Из дијаспоре важећи гласови пристигли до 25. новембра

Централна изборна комисија БиХ признаће све гласачке листиће из дијаспоре који су стигли најкасније до 25. новембра 2020. године. Сви листићи пристигли иза тог датума неће се бројати.

Босна и Херцеговина 27.11.2020 | 09:13
Из дијаспоре важећи гласови пристигли до 25. новембра

Гласачки листићи су у неке дијелове Грчке стигли тек прије три дана. Прекасно, јер су рокови за пристизање и признавање пошиљки из дијаспоре истекли, а свакако су се односили само на изборни материјал који је попуњен 15. новембра. Шта сада, питају се грађани Босне и Херцеговине који нису успјели да гласају, а планирали су? Сматрају да су оштећени и криве надлежне институције, пише Клиx.

– Радило се о томе да наши држављани до 15. новембра нису ни добили материјале, и ту је настала општа забуна с једне стране, а с друге, људи су били огорчени што нису могли да остваре своје право гласа – каже амбасадорка БиХ у Грчкој Милица Ристовић Крстић за БХРТ.

Иако су тако бројни држављани БИХ оштећени с обзиром да им је гласачки материјал стигао прекасно, из ЦИК сматрају да су урадили све, али да немају рјешење ни одговор на питање како је могуће да грађани буду ускраћени за право гласа.

Пандемија корона вируса је успорила пошиљке са гласачким материјалом на путу до својих дестинација, тврде у Централној изборној комисији и то, кажу, није њихова кривица. Материјале су послали мјесец дана прије избора. Продужили су рокове за признавање пошиљки са седам на десет дана од дана за гласање, и увели додатне олакшице за грађане земаља које су биле под блокадама.

– Омогућили смо бирачима у прекоокеанским земљама и неким европским земљама за које је идентификована блокада у поштанском саобраћају, да све своје пошиљке могу да шаљу у ДКП. ДКП је ту коверту могао сачекати три дана и тек онда је послати ДХЛ-ом према Босни и Херцеговини и она би била прихваћена – рекла је чланица ЦИК Ирена Хаџиабдић.

Управо су се из појединих дипломатско-конзуларних представништава жалили на то да неки грађани и нису знали за ту опцију. Притужбе стижу и из других удружења из дијаспоре. Траже од ЦИК додатне напоре, како би глас сваког бирача који је уредно регистрован, на крају био и прихваћен.

Из ЦИК кажу да су примили више од 62.000 пошиљки, а да око 13.000 није преузето.

Одазив бирача је око 60 посто у односу на број регистрованих за гласање путем поште, што у ЦИК сматрају да је у рангу са ранијим изборним циклусима. Међу земљама гдје је било блокада и гдје су уведене олакшице су Финска, Чешка, Мађарска, Канада, Сједињене Америчке Државе, Грчка, Француска, Русија, Аустралија и Малезија.

(Клиx)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

не

27.11.2020 09:05

Треба ни да гласају ови што су отишли. Ја нисам хтио гласати а да ми они тамо бирају неког по својој жељи је неморално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овиси

27.11.2020 09:22

Ниси бас у праву. Ја сам протјеран из Бања Луке 1993 и зелим да дам свој глас како би склонио те исте људе са власти. Исто тако зеле и људи из других подруцја Босне и Херцеговине

Name

Пикацу

27.11.2020 09:42

Сказем се. Нек гласају тамо гдје зиве . За њихиве кандидате.

Name

Неко

27.11.2020 10:19

Ако имају право гласа засто да не гласају. А и ви сте требали гласати. А не хвалити се да нисте гласали.

Name

РЕ;Не

27.11.2020 09:30

Лично мишљење (дозвољено оправдано демократски) законски оправдано не може и није проводљиво примјер одсутан са привременим правом боравка које ће трајати од датума избора годину двије а кандидат који се бира на четири године ће бити на власт кад се гласац врати гдје је ту логика за нетреба “дијаспора “ да бира мени представнике они не живе овдје.Ако је и демократски превише је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.11.2020 10:14

Простор за постизборну манипулацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

27.11.2020 16:16

Имам слицну бојазан сто 13 000 гласова из посте нису преузели.

Name

Цико

27.11.2020 10:33

Кад це објавити резултате

ОДГОВОРИТЕ