О стгла и ти вазелинка,ха,ха,ха

Name

Н Н

05.12.2020 03:42

Тешко се народу све су ово небулозе

ОДГОВОРИТЕ