Како је Бил постао вођа науке и "портпарол вируса"

Бил Гејтс је опет усталасао јавност пророчким тезама о вирусима. Не оним компјутерским којих се оснивач Мајкрософта одавно мануо, вец́ "правим", биолошким, којима се бави годинама и због чега је подијелио јавност. Како је овај компјутериста постао вођа свјетске науке и портпарол вируса који упозорава на нове болести? Или на њима и зарађује.

Свијет 02.12.2020 | 22:01
Како је Бил постао вођа науке и "портпарол вируса"

Тешко је одвојити Била Гејтса бизнисмена, од Била Гејтса филантропа, јер је и његов хуманитарни посао умио да буде у служби бизниса. Неспорно је да припада глобалистичкој политичкој елити која сматра да и даље треба да управља свијетом, не прихватајуц́и да се он мијења, каже за Спутњик аналитичар из Вашингтона Обрад Кесиц́.

Гејтс - зарађује као бизнисмен, или лијечи као филантроп

Гејтс је изнио визију постковид свијета који се, како сматра, елиминацијом вируса нец́е вратити у нормални живот. Оно што би требало да буде утјешна процјена човјека који је још 2015. упозоравао на могуц́ност свјетске пандемије, јесте да ц́е сљедец́а болест бити мање деструктивна јер ц́емо увјежбати одговор на њу.

На питање како се америчка, несумњиво најјача научна заједница на свијету, односи према порукама које с ауторитативним ставом шаље вирусолог из хобија Бил Гејтс, аналитичар из Вашингтона Обрад Кесиц́ за Спутњик каже да је и она подијељена.

Парама подијелио и научну заједницу

Он подсјец́а да је Гејтсова фондација донатор средстава и државним и приватним научним центрима и лабораторијама, који зато некритички прихватају све што он говори.

"Постоји и група научника, љекара која је критична према томе какав је био одговор на вирус и да зато не само да не би требало да слиједи препоруке које долазе од политичког и научног мејнстрима повезаног са Гејтсом, него да би требало и да се покрену неке процедуре да они одговарају за посљедице које су изазвали тешким мјерама", каже Кесиц́.

Парама фондације Гејтс је подијелио и науку, па они које финансира некритички прихватају све што каже.

Полемише се, додаје он, око сваког питања, па и оног колико је опасан вирус. На почетку је, како напомиње, било речено да ц́е за посљедицу имати три до четири одсто смртности, а сада видимо да је то у САД у распону од нешто мање од један одсто до мало изнад један одсто, што се може упоредити са обичним грипом. Отуда критике научника према процјенама Гејтса и главног стручњака у борби са вирусом др Фаучија.

"Када слушамо Гејтса, морамо имати у виду неколико ствари, а прва је да је он потпуно повезан с научницима који припадају и политичком мејнстриму, не само у Америци, него у цијелом свијету. Они примају средства од његове фондације и ту постоји сукоб интереса, тако да не можемо очекивати да имају критичан став о било којој изјави која долази од човјека који их финансира", истиче Кесиц́.

Више од сукоба интереса

На то упозоравају и поједини аналитичари, међу којима и Вилијам Ендгал. Он напомиње да је Фондација Била и Мелинде Гејтс највец́и приватни или невладин финансијер Свјетске здравствене организације (ЗСО) с уплатом од огромних 324,6 милиона долара, која је била друга по величини, одмах иза државе САД са износом од 401 милион.

Ендгал сматра да је та финансијска подршка више од простог сукоба интереса и да је дефакто узурпација једне агенције УН, која је одговорна за координацију свјетског одговора на изазове епидемија и болести. Он напомиње да Гејтс фондација, која је највец́а на свијету са 50 милијарди долара капитала, инвестира своје од пореза изузете доларе у произвођаче вакцина, попут "Мерка", "Новартиса", "Фајзера", ГСК-а.

Није само СЗО у питању

Гејтсова филантропија подастрта великим новцем протегла се широм свијета. Тако је надлежни орган за издавање дозвола у Швајцарској, "Свисмедик", који одлучује која ц́е се вакцина и који медицински уређаји користити у тој држави, прихватио средства из Фондације Била Гејтса, што су медији оцијенили као проблематично, јер је независност институције најважнија.

Донације Гејтсове фондације стигле су и у Кину, с чијим властима сарађује у области здравства.

По ојцени Кесиц́а, не само да је тешко одвојити Гејтса филантропа од њега као бизнисмена, него су они повезани јер се филантропија користи када може да буде од интереса бизнису.

Он напомиње да су управо у овој здравственој кризи једино добро прошли најбогатији који су и зарадили.

"Безос, Гејтс и остали су зарадили много на берзи, али и зато што конкуренти пропадају, поготово средњи и мањи и онда те велике фирме имају контролу на тржишту", објашњава саговорник Спутњика.

Исплативо улагање у здравство

Прошле године, на засједању Свјетског економског форума у Давосу, Гејтс је изјавио да је улагање у здравствене организације у циљу повец́ања приступа вакцинама профитабилно. Током прошле двије деценије, његова фондација донирала је нешто више од 10 милијарди долара, углавном у три сектора: Савез за вакцине, Фонд за борбу против сиде, туберкулозе и маларије и Иницијативу за искорјењивање болести.

"Сматрамо да је то био добитак 20:1, што је донијело 200 милијарди долара током тих 20 година", рекао је Гејтс. Није, додуше, пропустио да оцијени како је помагање дјеци да живе, да добију здраву храну, зарада која превазилази било који типични финансијски моменат, али је као прави бизнисмен и милијардер извео рачуницу. Да је тих 10 милијарди долара уложио у индекс С&П 500 на Њујоршкој берзи, оне би порасле на свега 17 милијарди долара.

