Све више корисника јавне кухиње, али недостаје хљеба

Тешка материјална ситуација тјера све више грађана да се обраћају хуманитарним удружењима како би им обезбиједили храну, па је јавним кухињама све теже да обезбиједе средства како би помогли људима који живе на ивици сиромаштва.

Република Српска 26.11.2020 | 21:49
Све више корисника јавне кухиње, али недостаје хљеба

Бањалучком хуманитарном удружењу „Мозаик пријатељства" је за око 1300 корисника, колико их викендом дође у њихову јавну кухињу „Оброк љубави", потребно најмање 600 векни хљеба.

Због тога им је за функционисање неопходна помоћ хуманих људи.

Корисника јавних кухиња је све више, а средства којима располажу јавне кухиње су ограничена. Зато је добро што још увијек има хуманих људи, као што су двојица бањалучких пекара који су се одлучили, па чак и у вријеме смањења обима посла због пандемије вируса  корона, да помогну корисницима јавне кухиње „Оброк љубави" Удружења грађана „Мозаик пријатељства". 

У пекари Душана Антонића постављене су кутије са натписом „Залогај љубави" у којој грађани могу оставити прилоге или фискалне рачуне као доказ да су купљени хљеб намијенили овом удружењу, док у пекари Бранка Петковића која се бави велепродајом за одређену количину купљеног хљеба за социјално угрожене поклањају исту количину од себе.

„Као и у већини дјелатности и код нас је у многоме обим посла смањен, у многоме се нажалост смањила и помоћ коју ми можемо донирати „Мозаику пријатељства".

Све се негдје надамо да ће ово проћи, да ћемо се вратити на неки обим посла којим смо пословали прије пандемије изазване корона вирусом и да ћемо самим тим моћи мало више помагати удружењу „Мозаик пријатељства" и осталим удружењима и људима који нису у могућности да приуште себи хљеб", каже Душан Антонић, власник пекаре.

„Све више је тих корисника, а посебно у вријеме короне када они узимају тај оброк овдје испред и када се примјети кад се пролази аутом да ти корисници ту узимају јер су прије улазили унутра и нису се ни видјели.

И то је мене и потакло пролазећи аутом сваки дан овдје видјети све више и више корисника да направим тај изазов хуманости који се надам да ће њима обезбиједити довољну количину хљеба", наводи Бранко Петковић, власник пекаре која се бави велепродајом.

Ако ово схватимо озбиљно, каже Мирослав Субашић предсједник удружења грађана „Мозаик пријатељства", видјећемо колико ова акција може добро донијети свима.

 „Ако ми купујемо хљеб код тих људи, повећаћемо производњу код тих људи, сачуваћемо радна мјеста, а потпомоћи ће се да људи који не могу радити или не раде, да имају корицу хљеба.

Или с друге стране, овај човјек исто, који има велепродају опет ћемо потпомоћи и њему да он опстане. Да вам кажем искрено, у задње вријеме, овдје је ред све већи, већи и већи, а знате од кога, долазе сада људи који губе радна мјеста, фирме, ове поготово до 10 радних  мјеста се полако гасе јер не могу да покрију све то", категоричан је Субашић.

Надам се да ће релевантне институције ако не у овој онда у наредној години схватити да је стање на терену све теже и да је „Мозаик пријатељства" учинио чудо уз помоћ хуманих људи, закључио је Субашић уз поруку да је Удружење на чијем је челу од почетка ове године кроз донације подијелило преко 80 тона хране онима који су у стању социјалне потребе.

БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Деко

26.11.2020 21:48

Ово нам је наша борба дала да имамо бурлу за владара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

27.11.2020 06:37

А бисерка купује нова аута и хеликоптере.

Name

Тражио

27.11.2020 07:13

Си, дибио си. Сад не кмечи ни ти нити било ко други.

Name

Ауууу

27.11.2020 21:13

вазно је да додик цува р.српску нетреба ни јести народе.

Name

Оброк

26.11.2020 22:29

Шта рећи на шта смо спали да стојимо у реду држимо кантици у руци да помозимо себе и своје достојанство и чекамо оброк љубави ..значи требаш потонути у сиромаштво и чекати оброк љубави у 21 вијеку кукала нам мајка...само ме интересује јесу ли још и гласали да буду гладни док се около Свита возила хеликоптером ,лимузинама задужује на милијарде и милијарде они требају све а ви будите сретни са ,,оброком љубави,,ето докле су нас довели е баш су му дали лијепо име...а колико су достојанства и душевне боли и трења дали за оброк љубави....сваку особу у реду треба доживети као неког свог лично ко је требао да се дружи на породичним ручковима ма какви били са својом дјецом и унуцима ..Боже видиш ли све ове неправде и учини нешто.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рембрант

27.11.2020 06:42

Рудоњо ево ти твоје прције хахаха као у судану.немозеее нам никооо нистааааа.ууухахаха.а покро си 5 милијарди ти и кумови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

27.11.2020 06:51

Хљеба фали !?!?! Јесам ли то промашио планету?!?! Па за врјеме рата пекарима су давали брашна рецимо за 1000 хљебова а војсци и угроженим су давали 500 печених хљебова. Али немамо робне резерве? Откуд владарима брашно?Покрали их наши владари . Сад нам фали мање од пола изашлих на изборе да прогледају?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милија

27.11.2020 07:02

Треба издрзсти до следецих избора па опет гласаyи за Рудоњу и његове тајкуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука над брукама

27.11.2020 08:28

Испред ове јавне кухиње на Мејдану, на слици, сваки дан све дужи ред. Народ стоји и стрпљиво чека са посудама и кесама у рукама. Туга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

27.11.2020 09:33

Свака част БН-у и што сте обавијестили у вашем најгледанијем дневнику како живи и преживљава наш напаћени народ!!Колико је сиромашна Република Српска,док режимске телевизије само брује о чувеном говору против Инцка пред СБ и тиме се хвале,аутима и хеликоптерима дотле народ чека у редовима за беплатан оброк!!Дат ће Бог да их ти исти хеликоптери буду возили са респираторима на брњицама,па они не дочекали као наш напаћени народ оброк!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој народе

27.11.2020 10:02

Сви правац у Лакташе код ДОДИКА. Док Додик се воза Хеликоптером а Жељка купује нове лимиузине нема кризе . Додик це опет реци да је то све опозиција измислила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

27.11.2020 11:09

Да докторица жељка она брине о народу и фондација ДА НАМ СЕ ДИЈЕЦА РАЂАЈУ! Жица од народа преко телефона, а нове лимузине за 300 000км.

Name

Има нас који

27.11.2020 11:37

не идемо у јавну кухињу,али не поједемо сваки дан пола хљеба.А ето кажу није ни здраво,па се тјешимо и с тим.Ја лично купим хљеб и гледам да ми та векна буде бар 4 дана,а најсретнији сам кад може бити 5 дана.Тако да,треба мало све то другачије и организовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мацак

27.11.2020 15:52

Колико је само хљеба донирао покојни Слависа Круниц ЖИТОПЕКА а секта га смаке.

Name

Ре Има...

27.11.2020 21:18

Тако је. Право велиш. Више меса, рибе, кобасица, кулена и суџука, поврћа, салате, воћа, десерта..., и одмах мање 'леба или 'љеба, круха или крува.

Name

Мики

28.11.2020 16:38

Мирослав Царе много поздрава

ОДГОВОРИТЕ