Захтјев ЦИК-у да се понове избори у Добоју

Центар за хуману политику тражи од Централне изборне комисије БиХ да донесе одлуку о понављању локалних избора у Добоју због повреде права на посматрање избора, масовног гласања у име одсутних, накнадног дописивања директних гласова, једнопартијске контроле бирачких одбора и изборног процеса и других нерегуларности.

Република Српска 02.12.2020 | 20:56
Захтјев ЦИК-у да се понове избори у Добоју

Ово је наведено у саопштењу Центра за хуману политику.

Додају да се спроведе истрага, смијени градску изборну комисију и већину бирачких одбора, поништи регистрацију фиктивних политичких субјеката и објави изводе из бирачких спискова са потписима бирача који су гласали на изборима.

"Понављање избора неће утицати на избор добре власти и побједника у Добоју, али може утицати на значајније смањење нерегуларности, легитимитет изабраних представника и институција, бољу заступљеност опозиционих политичких субјеката у локалном парламенту, поштеније изборе и враћање повјерења у изборни процес", каже се у саопштењу.

Наводе да је изборни побједник у Добоју био је познат прије избора, првенствено због коруптивне изборне кампање у којој је владајућа партија користила милионе КМ кредитних и буџетских средстава за промовисање себе и својих кандидата и подмићивање бирача, постојања фиктивних политичких субјеката који владајућој партији обезбјеђују мјеста у бирачким одборима и посматраче и градске изборне комисије на чијем челу се налази особа која је годинама укључена у намијештање избора и друге криминалне послове, а дијелом и због нејаке и неорганизоване опозиције и подршке бошњачких и хрватских партија кандидату за градоначелника из владајуће партије, чији је локални лидер одговоран за ратне злочине над бошњачким и хрватским становништвом у Добоју. 

"У изборном дану је организовано, смишљено и противзаконито повријеђено право на посматрање избора акредитованим посматрачима опозиционих партија и других организација, гласано у име неколико хиљада одсутних бирача и дописивани директни гласови фаворизованим кандидатима на изборима", истичу у саопштењу и додају:

"Посматрачи и други активисти владајуће партије обавијештени су раније да запосједну простор за гласање прије отварања бирачких мјеста и тиме спријече улазак другим неподобним посматрачима због епидемиолошких мјера. На изборе у Добоју стварно је изашло мање од 50% бирача, а гласањем у име одсутних излазност је фиктивно повећана на нестварних 73%." 

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Милос

02.12.2020 20:11

Нема од тога ниста, рекла казала, доказ па онда мељите. С друге стране постоване су епидемиолоске мјере које је исти цик препоруцио и послао свим бирацким одборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Милош

02.12.2020 20:49

Лажеш.ЦИК никад није такво саопштење послао написмено.Предсједник ЦИК-а ,Бакалар,је јасно и гласно, на ТВ-у, рекао да се мора свим посматрачима ОМОГУЋИТИ да присуствују изборном процесу.У Добоју је изашло мање од 45% ГЛАСАЧКОГ ТИЈЕЛА.Ако сте сигурни у своју побједу ,на поновљеним изборима ви ћете опет одувати опозицију.Зашто се сикираш.Избори ће се поновити и у Добоју али и у Сребреници.

Name

Ма зар је то тако било

02.12.2020 21:06

Има смисла. Забранити присуство посматрачима који нису слуге Омер паше уз изговор да се поштују "мјере". Како те није срамота!?

Name

Прецизна Дијагноза

02.12.2020 21:56

Јеси ти ударен у главу или Обренови доктори за једнократну употребу, прије него ли започне са вашом дресуром, обављају гратис лоботомију за своје сљедбенике?

Name

ре Милос

02.12.2020 22:00

Како је могуце да посматрац удје на бирацко мјесто прије цланова бирацког одбора ? Обренови су посматраци вјероватно и ноцили на бирацким мјестима као сто је било 2019.

Name

Добој

02.12.2020 22:50

Изборе ПОНОВИТИ! И објавити изводе из бирачких спискова са потписима бирача који су гласали на изборима, тврдим да су локалци гласали у име свих насих градјана који зиве у иностранству, а знало се да не могу доци на изборе.

Name

МИЛОШ ЗА МИЛОША

02.12.2020 23:09

Гдје ти живиш и гдје гласаш Милоше.Какве нове доказе тражиш поред недпорне чињенице да посматрачима опозиционих странка није дозвољено посматрање избора.На појединим бирачким мјестима у граду је наводно изашло 946 гласача.Има ли ико да вјерује у ову лаж.ЦИК мора поништити изборе у Добоју и против свих актера изборне крађе и преваре поднијети кривичне пријаве

Name

@Милос

03.12.2020 06:16

Ако сте толико сигурни у вашу побједу и регуларнос изборног процеса ЗАШТО ЈЕ ИЗОСТАЛО ВЕЛИКО СЛАВЉЕ И ВЕЛИКИ ВАТРОМЕТ У ДОБОЈУ?!? Да се нисте препали, а неки од главних су чак побјегли из земље непосредно након избиора, вјерујем да би се на крову сваке зграде у Добоју распалио ватромет а стотине и стотине аутомобила данима кружило градом и славило ВЕЛИКУ побједу МАЛОГ Бориса. Овако.....

Name

Бекријааа

02.12.2020 20:50

У Добоју изасло 73% :) Толико их и не зиви у Добоју .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

02.12.2020 21:03

Поштоване изборне мјере, по три гласачке кутије у размаку од пола метра у ходнику саобраћајног факултета, а у ходнику 15 људи у 6 квадратних метара, ма о чему причате....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деко

02.12.2020 22:02

Видили смо како поштују мјере,лоповска посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

02.12.2020 23:33

Само понављат док губитници не победе, е сто то кошта кога брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

03.12.2020 06:14

Људи ово неиде на цивилизован начин.До сад би цик реаговао да мисли реаговати. Проблем је што опозиција у Добоју није таквог кова да одмах реагује и недозволи завршетак изборног дана по цјену да стотине опозиционара полиција похапси. Е само тако чуо би се вапај народа за поштење и правду. Овако је она народна: Пара врти гдје бургија неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

03.12.2020 06:49

У Добоју на дан избора већина изборних мјеста је затворена у 17х, након чега је кренуло "гласање" од стране људи у одборима и лојални посматрача, пр., у божинцима и сл излазност је скоро 100%. Толико

ОДГОВОРИТЕ