Теоретичари завјере

Зато теоретичари завјере и сматрају да је то што нам се сада дешава управо испројектовао Гејтс. Они који га бране, кажу да су му теоретичари завјере ставили мету на чело. Кесиц́ сматра да је стављајуц́и се у позицију главног ауторитета за свако питање, од државног до оног које се тиче појединца, он практично себи ставио мету.

"И када је био у праву и упозоравао да вирус може да доведе свијет до колапса, људи су то другачије видјели баш зато што је улагао у те лабораторије, од Кине у Вухану одакле је и кренуо вирус, до других важних институција попут СЗО. У томе су видјели завјеру, вјерујуц́и да је све због зараде и жеље да обични човјек буде потчињен новим правилима", каже Кесиц́.

На питање како коментарише критике да се вирус проширио током његовог процеса истраживања вакцине, за Кинеску медијску групу, почетком априла, Гејтс је лаконски одговорио да је то иронија јер је донирао више од једне милијарде долара за истраживање епидемије.

Ту иронију многи не виде, о чему говоре протести организовани против њега од Аустралије до Европе. Крајем августа, на масовном скупу у Њемачкој демонстранти су га назвали "свјетским здравственим диктатором" кога треба одбацити.

А да ли један такав "свјетски дицтатор" уопште може да буде слободан стријелац или иза леђа има тим за подршку?

Кесиц́ напомиње да Гејтс припада глобалистичкој политичкој елити која је међусобно повезана и сматра да и даље треба да управља свијетом онако како су то радили у претходне три деценије.

Као бизнисмен, или филантроп, мање је битно.

(Спутник)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Хе Хе

02.12.2020 22:18

Шкртица која ни родјеној дјеци не даје паре а да некоме џаба поклони 325 милиона долара, мора да се шалите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЗАБА МУ ПАРЕ

02.12.2020 23:29

ЛУДАЦКИ СВИЈЕТ. СВИ БИ ДА БУДУ МАСК ИЛИ ГЕЈТС. ДА ИМАЈУ 400.МИЈАРДИ ДОЛАРА. ЕВО ЈА НЕ БИ БИО НИКАД НА ЊИХОВОМ МЈЕСТУ. ДОВОЉНО МИ.

Name

Добој

02.12.2020 23:43

Поравнаце га са земљом Виса сила. Не сумњам у то...превелик залогај је загризао тако јадан, мали и искомплексиран.

Name

ХА,ХА,ХА

03.12.2020 05:21

АМЕРИЧКИ САН. НАПРАВИ ОД ГВНТА МИЛИЈАРДУ. МОМАК КОЈИ ЈЕ СПАЈАО ТРАНЗИСТОРЕ ПО ГАРАЖАМА ОДЈЕДНОМ, ГЛЕ ЧУДА, УЗ ПОМОЋ МИЛИЈАРДЕ, ПОСТА СТРУЧЊАК ЗА ВИРУСЕ. И СТРУЧЊАК ЗА СМАЊЕЊЕ СТАНОВНИШТВА НА ЗЕМЉИ, ЗА ЈЕДНО БРАТ БРАТУ ДВИЈЕ МИЛИЈАРДИЦЕ. СТАРИ АЈДЕ ФИНО УЗМИ ТЕ ПАРЕТИНЕ И ПОДЈЕЛИ ДЈЕЦИ У АФРИЦИ, ДА ЈЕДУ НЕШТО СВЕ СТЕ ИМ ОТЕЛИ.А ГОРЕ И НЕ МОЖЕШ ПОНИЈЕТИ НИШТА. ГОРЕ ИДЕ САМО ДУША, АКО ТЕ НИСУ УЧИЛИ ПО ТИМ ГАРАЖАМА.

Name

Капитализам је

02.12.2020 22:39

Највеце зло по цовјецанство.Несто јако и нељудско и нехумано и против Бозје ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Улизица, полтрон

02.12.2020 22:41

Корисни идиот, нецовјек, необразован, зао, безбозник.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аутобиографија

03.12.2020 05:43

Јел ти то себе описујес???

Name

Ра Аутобиографија

03.12.2020 08:58

Тебе.

Name

Митар

03.12.2020 09:38

За тебе је бити безбозник погрдно?

Name

Ронние о'Сулливан

02.12.2020 22:52

Џаба милијарде, доћи ћеш и ти Богу на истину, надати се што прије, свијет ће бити мирнији и бољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

03.12.2020 01:55

Дабогда боловао од сваког вируса и бактерије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млада Босна

03.12.2020 06:53

Јел може неко да јави куд се овај креће да га пошаљемо Фердинанду ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наталија

03.12.2020 07:38

Лице и налицје зла!

ОДГОВОРИТЕ
Name

иницијатор

03.12.2020 07:56

Класичан бизнисмен који само види зараду од свега,са рачунара прешао на људе,ако је тако хуман што не донира храну да људи не умиру од глади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛИЦИ

03.12.2020 08:07

МИ НА ХИЈЕНУ.СТА ОД ХИЈЕНЕ ОЦЕКИВАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

03.12.2020 08:51

Милин јаран.

Name

Алукард

03.12.2020 08:39

Иди и укради несто корисно као сто си дрпио Wиндоwс систем. Вирусе и епидемије остави докторима којима је то специјализација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.12.2020 08:45

Фуууууууујјјјјјјјјјјјјјјјјј.

ОДГОВОРИТЕ