Људи су збуњени, неко други за њих доноси одлуке

Људи су збуњени, неко други у њихово име доноси одлуке које треба да поштују, добијају дијаметрално супротне информације и ставове о озбиљности којом пријети вирус...све то утиче на психичку нестабилност данашњег модерног човјека, чак доводи и до насиља, сложили су се учесници емисије "Глобално" БН ТВ на тему -Насиље у доба короне.

Република Српска 25.11.2020 | 22:22
Људи су збуњени, неко други за њих доноси одлуке

- Врло је тешко изборити са се страхом који долази од непознатог непријатеља, као што је вирус који тренутно хара свијетом. Када не знамо шта нас плаши, не знамо ни како да се одбранимо. Људи су збуњени, неко други у њихово име доноси одлуке које треба да поштују, добијају дијаметрално супротне информације и ставове о озбиљности којом пријети вирус...све то утиче на психичку нестабилност данашњег модерног човјека, чак доводи и до насиља, сложили су се учесници емисије "Глобално" БН ТВ на тему -Насиље у доба короне.

О невидљивом непријатељу са којим се свијет тренутно бори, вирусом корона, свакодневно добијамо нова сазнања, али је много непознаница. Све то изазива страх код људи, који се повлаче у свој простор и избјегавају контакте, рекао је у педагог-психолог Милан Стојановић.

“Страх је посебно изражен када се зна одакле долази, али се не зна од чега долази. То значи да се добија отпорност према ситуацији, колико је човјек у могућности ментално да савлада ситуацију. А страх остаје”, појашњава Стојановић.

Чак и у породици у последњој деценији систем вриједности се креће у правцу раслојавања, физичке и социјалне дистанце.

“Говори се о разградњи породице, индивидуализацији чланова породице, гдје сви имају своју аутономију и слободу. Та слобода, по мјерама савременог друштва јесте све, само није слобода”, каже социолог Владимир Васић.

Друштвене мреже не могу надокнадити социјални контакт, напротив, праве од људи асоцијална бића. Одвајање идеализује особе на дистанци, упозоравају стручњаци.

“Јако је важно нагласити у вријеме виртуелних комуникација и љубави које се рађају на дистанци, да се на дистанци идеализује особа са друге стране. Зато сада у доба карантина пуцају породице и долази до насиља”, наглашава проф. др Јован Марић, психијатар.

“Нисам за то да се бракови морају склапати по савку цијену. Много тих случајева има  посебно у руралним срединама, дај да удомимо па шта буде. Ту је и друга крајност у већим градовима, абнормално се одлаже тај озбиљни корак. Онда набављају куце и маце и са њима се забављају. А зашто нисмо спремни? Зато што смо егоистични. Брак тражи велике жртве”, навео је Владимир Васић.

Онај ко је добар, у овим условима биће још бољи и обрнуто. Данас, посебно због утицаја короне, кажу подаци има много више насиља у породици него прије, још једна је од порука из емисије.

“У лабилним породицама чешћи боравак у затвореном са осталим члановима, уз све остало што изолација носи, ствара се електрицитет, који негативно утиче, долази до раздора и до насиља”, каже Стојановић.

“Кад су лоши односи у породици, сва ова ситуација ће само да их потенцира, много чешће него што ће да их поправи. И обрнуто”, додаје Марић.

Има и добрих ствари које су се пробудиле у људима, као што је солидарност, често и зближавање чланова породице. Међутим, због нечијих циљева и разлога, људи се покушавају социјално удаљити, рекли су саговорници у емисији "Глобално" БН ТВ.

БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Софер

25.11.2020 22:40

Прави наслов. Управо тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

26.11.2020 06:19

Бурле, је све растурио у РС са својим криминалцима. и то уз то нешто најгоре да се фамилије не састају нити комшије поздрављају како треба,све је са њима шарена лажа у РС.

Name

јовица

26.11.2020 09:44

Добра емисија,једино овај психолог у средини лупа без везе,као изгубиће се емоције између баке и унука због короне итд.

