Подигнута пријава: Тегелтија негира одговорност

Одјељење дисциплинског тужиоца запримио је пријаву против Милана Тегелтије, потврђено је за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) након што је портал Истрага објавио снимак разговора о именовању на правосудну функцију.

Босна и Херцеговина 26.11.2020 | 19:44
Подигнута пријава: Тегелтија негира одговорност

Предсједник Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) Тегелтија потврдио је за БИРН БиХ да је разговарао с бившом чланицом овог Вијећа о конкурисању њене сестре на позицију у суду након што је објављен снимак разговора њих двоје, само неколико дана послије објаве извјештаја Мисије ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини у којем се критикују недостатак одговорности и упитна именовања носилаца правосудних функција.

Из  одјељења дисциплинског тужиоца су за БИРН БиХ потврдили да је запримљења пријава против носиоца правосудне функције, те да у овом тренутку не могу дати више информација о поступању канцеларије.

Тегелтија за БИРН БиХ каже да је разговор с Миљаном Бухом, којој је мандат у Вијећу истекао у октобру 2020. године, вођен у другачијем контексту од онога како је то објавио портал Истрага и да он у разговору не види ништа спорно.

Овај портал објавио је снимак разговора за који тврде да у њему учествују Тегелтија и Буха и у коме предсједник ВСТВ-а говори о именовању у правосуђу.

Тегелтија у разговору објашњава начин за именовање: “Шта јој фали да се пријави у Градишци или Приједору, па да тамо ради годину, касније ћемо је пребацити овамо.”

Тегелтија објаву описује као “смијешне покушаје манипулације и дискредитације од стране новинара Авде Авдића, путем конструкција извучених из контекста”.

“Успут речено, ради се о неким незаконитим и самим тим невјеродостојним и исконструисаним садржајима. Осим што могу да кажем да, колико ја знам, госпођа Сања Чегар [Милијанина сестра, оп.а.] је још увијек стручни сарадник на Окружном привредном суду Бањалука, а сви разговори о евентуалном сукобу интереса члана ВСТВ-а Милијане Бухе, у случају њеног конкурисања, вођени су прије годину или двије дана”, каже Тегелтија и додаје како је с Бухом разговарао о питању сукоба интереса у случају конкурисања њене сестре, што је, према њему, “сасвим нормално”.

“Ја сам јој одговорио да би у тој ситуацији то представљало сукоб интереса. Као што се може видјети, понављам, након годину или двије од тих разговора – Сања Чегар је још увијек стручни сарадник на Окружном суду Бањалука, гдје је била и кад су ти разговори вођени. Према томе, у овом случају је све чисто као суза”, сматра Тегелтија.

Нарушен интегритет

Мисија ОЕБС-а у БиХ недавно је, у дијелу извјештаја о ВСТВ-у у коме анализира недостатак одговорности и упитна именовања носилаца правосудних функција, навела управо примјер афере “Поткивање”, у чијем центру се прошле године нашао предсједник ове институције Милан Тегелтија.

Исход дисциплинског поступка је “очигледно супротан одредбама Закона о ВСТВ-у БиХ које предвиђају предузимање дисциплинских мјера против члана Вијећа, укључујући и предсједника, а које сежу до суспензије и разрјешења са дужности”, наведено је у тадашњем извјештају Мисије.

“Према Закону о ВСТВ-у БиХ, чланови Предсједништва ВСТВ-а БиХ ослобођени су од дисциплинске одговорности, те стога и могућности привременог удаљења од вршења дужности или престанка мандата. Ово тумачење Закона о ВСТВ-у БиХ тако је резултирало де фацто некажњивошћу предсједника ВСТВ-а БиХ – носиоца највише правосудне функције.

Овај апсурдан исход сигнализизује толико крајње погрешно тумачење закона да разумно изазива сумњу да је донесено намјерно да би се постигао жељени резултат. У сваком случају, ова одлука представља нечувен напад на судску одговорност”, налаз је Мисије ОЕБС-а.

Како се даље наводи, додјељивање кључних позиција у правосуђу као “награда”, не на основу заслуга, шаље веома снажну поруку појединачним судијама и тужиоцима који још увијек покушавају да се придржавају етичких и професионалних стандарда у БиХ.

Извјештај наводи како се чини да за каријерно и лично напредовање у бх. правосуђу, везе могу бити од већег утицаја него резултати.

Истрага у чланку наводи како је Тегелтија током разговора упозоравао Буху да би од ње било тражено да поднесе оставку ако њена сестра конкурише у суду у Бањалуци и ако то новинари открију и да је боље сачекати да Бухи истекне мандат како не би била угрожена њена позиција, “а Сању ћемо рјешавати”, наводи се у тексту Истраге.

Миљана Буха за БИРН БиХ каже како сматра да се “лажно инсинуира да је она искористила своју позицију члана ВСТС-а да би издејствовала именовање за своју сестру Сању Чегар”.

