Није било (само) до Влада Дивца!

"Богдановић је био тренер на терену у Сакраменту. Радио је са Бадијем Хилдом како би унапредио игру. Сјајан саиграч. Такође би био одличан ментор Тајрису Халибуртон", написао је новинар Џејмс Хем након што је потврђено да Сакраменто Кингси неће изједначити понуду Атланту Хокса за Богдана Богдановића.

Кошарка 26.11.2020 | 11:36
Није било (само) до Влада Дивца!

Како стоје ствари Кингси ће на крају сезоне 2020/2021, заједно са ЛА Клиперсима, бити власници негативог рекорд по броју узастопно пропуштених плеј-оф учешћа.

Сакраменто пуних четрнаест година није био међу најбољих осам на Западу, а губитком српског кошаркаша шансе да се прекине ноћна мора навијача све је мања.

Није екипа из Калифорније ни са Богдановићем играла доигравање, међутим била је у конкуренцији за осам и наредне такмичарске године поново би била у миксу за постсезону.

"Не бих да превише критикујем генералног менаџера Монтеа Мекнера, поготово због тога што жели измени тим. Али, лично бих изједначио понуду Атланте и онда бих касније покушао да трејдујем Богдановића", написао је ЕСПН-ов аналитичар Боби Маркс.

Бек репрезентације Србије ове јесени био је ограничено слободан кошаркаш што је значило да Сакраменто може да изједначи било коју понуду и да га тиме задрже у тиму.

Већина би поступила слично јер кошаркаша попут Богдановића не смете да изгубите ни за шта, али Кингси су још једном показали да су спремни да донесу непопуларне потезе.

Навијачима у Србији свануло је када су чули да ће Богдан напустити Калифорнију, али из перспективе просечног навијача из САД Сакраменто је потврдио статус најлошије организоване франшизе.

Чињеница је да нико не жели незадовољног кошаркаша у тиму, али Кингси су морали да изједначе понуду, представе Богдану нови план и покушају да са њим, као лидером уз Фокса, нападну плеј-оф.

Ако се испостави да не иде, као што није нешто ишло претходних сезона, лако би се пронашао трејд партнер и Сакраменто не би био празних руку. Такође, Богдан сигурно не би био послат у неку инфериорну екипу, већ би завршио у плеј-оф тиму.

Годинама уназад Владе Дивац са разологом је био критикован за потезе које је вукао, међутим мало ко се сећа да је легендарни српски кошаркаш до Богдановића дошао тако што је трејдовао 8. пика за 13, 28. и права на Богдана који је тада играо у Фенербахчеу.

Популарни Боги за три године у НБА дошао је до играча који вреди 18 милиона долара годишње и замислите – Сакраменто то није знао да искористи.

И, што је најзанимљивије – Владе Дивац није донео ту одлуку.

Долазимо до питања – колика је кривица Дивца, а колика власника Вивека Ранадива за неуспехе у периоду од 2015. до 2019. година?

У том периоду Дивац је био човек који је доносио одлуке и са правом је критикован за све пропусте попут високог драфтовања Јоргоса Папајаниса, пропуштања Луке Дончића, отпуштања Дејва Јергера...

Одговор на наше питање могло би да буде "подједнака кривица", али утисак је да се у франшизи из Калифорније око кошаркашких питања највише пита власник, а то не би смело да буде тако.

Дивац се са места ГМ-а повукао пре свега јер је власник екипе желео да Џо Думарс има подједнаку моћ као Владе у доношењу одлука.

Након што је отишао логично је било да Думарс, као потпредседник кошаркашких операција, буде задужен за проналазак новог генералног менаџера, али Вивек то није желео да дозволи.

"Да ли Џо (Думарс) запошљава генералног менаџера или је то Вивек?", питали су се летос потенцијални кандидати за ГМ-а, а пренео је "Сацраменто Бее".

"Извор нам је рекао да се још једно питање поставља међу кандидатима – 'да ли би имали контролу над доношењем одлука?'. Ако Кингси не нуде аутономију, посао генералног менаџера неће многима бити занимљив", писао је крајем августа новинар "Сац Бее-а" Џејсон Андерсон.

