Ништа од најављене провјере лажно стечених диплома

Лажно стечене дипломе представљају један од водећих проблема у високом образовању. Радикалне мјере најављивао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић, међутим до данас конкретни помаци нису видљиви.

Република Српска 28.11.2020 | 16:25
Ништа од најављене провјере лажно стечених диплома

У  опозицији сматрају да ове аномалије неће нестати све док не буде политичке воље да се то уради.

- Одузимање лиценце високошколским установама у којима буду откривене незаконитости у погледу издавања диплома. Поништавање диплома, већи значај просвјетне инспекције. Да би се стало у крај лажним дипломама, такве радикалне мјере прошле године најавио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић. 

"Наравно да смо ми као Влада одлучни да се боримо против таквих негативних појава у самом високом образовању и свакако да ћемо на томе истрајати. То је нешто чему смо се ми у потпуности посветили“, казао је тада Рајчевић.

Након таквих најава, поставља се питање шта је учињено у међувремену?

Међутим, такво појашњење нисмо добили.

- Због непостојања политичке воље у РС испаштају млади, образовани и интелигентни. Шансу и прилику не могу добити, јер њихово мјесто заузимају они без компетенција, са спорним или без икаквих диплома – сматра посланик у Народној скупштини РС Небојша Вукановић, додајући да ревизију треба започети у кључним институцијама РС.

- Ја сам сигуран да никада се неће спровести та најава, ни обећање министра Рајчевића и да се неће никада почистити јавни сектор људи који имају лажне дипломе, зато што би се на удару нашле њихове партијске колеге, другови из СНСД-а и из коалиције окупљене око њих- поручује Вукановић. 

- Лажне дипломе само су један сегмен проблема у високом образовању. Опасност представља и квалитет стечених диплома и знања – сматра комуниколог Младен Бубоњић, који је учествовао у процесима екстерне евалуације при Агенцији за акредитацију високошколских установа у БиХ.

"Бојим се да су људи који су на кључним мјестима свјесни тога, али да нису поступали због тога што им је потребно да су окружени подобним људима, који ће им и даље обезбиједити да буду на тим положајима и да пливају на замајцу незнања којим су окружени“, појашњава Бубоњић.

Иако је министар Рајчевић најавио да ће важну улогу у борби против лажних диплома имати професионална инспекцијска служба, по недавно објављеним информацијама стање у пракси нешто је другачије.

По сазнањима појединих портала, Републичка просвјетна инспекција након извршене провјере на Пољопривредном факултету у Бањалуци утврдила је да су три лица нерегуларно стекла звање мастера, о чему је уредно обавијештено и ресорно министарство.

Да ли знају за овај случај, те да ли су предузете одређене провјере питали смо их у допису. Као ни на претходно поменута питања одговор нисмо добили.

БН ТВ 

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Бањалукаа

28.11.2020 15:47

Јбга..нису оне висе лазне..вец купљене....без уцења..одговарања..само продје време..и купе..фаx...

ОДГОВОРИТЕ
Name

О.о

28.11.2020 18:20

Је... 80% функционера ,политичара морали би поново ићи у школу..

Name

Дадо

28.11.2020 18:37

Нелагалне дипломе су и оне наводно легално стечене на свим приватним факултетима. Ретроактивно поништит све дипломе приватних факултета!

Name

Обрваан

28.11.2020 18:51

Неки купе и себи и зени, па канц до канц, млате лову, дицни и поносни, пркосе цеститим сврсеним студентима са дрзавних факултета! ОВО ЈЕ ПРЕВРСИЛО СВАКУ МЈЕРУ, ВРИЈЕДЈА ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ!

Name

Ана

28.11.2020 19:04

Министар проинтера има дуге обавезе. Мора тендере расписивати.

Name

Ре Дадо

29.11.2020 01:17

Шта ћемо са оним дипломама купљеним на државним факултетима? Била је нека прича и о дипломи дотичног министра, стеченој на Универзитету у БЛ. Мислиш ли да су све дипломе на државним факултетима стечене легално, а на приватним нелегално? Ништа не треба генерализовати. Имамо ми кадрове и са државних факултета који су уништили све чега су се дотакли. Сваки дан их гледамо. Зашто дипломци државних факултета, част изузецима, избјегавају послове у реалном и желе послове само у јавном сектору? Одговор је једноставан, у реалном сектору треба знати практично примијенити стечена знања, уз огромну одговорност за повјерене ресурсе. Ту постоји огромна одговорност и минимална толеранција на грешке и неуспјех. У реалном сектору висина плате зависи од учинка, што у јавном сектору није случај. Већина студената мисли да је завршетком студија завршила са учењем и да има неко велико знање. Учење се наставља у много већем обиму када млад човјек почне да ради, уз пуну одговорност за повјерене ресурсе и процесе. Ту се тек види ко је заиста успјешан у струци, а ко не. Да ли је нормално да економиста, рецимо са државног факултета, годинама буде на бироу, без посла? Поставља се питање шта је он уопште научио на том факултету, ако у условима тржишне економије није у стању да покрене властити посао, од којег може пристојно да живи? Могућа су два одговора. Знања стечена у току студирања су непримјерена условима на тржишту или дипломац не умије да примијени стечена знања. Успјешних и неуспјешних људи има и са дипломама приватних и са дипломама државних факултета. Ништа не треба генерализовати. Генерализација је само покушај лијечења личних комплекса.

