БиХ има институције, али нема правосуђе које доноси правну сигурност грађанима

- БиХ има правосудне институције, али нема правосуђе које би требало да доноси правну сигурност грађанима, рекао је уредник портала "Истрага" Авдо Авдић у вечерас у емисији "Пулс" БН Телевизије.

Босна и Херцеговина 03.12.2020 | 20:57
БиХ има институције, али нема правосуђе које доноси правну сигурност грађанима

"Доказ за то је и посљедњи извјештај ОЕБС-а који је посебно апострофирао избор и именовања. Такав примјер је и Окружно тужилаштво у Добоју.  Ко је данас гледао сједницу ВСТС-а, могао је да види како Жељка Радовић, главни тужилац Окружног тужилаштва у Добоју изговара хвалоспјеве на рачун Милана Тегелтије", рекао је Авдић.

Он је нагласио да је њен избор на функције у Окружном тужилаштву у Добоју и у ВСТС-у класична манипулација.

Уредник портала "Истрага.ба" Авдо Авдић који је објавио снимак разговора предсједника ВСТС-а Милана Тегелтија о именовањима на правосудне функције слаже се са судијом Фарисом Вехабовићем и објашњава да је дозвољено објавити снимке који указују на корупцију или нечасне радње  због којих трпе грађани. 

Новинари могу тајно да сниме саговорника и објаве снимак уколико је тај снимак у интересу јавности, а за то постоје пресуде Међународног суда у Стразбуру, навео је уредник портала "Истрага.ба" Авдо Авдић.

„Једна од тих пресуда је радио `Твист` против Словачке и `Халдман` против Швајцарске. Суд је констатовао да се снимци који су сачињени незаконито због интереса јавности могу користити. Ако овој јавности није у интересу да сазна како први човјек бх. правосуђа договара са својом колегиницом како ће њену сестру именовати за судију, онда сам ја спреман ићи у затвор“, рекао је Авдић.

Правосудни систем у БиХ је извор правне несигурности, тврди Авдић.

„90% правосудних институција је труло. 70% носилаца правосудних институција је некоме некад учинило услугу и они су уцијењени. Ми имамо системску корупцију унутар правосудних институција.“

Он је истакао да је Тужилаштво БиХ инструмент за дискредитацију људи и политичке обрачуне власти.

„Правосуђе које заташкава  је проблем јер не рјешава криминалне радње. Међутим, правосуђе које монтира је много опасније, оно невине људе ставља у затвор“, рекао је Авдић.

На питање зашто је некоме у интересу да се процесуирају функционери у Сарајаву, а не у Бањалуци или било којем другом граду уколико постоји сумња на кривично дјело, Авдић одговара:

„Постоје двије политичке партије које у овом тренутку имају апсолутну контролу над правосуђем. То су ХДЗ и СНСД са својим мањим партнерима унутар свих политичких партија у Сарајеву.“

Авдић је навео да су се очигледне манипулације догодиле у појединим градовима и током изборног процеса. Он је рекао да се врши графолошко вјештачење потписа бирача у Добоју, те да ће у том граду као и у Сребреници највјероватније бити поновљени избори.

„Да ли ви мислите да би било промјена и у Сарајеву, и у Бањалуци, да ли би били поништени избори или би се ико надао поништавању избора у Добоју и Сребреници да је остао бивши сазив ЦИК-а БиХ у којем су евидентно већину имали Милорад Додик и Драган Човић. Сигурно не би“, јасан је Авдић.

ЦИК БиХ је као и правосуђе основ државе, тврди Авдић наводећи да уколико се та два стуба уруше онда у држави воља грађана постаје небитна.

БН ТВ

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Бл

03.12.2020 20:22

Све ово сто је покренуто су нови процеси у којима је на сцени униставање националних странака. То је оцигледно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вигор

03.12.2020 23:57

То ти плачеш за њима, иновом катаклизмом што су оставили?

Name

За бл

04.12.2020 07:29

Које су то националне странке, по теби угрожене? Да није, случајно, СНСД?

Name

АЛ КАПОНЕ СУДИЈЕ

04.12.2020 08:35

УСРАНИ БАЛКАН. СТРАШНО. ЉУДИ ДЈЕЛЕ ПРАВДУ ПРЕКО СВОГ НОИВЧАНИКА. ВЕЋЕГ ЦИВИЛИЗАЦИЈСКОГ ПАДА НЕМА.

Name

Мики

04.12.2020 10:10

У Илијашу и др већинским српским општинама пре рата нема чак ни српског кандидата за изборе а нема геноцида, док у Сребреници са лажним геноцидом над убицама крвавих руку преваром су побјеђивали Бошњаци

Name

Ре Мики

04.12.2020 13:13

Не мјењај дилера! Роба му је првокласна

Name

ја

03.12.2020 20:32

Бих нема правосуђе уопсте, то је козностра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

03.12.2020 21:30

Све институције у Босни и Републици Српској су заробљене од политичке мафије.Мафија контролише основне институције,ЦИК и ВСТВ!Све почиње изборном крађом и завршава с лажним посланицима.Лажне владе доносе шзетне одлуке којима се наносе штете буџетима и држава тоне у дужничко ропство!ВСТС пружа гаранције да починиоци криминала неће никад одговарати!Све је врло просто

Name

СелманКРИМИ

03.12.2020 21:36

Немојте ми разваљивати моје дјеловање у задњих преко 10.година - успјешно уклапање судства са криминалом и корупцијом? То је мој патент и недам га?. Поздрав од Џерија из Истре?

Name

Станко

03.12.2020 20:55

Правосудје у рс је дно дна мене су опљацкали и наградили су криминал све то треба помијењати и довести стране судије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раша

03.12.2020 23:49

Па ако мислиш ВСТС странци већ навелико ту кроје капу.

Name

Wиен

04.12.2020 06:40

Тужни жалосно и птице знају колико је корумпирано правосудје да нико пресуде немозе добит ако не подмазе или подкује како каже главни лик!

Name

Конспирација

03.12.2020 22:03

Предсједник ВСТВ-а Милан Тегелтија као члан вијећа данас није смио учествовати на хитној сједници с обзиром да се радило о питању које се тиче њега самог. А баш је Тегелтија данас и медијима поручио како је својим гласом одлучио у трећем закључку, јер је гласао "за", како би ВСТВ њему оставио могућност да размотри - своју оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасбендић

03.12.2020 23:12

У свим овим дешавањима у правосуђу најјаче је то што хасбендић и његово блиско окружење ово представљају и као напад на Републику Српску. А можда у оним својом мозгићима који су изгубили додир са реалношћу то заиста тако и доживљавају. И велики људи кад се дочепају велике приче, брзо одлијепе и изгубе компас, а камоли мали попут овог Тегелтије. Али баш да нема ни мрву части и образа?! Нејвероватно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда мисаона именица

03.12.2020 23:29

Овдје у БиХ нема правде још од рата па на овамо. Овдје би и Елиот Нес крахирао и дигао руке. Немамо Тужиоце са мудима, високообразоване и добро наградјене а заштићене жестоко. Немамо Елиота у полицији, немамо Судију високообразованих на дрзавном Унију, без приватних Мегатренда и Љубуског, жестоко плаћених а застицених. Нема их појела их све корупција и криминал послератних Тајкуна и дезертера, бабиних и татиних синова и кћери. Појела их медј. заједница која је овдје само узимала талове и цутила. Све је појела маца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.12.2020 07:56

Вјерујем ти, ни код нас у Српској није пуно боље.

Name

Ре ре

04.12.2020 13:18

Захваљујући таквима као ти неће никада ни бити боље! Вама је довољно дићи 3 прста пред изборе и запјевати "Не може нам нико ништа". То је битно, а људи раде ли, раде., а то је и Баја ти видио када је отишао у Са. Спустише га на земљу

Name

Дезурни

04.12.2020 00:18

Најгоре је кад додје вријеме и народ се поцне бојати/боји а ту ситуацију ми у БиХ имамо. Никада народу у БиХ неце бити добро док сва ама бас сва марва небуде склоњена са свих позиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БајаМали

04.12.2020 00:53

Никако ми не иде у главу да је затаскана она афера са дипломама. У ствари све је затаскано. Цијело тузиластво је пројекту затаскивања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миа

