Сабор СПЦ: Први састанак након смрти Иринеја

Синод Српске Православне Цркве одржаће сутра први састанак после сахране патријарха Иринеја.

Србија 01.12.2020 | 20:15
Сабор СПЦ: Први састанак након смрти Иринеја

Сабор, на коме ће се бирати нови патријарх, највероватније ће бити одржан пре редовног мајског термина.

Изборни Сабор за 46. патријарха, биће по свој прилици одржан почетком идуће године, крајем јануара или почетком фебрурара.

Ипак, ако епидемиолошка ситуација буде неповољна, могуће је да на избор новог поглавара чекамо и до редовног пролећног заседања.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић сматра да ће избор бити одложен.

"С обзиром да одређен број епископа нече моћи да дођу у Србију, или ако буду дошли, неће моћи да се врате епархијама одакле су дошли, због тамошњих прописа које те државе имају", казао је он за ТВ Прву.

У медијима се увелико спекулише о наследнику патријарха Иринеја. Упућени су сагласни с тиме да највеће шансе имају најстарије владике.

Културолог Јован Јањић оцењује да је један од кандидата епископ бачки Иринеј.

"Могуће да то буде епископ бањалучки Јефрем, који је на прошлим изборима био у најуужем кругу. Могуће да то буде епископ будимљаснко-никшићки Јоаникије", казао је он.

Као сигурне финалне кандидате медији виде владике Јоаникија и Јефрема, док ће трећи, наводно, бити или владика бачки Иринеј или митрополит загребачко-љубљански Порфирије, којима се предвиђа једнак број гласова.

Патријарх се бира апостолским начином. Сабор гласа, имена тројице кандидата с највећим бројем гласова стављају се у коверте, а ону са именом новог патријарха потом извлачи један од монаха.

Према Уставу СПЦ, нови поглавар би требало да буде изабран у року од три месеца. Ако се одржи садашња ситуација, право гласа имала би 43 архијереја, од којих 34 испуњавају услов да буду и бирани. За кандидатуру у другом кругу биће потребна најмање 22 гласа.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар