Најава протеста на трговима хрватских градова

На главним трговима хрватских градова за сутра је најављен протест против мјера за сузбијање епидемије корона вируса Националног штаба.

Регион 27.11.2020 | 23:19
Најава протеста на трговима хрватских градова

Позив на протест дијели се друштвеним мрежама упркос забрани окупљања више од 25 особа која ступа на снагу у поноћ.

Као мотив за протест наводи се "одбрана права на рад, слободно кретање, слободно одлучивање и слободно дисање".

Пленковић се обратио јавности

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је у вечерашњем обраћању јавности да је држава настојала да избјегне потпуно затварање и полицијски час.

"Премда се седмични раст броја заражених почетком овог мјесеца успорио, ове седмице биљежимо пораст од 15 одсто, па је је дневни број заражених јуче први пут премашио четири хиљаде", рекао је он.

Пленковић је подсјетио да од поноћи ступају на снагу строже мјере за сузбијање корона вируса.

"Циљ је новим мјерама заштитити здравље, спасити животе људи и смањити оптерећење у здравственом сиситему. Да бисмо у томе успјели, морамо учинити све да заштитимо најугроженије међу нама и зато морамо поновно освијестити опасност која пријети од овог вируса", казао је Пленковић.

Он је изнио податке да у просеку једна особа међу 58 код којих је потврђена зараза умре, а да сваки девети хоспитализовани пацијент такође премине.

"Нове мјере биће на снази до 21. децембра, а можда и дуже, ако дотад не успијемо да преокренемо садашњи тренд. Жао нам је што ће мјере погодити бројне раднике и предузетнике, који су током ове године већ подниели жртву. Разумијем незадовољство свих оних који ће ради епидемиолошке ситуације привремено обуставити своје уобичајено пословање. Према нашим подацима, ове мјере дотаћи ће ће око 85 хиљада, односно пет и по одсто свих запослених у Хрватској", рекао је Пленковић.

Он је најавио измјену закона, како би се увеле прекршајне санкције за непоштовање мјера.

"Као што сам јуче рекао, то радимо нерадо, али је тај алат данас потребан како одговорно понашање велике већине грађана не би угрожавали неодговорни појединци. Али сви знамо да, каква год ограничења држава одреди, њихово спровођење биће делотворно само ако свако од нас да свој допринос. Јер ако се и мали број окупљених особа не буде придржавао мјера, зараза ће наставити да се шири", казао је он.

Пленковић је оцијнио да је данас чин родољубља лична одговорност и придржавање мјера.

"Драги суграђани, сигуран сам да пратите напредак на проналажењу вакцине на којима раде бројне фармацеутске компаније. Влада је, с другим чланицама Европске уније, предузела већ све потребне кораке како би осигурала довољан број доза за хрватске грађане чим вакцина буде доступна, а Хрватски завод за јавно здравство већ је припремио план вакцинације", рекао је Пленковић.

Најавио је и повећање тестирања грађана.

(Индеx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

РадеЛукиц

27.11.2020 22:44

Браво људи само излазите тразите своја права.Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

27.11.2020 23:31

Е јадан ти је овај народ до цега смо досли нека вам је бог на помоци овоме нема краја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

28.11.2020 06:11

А КАДА ЦЕ МО МИ ЈАДНИЦИ?????МОЗЕМО ЛИ МИ ДОГОВОРИТИ НАРОДЕ РС И БИХ????СТА МИ ЦЕКАМО???РЕЦИТЕ МОЛОМ ВАС ВРИЈЕМЕ БИЦУ ПРВИ У РЕДУ!!!!!!!!!!!!!!ХВАЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

28.11.2020 06:50

По Пленковићу, боље је умријети од глади него од короне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

28.11.2020 08:03

Непоћудни бизантинци, реметилачки фактор опет на дијелу, или неко други?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Да

28.11.2020 11:31

Исти ови што се брину за ваше здравље као од шале вас гурну у рат.

ОДГОВОРИТЕ