Власт се жали на мањак медицинара, а на бироу их 2.100

Према истраживању које је радила Н1 телевизија, у Босни и Херцеговини тренутно има 12.928 незапослених радника који би могли радити у здравственом сектору. С друге стране здравствене установе Босне и Херцеговине у периоду када је стигао вирус Корона у БиХ до данас су запослиле само 1.788 медицинских и здравствених радника.

Република Српска 29.11.2020 | 21:23
Власт се жали на мањак медицинара, а на бироу их 2.100

Што се тиче Републике Српске, тренутно има нешто више од 2 хиљаде незапосленог радно способног становништва које би могло дати свој допринос у здравственом сектору.

Подаци из октобра ове године показују да Република Српска тренутно располаже са 1.604 незапослена здравствена радника са средњом стручном спремом, 42 са вишом школском спремом и чак 465 је радно способног становништва са високом стручном спремом који би могли да раде у здравственом сектору.

Од почетка епидемије вируса корона, односно од марта да данас, у здравству Републике Српске су запослене свега 702 особе у здравству, показују званични подаци Завода за запошљавање РС.

С друге стране, руководиоци здравствених установа константно се жале на исцрпљеност и недостатак радне снаге у здравству, док више од 2 хиљаде људи чека своју прилику за посао. Иако је Завод за запошљаваје дао званичне информације да има 2.111 незапослених здравствених радника,  из Министарства здравља РС кажу да Српска тренутно има свега 76 љекара. Притом, ресорни министар обећава да ће сви бити позвани да раде у здравству Српске. Додуше, према садашњој одлуци, на свега шест мјесеци.

„Имамо евиденцију да је 76 љекара тренутно на бироу рада. Њихово плаћање иде на терет Компензационог фонда, неће с тим имати ништа здравствене установе. Тако да се надамо да ћемо моћи кроз наредних шест мјесеци моћи барем дјелимично да одговоримо изазовима које нам је донијела епидемија вируса Корона.“

Из опозиције подсјећају ресорно министарство да су о свим евентуалним проблемима који сада надолазе морали да мисле раније.

Народни посланик и љекар по струци, Крсто Јандрић каже да је питање гдје су сада ти радници са Завода за запошлавање, као и да ли ће уопште прихватити позив за посао.

„Готово сам сигуран да ће они морати позвати све с бироа, због ситуације. Али је питање да ли су ти љекари и даље на бироу или су отишли већ у иностранство да раде у својој струци.“

Јандрић напомиње да могу бити запослени и они који нису љекари, са нижим стручним спремама или из сличних грана, јер тренутна ситуација са епидемијом вируса Корона захтијева пуно организације и пуно посла, а још један пар руку никад није вишак.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Борис

29.11.2020 20:35

Понудите им стално запослење на неодређено вријеме са платом већом од 1000 км нетто и доћи ће да раде. Ако им понудите привремени посао за малу плату са могућношћу по живот опасне заразе, нико није луд да ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боља варијанта

29.11.2020 21:34

Боље је докторима да се преквалификују у правнике - адвокате.... Присуство једној расправи адвоката у спору до 400.000,00 КМ (сат - два и обицно каже остајемо код захтјева...) = мјесец дана хирурга у операционој сали гдје спашава животе... Чисто да се зна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

29.11.2020 22:23

Откуд толико,зар нису сви отишли за Њемацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

29.11.2020 22:26

Ваља их плачати а нема се пара у буђетуТреба се купити три аута за Чизмицу.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОВНА

30.11.2020 05:11

УМИСЛИЛА ДА СУ БИТНА ,ТЗВ.ПОЛИТИЧАРИ,ДИЛЕРИ ИНАРКОМАНИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац и херцеговац

30.11.2020 09:39

Па вероватно од тих медицинара сто су на бирову,нема висе стрицевица сестрица пријатеља од владајуце гарнитуре па их немогу запослити макар и недостајало медицинара цувају се мјеста за родјаке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

додо

30.11.2020 11:32

свака на мјесту бас тако побогу коме чувају радна мјеста а људи на бироу јел синовима и кћерима док чекају да заврше као сто је и била пракса по појединим клиникама УКЦ чувају мејесто за сина доктора док заврши након 100 год дотад његове колеге много бољи студенти , одлазе у иностранство