Name

Квемпо Петровиц

28.11.2020 15:52

Разлог ? Све то би сасјекло СНСД и коалиционе му партнере. Горе но међународна заједница СДС. Престали би постојати као ЈУЛ. То би било самоубиство владајуће камариле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.11.2020 16:05

Рајцевиц патосиран и јос лези на поду. Послусник љигави. Фујјјј

Name

Опуштено

28.11.2020 16:20

ВИ сте наивни ако мислите да и у опозицији сви са валидним дипломама.

Name

еј народе

28.11.2020 16:44

лазне дипломе су храна СНСД-у без њих неби било толико климоглаваца.

Name

Јасно

28.11.2020 15:53

Која це будала сјеци грану на којој сједи,па највисе је њхових!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

28.11.2020 16:00

А шта ћемо са оним који су као "регуларно" стекли дипломе куповином испита и другим малверзацијама. Лично познајем пар људи којима су се оцјене уписивале на Економском факултету у Бањалуци. Данас се ти исти диче да су завршили државне факултете. Исто се радило и на осталим факултетима, за сваког професора зна се и тарифа. ШТА С ТИМ???!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјук

28.11.2020 17:49

То је јос веце зло. Колико је на Правном факултету таквих ствари.

Name

Ре Бањалука

28.11.2020 18:15

Прави човјек на правом мјесту. Испит видјети шта зна а незна и нога. Лако је то све извести само тешко наћи ко ће то извести. Мало Ји њи муд... А не корумпирани устраху уцјењени. Ето Драшко је то обећао па видичемо. Ланац власти се прекинуо нема једне карике а ако драшко прекине и другу трећу са поштеним људима професорима да то испита оде све. Али дали има ко е то је питање.

Name

Диплома

28.11.2020 18:34

Ово неко пише ко очито има куповни приватни факултет чије је власник неки камионџија или ратни шеф складишта. И у Титово вријеме је него могао погурат неки испит на државном факултету, само тада није свако студирао. Данас највећи пропалитети и олош мосе неке дипломе квази факултета. Приватни факултети и служе за продају диплома из бројних менаџмента и осталог.

Name

Борис

28.11.2020 16:02

Без потпуне промјене власти нема бољег живота. Са оваквом власти на челу са додиком, цовом и бакијем можемо само назадовати, никако напредовати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

28.11.2020 16:04

Па кад су видјели ко све и колико има лажну диплому сконтали да ће остати пола људи без дипломе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

28.11.2020 19:47

Добро напредујем, прво се кренуло са вечерњим 4 разреда.па са осмољетком,средњом и сада је дошао и вечерњи факултет,и замислите некога ко је све завршио вечерње.

Name

Банда

28.11.2020 16:04

Је покуповала лажне фалш шљ дипломе и сада влада државом! Нечији родитељи су црно иза нокта дали да школују дјецу!како ће направит провјеру када су и ти што то требају урадити купили дипломе!у добоју је хаос свако пркно има купљену диплому!од градске управе,болнице,социјалног итд.а сипа а наша српска полиција јел и она купила дипломе или не ради свој посао и прикрива бандите који уништавају ово мало што је остало у РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

28.11.2020 16:04

Знам пуно људи који који са ССС имају висе знања него њихове колеге са ВСС. Требало би увести да се висе цијени знање, а не папир, који је сада тотално обезвриједјен. Бар док се образовни систем не уреди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бекријааа

28.11.2020 16:14

Рајцевиц, који има лазну сефилдску диплому, да провјера лазне дипломе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

28.11.2020 16:20

Полако, не може човјек стићи, Додик га шамара сваки дан. Хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.11.2020 16:24

Зељка це реци како су остварени знацајни приходи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиша

28.11.2020 16:26

А шта је са дипломама средњих школа. Данас се у Широком Бријегу за 7 дана "донесе" било која диплома. Ти данас имају завршене и факултете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле бл

28.11.2020 16:28

У осињак се не дира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро си рекао

28.11.2020 17:23

Све би се распало,био би крах у свим партијама,на многим мјестима и позицијама.Зато нико не тјера то до краја.Свјесни су сви да медју свима има тога.

Name

Мистер Шамар

28.11.2020 16:29

Рајчевићу се још није разбистрило од Додиковог “миловања” након саопштења резултата током изборне вечери....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

28.11.2020 16:30

Само увести институцију "озбиљног" конкурска и провјере знања. Ту би се показало ко је купио и приватне и државне факултете. Многима би онда дипломе били само сувенири који би красили кућни намјештај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па добро

28.11.2020 16:41

Ако није тај специјалац Раицевиц сад це узданица нова насе дрзаве Станивуковиц!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.11.2020 17:16

Браво,овај се није потрудио ни да купи диплому,тата му купио партију,шта му треба диплома

Name

момо

28.11.2020 18:41

јес јес ја сам за свој мендзмент и за дрзавни посо дао мање стадо оваца а он се сепури са средњом и јос це тразити мене факултетлију да исцера из канцелерије е недај миле да ваки надбију

Name

два или три факултета?