“Моја сестра је била и још увијек је стручни сарадник Окружног привредног суда у Бањалуци. Још увијек нигдје није ни конкурисала, а камоли изабрана на мјесто судије у било којем суду. Пошто је стручни сарадник у суду, има природну и нормалну жељу да конкурише на позицију судије.

Сви моји разговори с предсједником ВСТВ-а су се сводили искључиво на проблем сукоба интереса, односно питање њеног конкурисања у ситуацији у којој сам ја члан ВСТВ-а”, каже Буха.

Предсједник ВСТВ-а јој је, како тврди, у више наврата увијек одговарао да је то проблем са становишта сукоба интереса и да би то подразумијевало подношење оставке на мјесто члана ВСТВ-а.

“Желим да скренем пажњу да је моја сестра била изванредан студент – са просјеком оцјена 9,3 – и ово видим као покушај њене дисквалификације у било којем конкурсу на који би се у будућности могла пријавити”, додаје она.

Новинар Авдо Авдић одбацује Тегелтијине наводе о “манипулацијама” и каже како предсједник Вијећа уопште не негира да је ово његов разговор.

“Он би, умјесто што мене оптужује да фризирам информације, требао одговорити на два питања: шта значи његова реченице – ‘Тактику ћете препустити мени јер се ви у то не разумијете’ и ‘ако се отвори негдје позиција, типа Градишка, Приједор (…) шта је кошта да буде тамо годину дана и да је касније пребацимо овамо’. Ако ништа није обећавао, шта значе ове реченице”, каже Авдић.

Незировић за сазивање сједнице Вијећа

Чланови Вијаћа које је контактирао БИРН БиХ углавном нису жељели коментарисати објављени снимак.

Горан Незировић сматра да о томе појединачно своје мишљење не требају износити чланови Вијећа, али је потврдио за БИРН БиХ да о томе треба расправити.

“Сматрам да чланови Вијећа о томе не требају у јавности износити свој став појединачно, већ да је то случај за расправе на сједници ВСТВ-а. Што се мене тиче, треба заказати ванредну сједницу Вијећа на којој би се о томе износили наши ставови”, каже Незировић.

Чланови Државног парламента и Привремене истражне комисије за стање у правосуђу наводе за БИРН БиХ да је Тегелтија још раније требао поднијети оставку на мјесто предсједника ВСТВ-а.

Мирјана Маринковић-Лепић подсјећа како је ово друга афера и други јавно објављени снимак предсједника ВСТВ-а у којем се види да са странкама разговара о случајевима, обећавају одређене интервенције или показује начин на који се именују људи на правосудне функције.

“Још увијек се чека одлука Тужилаштва када је у питању афера ‘Поткивање’, а то показује да су 100 посто тачни извјештаји међународне заједнице, међу њима и посљедњи извјештај ОЕБС-а, који Милан Тегелтија упорно покушава да минимизира и упорно покушава да покаже да они нису тачни или чак да одређени међународни фактори немају надлежност за испитивање стања у правосуђу.

Видимо да су, нажалост, сви аргументи у тим извјештајима тачни и грађани су у потпуности свјесни, и то је перцепција јавног мијења, да је правосуђе рак-рана друштва у БиХ”, каже Маринковић-Лепић.

Зукан Хелез је мишљења да је предсједник ВСТВ-а требао поднијети оставку те подсјећа да су радом ВСТВ-а незадовољни амбасадори кључних држава у БиХ и међународне заједнице.

ׅ“Даље се то само мултиплицира, јер он осјети да је заштићен, да му нико ништа не може, да га штити дио накарадне прљаве политике”, каже Хелез.

Бранислав Бореновић каже да га више ништа не може шокирати у правосуђу.

“Неповјерење, непотизам, трговина утицајем, нерад, селективни приступ, неправда, стварни су одраз стања”, каже Бореновић.

Лоша слика о правосуђу

Владавина права је у сржи проширења Европске уније (ЕУ) те је стога неопходно вратити повјерење грађана Босне и Херцеговине у правосуђе и прихватити важност његовог интегритета, зауставити опструкције и ојачати бробу против корупције, речено је током јавне дебате “Право на правду” у организацији Генералне дирекције Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу и Уреда специјалног представника ЕУ у БиХ одржане у уторак, 24. новембра.

Током јавне дебате представљени су резултати испитивања јавног мнијења, које је већином имало лошу слику о правосуђу.

Тегелтија је недавно такође наишао на критике стручне јавности, када је на wеб страници Удружења “БХ новинари” објавио текст у којем објашњава “зашто новинар нема право да објави незаконито сачињен снимак”, и изазвао бројне оштре реакције новинара, правних стручњака, академске јавности, али и организација које прате рад правосуђа.

Тегелтија је, као и у случају новог снимка, тада тврдио како једино суд може одобрити тајно аудио и визуално снимање, те да се “докази прибављени супротно овим правилима не могу користити као доказ у кривичном, нити било којем другом поступку”, што су саговорници БИРН-а БиХ оцијенили као површну анализу и гушење слободе медија, али и покушај тоталитарног владања јавним простором.