Name

Аса

25.11.2020 22:52

А ко треба доносити одлуке, доктори или неписмени ликови са јутуба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

25.11.2020 23:05

Па одлуке не доносе доктори,вец политицари,и зато,немој да лупетас.Свака изговорена ријец коју цујес од Дјајица,Зељковица,Сареница...је прво политицки добро извагана,знас ти то врло добро.

Name

Ре

25.11.2020 23:46

Доктори, наравно. Само, нисам сигуран који се то доктор пита кад се одлучује о нечему.

Name

ре

26.11.2020 00:06

судеци колико су овладале теорије завјере у коментарима изгледа да вец одлуке доносе сумњиви ликови са yоутубе-а...

Name

Оззy

26.11.2020 05:02

Доктори да - плаценици не

Name

Скептик

26.11.2020 06:26

Доктори можда јесу писмени али одлуке доносе они изнад њега који нису писмени. Па зар је Бил Гејтс писмен?????

Name

Зна се

26.11.2020 07:40

Доктор Несторовић и слични њему! П.С. Ови велики се подразумијевају!

Name

За андрић

26.11.2020 08:35

Баш тако,, то и јест зло највеће,, све то упаковано одавно и иде по налогу пребогати,, зато све док се народ недигне на ноге неће проћи вирус,, какав год да је,, неспорим ништа,,, али је злоуптребљен у читавом свијету, а код нас и да непричам,, ово неводи ничеме заита,, живи били па видили шта је ово све,, болест+хиљаде други заврзлама!!!!

Name

Ратко

26.11.2020 00:20

Ако је породица слозна И ако у њој има много љубави ова корона И заједницки боравак це је јос висе зблизити.Ако нама љубави она це се распасти И без короне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снага универзума

26.11.2020 08:28

Љубав и вјера у Бога, у боље сутра, поготово његовање односа постовања у својој породици, довесце до баланса у насем уму, у насим зивотима, без обзира на неизвјесну реалност... Сила и снага природе, здравог ума, отвара бозанска и врата на висим нивоима свијести и постојања, које це утицати на овоземаљску рузноцу презивљавања.

Name

Ре Снага..

26.11.2020 09:47

Још једна шупља и празна..

Name

Митар Митрвиц

26.11.2020 00:27

Све глупан до глупана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

26.11.2020 01:12

Да..и

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко Станивуковиц

26.11.2020 02:04

Ја доносим одлуке, битно ми је да остварим зацртано без обзира на евентуалне жртве код народа. Хоћу власт по сваку цијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маркан

26.11.2020 07:51

Није тацно да није познато ко је непријатељ. Сваки нормалан цовјек види ко ставља потписе на одлуке које се доносе, цак и кад су у супротности од онога сто градјани мисле и сто им је обецавано у предизборним кампањама. Проблем јесте у томе сто се ствари називају погресним именима. Цињеница је да власт у Републици Српској није народна, него власт корупције, тајкунизма и разних вањских утицаја. Када се све то узме у обзир онда је једноставно схватити ко и због цега доноси одлуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Права тема

26.11.2020 08:22

Тема јесте права, али њој би се требало посветити сваки будући дан,, требали би људи од струке који нису огризли у политику да се баве тиме и да доносе нека правила разуна која народ може да прихвати, ово до сада је само терор и наметање силом неки мјера које никад научно нису доказане,, измишљају неке покусне мјере, ставе их под закон и тако тероришу читав свијет,, борба против нео. вируса на начин који непознаје наука или бар није доказна дјелотворност је злочин над човјечанством, зато треба ови тема и што више некорумпирани и непотплаћени људи из сви области живота, из мед. струке по навише, у противном вирус ће остат и појавиће још њих мбого а човјек је нестат у сваком смислу,, дали по налогу нечијем или по највише соптвеном односу и ставу према нечему што хоће да га уништи или пак да од њега направи небитно живо биће!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