28.11.2020 16:44

Ко се насао да обави тај посао: министар за "научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво" РС Срђан Рајчевић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гангрена Дјордјевиц

28.11.2020 22:01

Њему је свеједно колико има факултета када је глуп као к.

Name

ре

28.11.2020 16:45

Само нека позатварју приватне универзитете по Бијељини, Бања Луци, Брчком итд, а они ће рећи да за брчанске нису надлежни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема ко

28.11.2020 16:50

Па ко це радити, сунце вам зарко????

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

28.11.2020 16:59

Додик се окрузио неписменим људима, подрзао исте на изборима. Такви му сједе у НСРС, кад затреба дизу руке ,кад бас морају да се јаве цитају са папира. Сви ми то знамо, знају и они, све мозе и све пролази. Од портира доктор наука , од софера посланик, професор на факултету итд. Никада неце бити напретка у овој дрзави док год се ствари не поставе гдје им је мјесто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.11.2020 17:01

Паметни људи цуте јер будале владају. Опста је срамота колико има купљених диплома. И ти исти ведре и одбаце овом дрзавом. Треба спровести хитну ревизију свих диплома !!! Мора се несто урадити. Срамота због вредних и радних људи који су студирали регуларним путем !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сокочанин

28.11.2020 17:07

Соколачка ВУБ је произвођач факултетских диплома. Бјелица је са свједочанством средње школе уписао 3 годину. За 8 мјесеци је дипломирао. Кад су поставили питање кад је завршио вишу школу, измислио је да је служећи војирок завршио вишу школу, што је ноторна лаж. Брзо је и магистрирао и докторирао. Провјерите његову диплому више школе и дипломе које је преко ноћи оштампао бивши и садашњим министриама. Одмах одузети лиценцу ВУБ-у јер су пррдевачи лажни доктори попут "Чвеле" и други Цицкови предавача.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

28.11.2020 17:07

Све су оне валидно купљене. Код нас у Зворнику 70% је руководиоца са таквим дипломама. Менаџмент доминира, те је и директор болнице тог профила. Срамота за учене људе, а посебно за докторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо

29.11.2020 09:49

Управо ти са купљеном дипломом јавно се кочопере, кандидују и још прозивају оне који су своје дипломе стекли регуларно на државним факултетима. Имали сте примјер оног Костадина у ЗВ.. да се не изражавам погрдно који би паметним људима да држи слово како би требало.

Name

Мило

28.11.2020 17:10

Па и Рјчевићева диплома је сумњива....откуд да сјече грану на којој сједи....ту багру треба протјерати за сва времена...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаудеамус

28.11.2020 17:29

Ако у догледно вријеме не позатварају све приватне факултете у БиХ бице нам јос горе. Велика је греска сто су 'господа' изједнацила приватни са дрзавним факултетом па тако имамо на конкурсима лицимјерно изједнацавање бодова у корист приватних диплома. Нецији просјек од 7,0 дрзавне дипломе далеко је јаци од просјека 10,0 приватног факултета. А намјестање конкурса је посебна прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педагог

28.11.2020 18:08

Ста раде наси министри продвјете ,високог сколства, правде ?! По овом питању, оцигледно ниста!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар је тако

28.11.2020 18:11

У министарствима људи са заврсеном основном сколом раде,покуповали и средњу и факултет ста имате даље да прицате лако је то провјерити.Брука и срамота.То се треба провјерити и избацити са посла да врате паре дрзави сто су добили.Ако се не направи цистка то је залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

28.11.2020 18:13

Провјерити диплому Бласка Каурина ради у министарству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милоао

28.11.2020 22:06

Куд удари на бласка. Па њега су у гепеку возали по мг. Мозда је унутра уцио.

Name

Полицајац

28.11.2020 19:09

У МУП-у једно 50% брат брату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицк

28.11.2020 19:14

Па пола владе у министарствима и посланици имају фалш купљене дипломе па ко да покрене ревизију сунце ти јебем!Они који су редовно завршили беже неће да им ови неписмени буду сефови !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба

28.11.2020 19:51

Прво своју провјерити???

ОДГОВОРИТЕ
Name

тест

29.11.2020 00:01

Цитање васих коментара је право задовољстао али добро би било свак птовјери своје способности и дали би био спераман да казе јавно! или дали се стиди сто добива плату за НЕРАД?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

29.11.2020 12:39

Требате провјерити и професоре који раде на факултетима са обзиром да има оних за које се зна чим су се бавили прије, не знају прењети знање и малтретирају студенте на испитима јер не гледају знање него потпуно неке друге ствари.

ОДГОВОРИТЕ