(Детектор)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

А

26.11.2020 19:09

Каква дзукела, опет це реци да не треба да се вјерује снимку вец њему, бралиxкоји ни прицати не зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаго

27.11.2020 05:18

Овај цовјек је највеце зло у овој убогој БиХ.

Name

бобан

26.11.2020 19:22

Јој бозе, ја овом неби дао самарицу да извлаци дрва, неписмена лола крканска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СелманКРИМИ

26.11.2020 19:24

Не може нам нико ништа док смо "подобни"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јована

26.11.2020 19:39

Па докле ће овај муцави скот овако радити и докле ће му се толерисати! Он кад говори к'о пратљача удара. Стварно је одвратан и за гледати и слушати! Фујјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коколо

26.11.2020 20:57

Прави коментар потписујем????

Name

Кркан

26.11.2020 19:48

Е, сад је стварно готов!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за кркана

27.11.2020 06:49

мозе бити мозе небити

Name

Драган

26.11.2020 19:48

Сељациц, такве Миле треба, њему нетребају паметни

ОДГОВОРИТЕ
Name

QАQА

26.11.2020 20:08

Овај човек је неуништив!

Name

А

26.11.2020 19:51

Како је напредовао у слузби !????? Све по партијској линији!!!!!! Партијски тузилац а не народни!! Бахати се партијски покривен а изнад закона!!!!и такви да иду у Европу??? Неце они тамо !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из Масе

26.11.2020 19:59

Након јучерашњег Додоовог монолога преко видео линка, ово је све, само не случајност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

26.11.2020 20:04

Ево прилике да се народ уједини и да овакве мацоле посаљу тамо гдје им је мјесто,знаци сви или велика вецина пред суд и ријесит неке ствари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

27.11.2020 06:12

Народ је уједињен. Заједно цекамо пред амбасадама визу.

Name

Рашо

26.11.2020 20:04

Па заиста на нека одговорна мјеста требало би поставити савјесне људе а не оне какве су личности из овог разховора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дармар

26.11.2020 20:17

ста јос треба да овај идиот уради да би га склонили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др. Харнага Шупчагић

26.11.2020 20:21

Срам вас било, у мјесто да хапсите ове што неовлаштено снимају ви оптужујете овако поштеног , честитог и угледног господина. Теглетија пријатељу, ако ти дају одказ, ја ћу те запослити код мене у фирму, иначе бавим се прометом огрвног дрвета, па да цијепаш дрва. Плата редовна, 450 км, недељом се не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоцо

26.11.2020 20:26

Ауууу сто смо ми глуп народ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

26.11.2020 20:45

Цовјек који брани интересе РС колико мозе на теској и одговорној функцији.И који не подлијезе притиску.Пуна подрска за рад у ВСТВ-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2020 22:36

Страсно.

Name

Види му главе

26.11.2020 20:45

Лобања коцкаста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2020 21:07

Која је ово по реду афера ...цовјека који би требао да буде синоним за правду, истину и морал?! И попут мацке за коју казу да има девет зивота....сваки пут кад помислис ево га, готов је ....он се извуце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Друга сезона ;; поткивања

26.11.2020 21:14

Дигни ногу , дигни обадвије само дигни и покуј се. Ако си сто нога коће онда дочекате да се комплетно поткујес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма цао

26.11.2020 21:18

Схватите људи висе, поспремање, криминална секта комплет са и најмањим пипком,у комплету као ураганом це бити покосени.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2020 23:06

Кад?

Name

Ања

27.11.2020 00:49

Хајде, другари, мала помоц. Је ли овај Тегелтија несто оном другом Тегелтији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луциус

27.11.2020 05:42

Ово ми личи на иступ његовог политичког покровитеља Милу кад је рекао како ће искључити гријање грађанина Бањалуке, па касније изјавио да није то рекао. Ајде што мисле да смо глуви, већ и да смо тотално глупи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конспирација

27.11.2020 06:02

Милан нас увјерава да смо малоумни и да не разумијемо оно сто је он говорио ???? Немојте вјеровати својим усима, вјеруте мени !! Који је то дебил !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

теретлија

27.11.2020 06:48

е мој теретлија непада снег да покрије брег него да свака зверка остави свој траг

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

27.11.2020 09:36

ЦОВЈЕК ИМА ГОВОРНУ МАНУ.НИКО СЕ ТИМЕ НЕ БАВИ.БИТНА ЈЕ ФУНКЦИЈА И ОНДА СИ ФАЦА.ТРЕБА ПОСМАТРАТИ КАКО ПРИЦА СТА ПРИЦА КАКО СЕ ПОНАСА И ОНДА ВАМ ЈЕ СВЕ ЈАСНО.

ОДГОВОРИТЕ