04.12.2020 05:06

Истина је да БиХ нема правосудје, а никада га ниеј ни имала. Није истина да БиХ има инсититуције, јер све оно сто би се требало називати институцијама су наказне творевине који слузе искљуциво једнох сврси, ато је слузба корупцији и организаованом криминалу у свим порама тих квазидемократских накарадних криминалних творевина. Степен корупције у тим квазиправним тијелима је толико висок да је обесмислио постојање истих. Када је корумпиран сам дрзавни врх, тузиластва, МУП, иннспекције, судови, онда постојање саме дрзаве потпуно губи смисао. То је цињеница која се доказује свакодневно у хиљадама примјера. Свака супротна тврдња долази само од оних који су се окористили у оваквој канцерогеној ситуацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не

04.12.2020 05:18

Западне земље не желе добро БИХ као ни свакој другој земљи социјалистичког лагера.Они не желе конкуренцију и зато нас држе у овој агонији трећег свијета.Најбољи начин за то је довођење и одржавање корумпираних плитичара на власти и неспособних службеника у институцијама. Ово ће стање трајати и трајати.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тик так

04.12.2020 05:34

А ста рече за Добоја, да никад постенији избори нису били тако несто хахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

04.12.2020 05:36

Ништа није слуцајно.Оцито је да је неко дао зелено свјетло да се Тегелтија смијени јер је ова афера мала маца према оној о поткивању,али тада ,за смјену није било зеленога свјетла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.12.2020 08:00

Мислим да су обе афере мале маце наспрам оног сто овај ради. Ако неко хоће да га руши, како сам каже, зар није могао наћи нешто пикантније из богате понуде незаконитих и протувуставних дјеловања Тегелтије.

Name

Јован

04.12.2020 06:08

Молим новинаре да истразе запосљавање у правосудним институцијама у БЛ,поготово у Основном суду.То нигдје нисте видјели.Нема какве смраке нема, а кад треба радити, нема ко.Насе паре тросе којекавије роспије.у овој години само колико их је добило уговор.нема конкурса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

04.12.2020 06:26

Покрадоше политичари све. Не стиде се имовине а држава не реагује. У Сокоцу су најбогатији предсједници странака који су власт а ништа не раде. Наравно предњачи начелник општине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

04.12.2020 06:47

АВДО ЈЕ КАО ДОБАР ЦОВЕК АЛ НЕ ПРОЛАЗИ ТО КОД НАС . МОЗДА У РС .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беч-Србац

04.12.2020 07:19

Штрахе тајно снимљен због корупције и поднио оставку јер је угрозио владавину права и демократију. Тегелтија снимљен у корупцији и угризен он а не владавина права и демојратија. Јесте, угрозен би био робијом у нормалној дрзави. Видите, то је разлика између Беча и Српца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

04.12.2020 08:16

Само напред господине авдо камо среце да нам је висе таквих новинара и да разоткривају криминал подрска из републике српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

04.12.2020 08:58

Авдићу, само храбро напријед. Бог те благословио да као и до сад радиш успешно и не дозволиш криминалцима миран сан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гламоч

04.12.2020 09:59

Знате ли кад ћемо знати ко је овде покрао милионе и милионе? Кад њихова дјеца наслиједе те паре и пођу их јавно и отворено трошити, односно почну се луксузирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мики

04.12.2020 13:33

Отишли сте сами јер сте слушали оног обрваша, зато вас нема у Илијашу и другим мјестима. А ово што пичаш о Сребреници види се да си 0 од човјека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

04.12.2020 16:36

Ајмо мало истине а не НАТО форе да се уфуљају у Бих. Лако је псовати хаде истину с хероје Орићем који је клао српску дјецу па побјегао кад је оставио саучесник да плате. Ја покреће акцију правда и слобода за Јашара што му нато преко судија курви дао 20 год. Да нема ната добио би можда условну. Ја жалим и оне праведно кажњене убице из Сребренице али криви су.

Name

Урос

04.12.2020 13:35

Прије свега велика је срамота да је један овакав отпад као Милан на целу ВСТВ--а и уопсте да ради једну вазну функцију у било којој дрзави. Његов наступ, изразавање, износење су срамотни за једног правника на тако одговорној функцији. Јесте слусали тај снимак? Па прица као да је власник задње крцме на палама, псовке, вулгарности... Кад слусам ове из ЕУ, и комсилука, на слицним функцијама, то су људи који прицају концизно, изразавају се врло експлицитно. Врло их је теско имало пореметити. Неки дан пита она новинарка Н1 Милана.. а он њој струцно објасни "Ви оцигледно мјесате бабе и забе"... каква сељацина. Најгори од свега је онај алкохолицарски вокал.

ОДГОВОРИТЕ