Све жешће критике и негатива мишљења за рад правосуђа у БиХ

Акредитоване дипломате у БиХ, од страних амбасада до ОХР, ОЕБС и представника других међународних институција, имају апсолутно негативно мишљење о раду Тужилаштва БиХ на челу с главним тужиоцем Горданом Тадић и Високим судским и тужилачким савјетом на челу с Миланом Тегелтијом.

Босна и Херцеговина 27.11.2020 | 09:47
Све жешће критике и негатива мишљења за рад правосуђа у БиХ

О ситуацији у правосуђу БиХ набоље говоре два извјештаја: онај Јохана Прибеа „Извјештај стручњака о питањима владавине права у БиХ“ из децембра 2019. и Извјештај ОЕБС – „Трећи годишњи извјештај о одговору правосуђа на корупцију: синдром некажњивости“ из новембра 2020.

Персоне нон грата

Негативна мишљења о правосуђу потврдила је и анализа Међународног института за блискоисточне и балканске студије ИФИМЕС из Љубљане под називом “Посрнуло правосуђе ‘рак рана’ бх. друштва”.

Они наводе да су главни тужилац БиХ и предсједник ВСТВ персоне нон грата за међународне представнике у БиХ. Они их не позивају на важне догађаје, јер су перципирани као непосредне испоставе Милорада Додика (СНСД) и Драгана Човића (ХДЗ БиХ). 

– Правни експерти сматрају да је ситуација у правосуђу БиХ забрињавајућа и да „рак рану“ представља ВСТС и Тужилаштво БиХ, као и да се њихово дјеловање негативно преноси на ниже нивое у оквиру правосудног система у БиХ. ЕУ финансира правосудне системе који пропадају, а до сада је у правосудни систем БиХ у разним облицима ЕУ узалудно уложила 250 милиона евра, новца пореских обвезника из ЕУ – наводе у ИФИМЕС.

Афере

Стручњаци сматрају да је један од највећих проблема и то што грађани немају повјерења у правосуђе, јер су афере и корупцију махом откривали новинари, а не правосуђе. Шта се може урадити да се врати повјерење у правосуђе? 

– Све гране власти, као и невладине организације и донатори, требају тежити ка очувању и подстицању независног истраживачког новинарства и улоге цивилног друштва у пропитивању рада правосуђа. ВСТС БиХ, тужилаштва и судови требају јавности омогућити приступ смисленим и детаљнијим информацијама о истрагама, кривичном гоњењу и пресуђивању предмета, поготово оних који су од посебног значаја за јавни интерес – наводи се у анализи.

Реформе

Додају да законодавна власт треба дати приоритет усвајању измијењеног и допуњеног закона о ВСТС БиХ како би се увеле реформе усмјерене на јачање интегритета у правосуђу и дисциплинских поступака – укључујући осигуравање пуне функционалне независности УДТ од ВСТС БиХ и увођење екстерног механизма за одлучивање по тужбама – како би се осигурала одговорност носилаца правосудних функција уз очување улоге те институције као гаранта судске независности.

– Коначно, све гране власти требају радити на успостављању, и то у највишем рангу приоритета, ефикасног система за провјеру интегритета судија и тужилаца, укључујући и путем провјере њихових финансијских извјештаја – наводе у анализи.

Нови снимак?

Портал Истрага објавио је аудио снимак у чијем је центру, тврде, предсједник Високог судског и тужилачког савјета Милан Тегелтија. На снимку који је назван “Поткивање 2”, према наводима портала Истрага, чује се Милан Тегелтија док разговара телефоном. Материјал су, наводи аутор, редакцији Истраге доставиле непознате особе с подручја Бањалуке, а провјерама су утврдили да се ради о аутентичном материјалу.

– Прије свега, ради се о покушаји скретања и преусмјеравања  пажње са поступака пред правосудним институцијама против кадрова СДА исконструисаним, неаутентичним и незаконитим садржајима – рекао је за Српскаифно предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија, коментаришући  нови снимак који се појавио у јавности.

– Не пада ми на памет да коментаришем те врло смијешне покушаје манипулације и дискредитације Авде Авдића, путем конструкција извучених из контекста на основу, успут буди речено, неких незаконитих и самим тим невјеродостојних и исконструисаних  садржаја, осим што могу да кажем да је, колико знам, Сања Чегар још увијек стручни сарадник у Окружном привредном суду Бањалука. Сви разговори о евентуалном сукобу интереса члана Савјета Милијане Бухе у случају њеног конкурисања вођени су има година или двије дана – рекао је Тегелтија.

Каже да једино што може да потврди јесте то да је члан ВСТС, Милијана Буха, с њим разговарала о питању њеног сукоба интереса у случају конкурисања њене сестре, прије годину или двије дана.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Добро...

27.11.2020 08:55

Ево кренуло је. Бит ће занимљиво пратит како се миси повлаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

27.11.2020 16:11

Напокон смо доцекали да се странци покрену и поцну увртати уси овим кретенима сто су их поставили на власт.

Name

xy

27.11.2020 09:29

Коначно да се крене са мртве тачке. Хвала странцима што су најзад и на прави начин покренули ову болну тему нашег друштва. Судије и тужиоци су на најодвратнији начин обезвриједили часну функцију судије и тужиоца. Наравно, постоје часне судије , за чије име није везана ниједна афера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

27.11.2020 09:32

Зар треба јос несто? До кад це овај народ бити глуп?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц иво

27.11.2020 10:33

Је рекао погледајте колико криминалаца је на слободи а колико постених осудјено то говори о друственом систему

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искоса

27.11.2020 11:16

Поткуј ме царе ??️??️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

27.11.2020 12:17

Ја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

27.11.2020 12:23

Чим се ухапси и затвори пар десетина високих политичара и функционера, вратиће се повјерење у полицију и правосуђе. Чак је и пар судија за затвор. Просто ко пасуљ

ОДГОВОРИТЕ
Name

добро

27.11.2020 14:25

имам искуство са тужилаштвом у брчком,главни тужилац Зекеријах Мујкановић његов замјеник Паво Радош и тужилац Владимир Тепавчевићв штите криминалце и прикривају доказе против истих

ОДГОВОРИТЕ
Name

логор кератерм приједор

28.11.2020 18:06

у босни и херцеговини има висе политицара него граздана заговарају еуропски пут бих по сваку цјену цак и диктатуром лазима и награздивање ратни злоцинаца све треба похапсити кад каземо да један политицар има вецу плату у рс и бих него игдје у еу провјерите па це те видјети али зату су граздани на ивици плаца и неимастине сиротиња бједа ниста ба циста диктатура и фасизам нацјонализам .