Неколико дана касније Сем Амик са портала "Тхе Атхлетиц" саопштио је како Џо Думарс уопште није укључен у проналажење новог генералног менаџера, већ је то власник Ранадив.

Исто тако нови генерални менаџер неће одговарати Думарсу већ искључиво власнику. Са једне стране то је очекивано, ипак је власник тај који улаже новац, али у оваквим ситуацијама требало би јасно да се повуче линија између кошаркашких и бизнис одлука.

После неколико недеља тражења одлука је пала на помоћника генералног менаџера Хјустон Рокетса – Монтеа Мекнера.

"Монте је један од највећих кошаркашких умова у НБА и имао је кључну улогу у грађању многих победничких тимова у Хјустону. Узбуђен сам што долази да води кошаркашки део франшизе и желим добродишлицу њему и његовој поридици", рекао је власник и председник Кингса Вивек Ранадив на представљању новог ГМ-а.

Мекнер је тринаест година провео у Рокетсима, обављао је многе функције, а од 2018. до 2020. био је помоћник Дерила Морија.

Без сумње ради се о човеку који познаје кошарку и посао вођења франшизе, али током ове јесени и прелазног рока Кингси су поново вукли, у најмању руку, сумњиве потезе.

Пуштање Богдановића ни за шта, ма колико ми сви били срећни због тога, је лоша одлука, одлазак Алекса Лена у Торонто такође, као и Кента Бејзмора у Голден Стејт, односно Херија Џајлса у Портланд.

Лен је играо солидно као замена за Ришона Холмса, који је израстао у одличног високог играча, Џајлс је пружао добре минуте као трећи центар, а Бејзмор је имао неке веома добре партије од момента када је трејдован у Кингсе.

Ниједног од ова четири кошаркаша нису успели да задрже, а пазите ово – довели су Хасана Вајтсајда.

У ситуацији сте у којој имате 26-годишњег центра (Холмса) који је прошле сезоне бележио 12,3 поена и осам скокова (најбоље у каријери) и доводите му конкуренцију у виду 31-годишњег Вајтсајда.

Хасан иза себе има добру сезону у Портланду, али његова статистика не показује реално стање на терену. Вајтсајд је играч који тражи минуте и уместо да на тржишту потражите кошаркаша који ће бити задовољан улогом "бекапа", чиме бисте дали простор Холмсу да се још више развије, доводите центра који потенцијално може да га спречи у томе.

Нисмо се дотакли ни ситауције са Бадијем Хилдом који је незадовољан стањем и тиму. Кошаркаш са Бахама најрадије би волео да напусти Кингсе, с тим што је питање ко је потенцијални 'удварач' јер Мекнер и Ранадив траже доста за његове услуге.

Поред Хилда велики уговор има и Херисон Барнс, а наредних сезона на наплату долази у уговор Марвина Белгија јуниора.

Бегли јуниор, други пик на Драфту 2018, у досадашњем делу НБА каријере није показао колико може и од ове сезоне сви очекују да направи "БУМ" и запуши уста критичарима.

Од позитивних ствари издваја се драфтовања Тајриса Халибуртона на 12. месту. Ради се о плејмејкеру са великим потенцијалом за којег се сматра да је компатибилан са првом звездом Диероном Фоксом.

У тим су дошли и млади играчи попут Џејмиуса Ремзија и Роберта Вудварда другог, али од њих не очекујте много у "руки" сезонама.

Сакраменто је на почетку сезоне 2018/2019 коначно личио на тим који иде узлазном путањом, тада смо уосталом објавили текст "А смејали сте се Дивцу...", алудирајући на то како је много пута критикован, а у том тренутку је склопио тим који игра лепу кошарку, међутим од краја сезоне франшиза је поново кренула силазном путањом.

Отпуштање Дејва Јергера, који је радио сјајан посао, довођење дискутабилног Лука Волтона, ситуација око Бадија Хилда, одлазак Дивца, мешења власника у кошаркашке ствари, пуштање Богдановића ни за шта, довођење Вајтсајда....

Од тима који је коначно личио на нешто, Кингси су, изгледа, поново ушли у неки процес реизградње и питање је када ће више изаћи из тог зачараног круга и ући коначно у плеј-оф.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар